Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище в Мездра подготвя кадри за жп транспорта

3
Снимка: фейсбук

В нови специализирани паралелки по жп транспорт се обучават учениците от ПГ "Васил Левски" в Мездра. Това е единствената професионална гимназия в Северозапада в това направление. Паралелките са с дуална форма на обучение, каза директорът Мирослав Павлов.
 

"Сега за първи път завършват ученици от първата жп паралелка в професионалната гимназия в Мездра, които се обучават по специалността "Електрообзавеждане на железопътна техника", професия "Електротехник". Дуална форма на обучение, 3 дни от седмицата практиката им е в реална учебна среда в поделението на "ЖП пътнически превози" в Мездра, имат си наставници... Ставаме една професионална гимназия, която произвежда кадри за железницата в България... Ние предлагаме дневна, дуална и самостоятелна форма на обучение, 90 ученици учат при нас.


В учебното заведение е разкрита и нова специалност - "Организатор по експлоатация на жп инфраструктурата" или "Ръководител движение". Подходяща е и за момичета:  


"Професионалните гимназии са кръвоносната система на икономиката, едно предприятие трябва да има среден ешалон, който да работи и да поддържат икономиката ни жива. Учениците ни директно продължават да работят в БДЖ и подобни структури... Вместо да давам допълнителни плащания на учителите, тези пари ги инвестирам в нови съоръжения- чисто нови предпазни облекла, оборудвания в работилниците", казва директорът.  


Спортът и часовете по физическо са приоритет в училището. В най-скоро време предстои ремонт на физкултурния салон. От Министерството на образованието и науката (МОН) са отпуснати близо 163 000 лева: 


"Имаме я сумата, предстои обществена поръчка, избор на фирма. Салонът беше запечатан от РЗИ (Регионалната здравна инспекция - бел. ред.) поради опасност за учениците. С моя екип подготвихме писмо, помогнаха ни от Община Мездра и го изпратихме до МОН и по извънредните правила получихме тази сума за ремонт на физкултурния салон... От новата учебна година още един нов кабинет по информационни технологии ще направим... Работим по нов начин- забраних телефоните по време на учебни занятия на учениците и на колегите, ще им направя нова фитнес зала, която много искат... Обещал съм на всички ученици, които нямат отсъствия, че ще бъдат безплатно на екскурзия в първите пролетни дни..."


Училищното ръководство се стреми да въвежда иновации в обучението, затова се подготвя да кандидатства и за изграждане на СТЕМ център. 


20 години е педагогическият стаж на Мирослав Павлов, в което време той има три изведени випуска. Горд е със своите  ученици, които са се реализирали успешно. Убеден е, че бъдещето е в образованието.


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова щастливи, че..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00