Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Православна църква чества Сретение Господне

Снимка: БГНЕС

Днес е Сретение Господне, един от дванадесетте големи християнски празника, сред четирите, посветени на Божията майка. "Сретение" означава "среща" и на него се чества четиридесетият ден от раждането на Исус Христос, разказва свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия:


"Самият Бог Исус Христос, като Богомладенец, се родил във Витлеемската пещера. Бог приел човешки образ. Когато станал на четиридесет дни, света Богородица и нейният покровител старецът Йосиф го донесли от Витлеем в храма в Йерусалим. Така било прието. Този обичай се спазва и до сега от вярващите майки. Свещеникът прочита специална молитва за майката."


Когато Богородица пристигнала, след нея в храма влязъл праведният Симеон, на когото било известено, че няма да умре, докато не види очаквания Спасител на човечеството.


"Като видял Богомладенеца, той се изпълнил с неизказана радост. Взел го на ръце и казал, че Бог вече ще го отпусне да завърши земния си живот, защото с очите си видял Господа. Той говорил на Богомладенеца не като на обикновено дете, а като на Бог, Който имал власт да отпусне стареца да се пресели вече във вечния живот. На този ден молитвено, а и всякога с мислите, е добре да срещаме Господа. Той ще ни изпълни със светлина и ние ще станем по-добри."


Оттук е останал и християнският обичай майката да носи детето на четиридесетия ден в църквата.


Вижте още

Ден за размисъл преди парламентарните изборите

Днешната събота е ден за размисъл преди предсрочния парламентарен вот утре.  Предизборната агитация не се допуска.  Съгласно Изборния кодекс, не е позволено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия или..

публикувано на 01.04.23 в 07:09

Снимката на 31 март 2023 година

Земеделски производители  блокираха международния път Е-79 край бившия химически комбинат във Видин.  Движението по пътя, водещ към граничния пункт при Дунав мост 2 с Румъния беше блокирано за час.  На седми април производители от Видин ще са в Румъния, за да подкрепят протеста на колегите си там.  Международната агенция за атомна..

публикувано на 31.03.23 в 18:10
Доц. Християн Атанасов (вляво) и проф. Орлин Събев

Във Видин представиха нова платформа за споделяне на архивни документи

Електронен портал за споделяне на  архивни документи  от и за периода на Българското възраждане бе представен във Видин . Той ще събере документи за периода, които се пазят от културните институции, и ще се превърне в посредник между тях и потребителите. Това обясни ръководителят на научния проект доц. Християн Атанасов от Университета по..

публикувано на 31.03.23 в 16:31

Моноспектакълът "Вкусът на живота" на видинска сцена

Моноспектакълът на Наталия Цекова "Вкусът на живота" ще бъде представен тази вечер във видинския драматичен театър . Наталия Цекова е първата ромка, завършила Националната академия за театрално и филмово изкуство и гостува за първи път във Видин. Моноспектакълът е създаден миналата година, разказа актрисата: "С моноспектакъла ще..

публикувано на 31.03.23 в 15:18

Здравната инспекция във Враца с напомняне към хората с ТЕЛК

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца напомниха на всички, подлежащи на редовно освидетелстване от Териториална експертна лекарска комисия ( ТЕЛК ), че трябва да подготвят и подадат документите си най-малко 3 месеца преди изтичане срока на последното експертно решение. Необходими документи са: направление за ТЕЛК, въведено в..

публикувано на 31.03.23 в 14:54

Знакова къща за Лом е основно ремонтирана

Къщата-музей на възрожденеца Димитър Гинин отново може да функционира след успешно извършен ремонт по проект „Развитие на културната инфраструктура в община Лом“. По време на официалното откриване кметът Георги Гаврилов благодари на експертите от общинската администрация, подготвили проекта, както и на фирмата-изпълнител за качествената и в..

публикувано на 31.03.23 в 14:41

Ломчанин е задържан за купуване на гласове

Криминално проявен ломчанин е задържан при акция срещу купуването на гласове в област Монтана. След сигнал полицаите от Лом проверили работник на строителен обект. В него те открили два листа с 91 имена на хора. Мъжът е задържано за 24 часа. До момента са образувани 11 досъдебни производства за нарушаване изборните правата на гражданите,..

публикувано на 31.03.23 в 14:29