Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Област Видин вече не е последна по икономическо развитие

ИПИ: Възстановяването от пандемията пренареди класацията на областните икономики

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Възстановяването през 2021 г. пренареди класацията на областните икономики, сочи анализ на Института по пазарна икономика (ИПИ). Област Видин, която в продължение на десетилетие беше най-слабо развитата област според размер на брутен вътрешен продукт на човек от населението вече изпреварва Хасково, Силистра, Сливен и Перник. Според видинчани, промени в начина им на живот няма.


"Ние сме от Кула. В Кула животът се е променил към по-лошо, не към по-добро. Няма работа, това е основният проблем за младите хора. Ние сме там, но мъжът ми работи в чужбина… Не много да кажа, че съм го усетил, по-скоро всичко расте нагоре като цени, но има някаква промяна към по-добро, може би. Дано да не сме пак на последно място в цяла Европа... Лошо е положението, ние сме последни в Европа, което не трябва да е така. Трябва да се променят нещата, но засега не го усещаме… По никакъв начин не се е подобрил, даже става по-зле. Не знам коя статистика сте чули и сте чели, но на мен ми се струва, че Видин е на последно място… Шегаджии. Аз тези неща ги следя донякъде и все пак във Видин какво работи. А щом няма производство, няма как да има по-добър стандарт, според мен. Обективно казано, така е…"


По данни на Националния статистически институт за 2021 година брутният вътрешен продукт на глава от населението за страната е 20 хиляди лева, а за Видин - 11 400. Въпреки че област Видин вече не е най-бедната в страната, икономическата ситуация остава тежка по думите на Валери Василев, който се занимава с търговия на отоплителни и строителни материали.


"През последните няколко години не се забелязва изобщо някаква инвестиция да навлиза в района. От разговори с колегите в бранша и в другите направления, вадя заключение, че ситуацията е тежка."


Нови работни места се откриват, но те са за хора с ниска квалификация, а повишението на месечните възнаграждения е изядено от инфлацията.


"Заплатите може да се качили с някакъв минимален процент- 10,20 %, но на фона на това, което се случи на пазара, те са станали наполовина."   


Според Валери Василев тласък на местната икономика може да даде реконструкцията на пътя Видин- София, но там има забавяне.


"Това, което можеше да ни даде някакво развитие, вместо да продължи с бързи темпове, то беше спряно - знаете ситуацията с пътя до столицата."


Кметът на Видин Цветан Ценков споделя това мнение и посочва стратегическото разположение, което обаче не се използва пълноценно заради неизградената инфраструктура. Делът на първокласните пътища и качеството на пътната настилка са значително по-ниски от средните за страната.


"Това е коридор номер 4, който изостава с 20 години за строителството на моста. През него минават 2000 тира на денонощие от Турция. Не отиват към Сърбия - минават от тук."


През май се очаква отварянето на нов завод. Кметът на Видин се надява, че с развитие на индустриалната зона и привличане на чуждестранни инвеститори ще се промени ситуацията дългосрочно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00