Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова инициатива предизвиква читателите във видинската библиотека

Снимка: радио Видин




"Книга на сляпо" е най-новата инициатива на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В отдел "Заемна за възрастни" е подреден специален рафт с книги, опаковани в подаръчна хартия. Идеята на това нестандартно предложение е да се предизвикват читателите и да попаднат на книжна находка от жанр, който иначе не биха избрали сами. Подобни инициативи са провеждани и в други библиотеки в страната и извън нея, каза Мадлен Аспарухова, експерт "Връзки с обществеността" във видинската културна институция:


"Това е идея на екипа на библиотеката... Самата идея ни дойде от интересни инициативи, като има и такава инициатива "mystery box", в която освен книги, за които самият потребител не знае, се включват и други продукти. Ние малко адаптирахме идеята към нашите нужди и към потребностите на читателите и опаковахме разнообразни книги в цветна хартия. Имаме зелени, сини и червени книги, като зад всеки цвят не се знае точно какво има. Имаме любовни романи, имаме трилъри, имаме исторически книги, имаме книги на ужасите, имаме също така и екшъни, драми и всеки читател, като взима даден цвят, той не знае всъщност какво се крие зад опаковката. Една от причините, поради които го направихме е, защото много читатели идват при нас и казват: "Ами аз не знам какво ми се чете в момента, много ми се чете нещо, искам да е нещо различно, нещо да се изненадам, да се провокирам, едва ли не". И така, ние ги предизвикваме, всъщност, те да проверят колко са смели, да изберат един цвят и да прочетат нещо, което по принцип не биха си избрали."


Милена Дeковска от Видин обожава да чете книги и смята, че кампанията "Книга на сляпо" е много интересна:


"Да, бих пробвала това предизвикателство... По принцип не харесвам трилъри, обичам по-любовни романи и такива по-лежерни... Но, то това е интересното, каквото ти се падне - такъв ти е късметът и ще се прочете... Всяко ново нещо е хубаво и интересно да се опита, защо не?!"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47