Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 февруари 2023 година

Снимка: БГНЕС

Предложение за финансова подкрепа от общинския бюджет на Сдруженията на собствениците, които кандидатстват по програмата за саниране на многофамилни жилища, ще внесе в Общинския съвет кметът на община Видин Цветан Ценков, съобщават от местната администрация. Предвижда се подпомагането да бъде за облседването на сградата, в размер на 2 лв. на кв. м (с ДДС) от разгънатата ѝ застроена площ. 


Президентът Румен Радев назначи днес, 3 февруари, новото служебно правителство. Държавният глава набеляза и основните приоритети, върху които кабинетът "Донев 2" ще трябва да наблегне, след като цените на стоките продължават да растат, а българите да обедняват и да гледат с тревога към бъдещето си.


Министерският съвет одобри 87,7 млн. лева за провеждането на изборите на 2 април. Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите/трансферите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители. Дейностите, свързани с изборния процес, които ще се финансират с тях включват: подготовката и отпечатването на избирателните списъци; закупуването и изработването на необходимите изборни книжа и материали; отпечатването на бюлетините; логистичното осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнагражденията на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждането на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.


Централната избирателна комисия определи какво ще бъде заплащането на секционните комисии за изборите на 2 април. Председателите на тези комисии ще получат по 250 лева, заместник-председателите и секретарите - по 225, а останалите членове - по 195 лева. Допълнително по 40 лева ща получат онези членове на секционни комисии, които ще предават изборните протоколи и книжа в районните избирателни комисии. Въпросните възнаграждения не се облагат с данъци и осигуровки.


Консултациите за определяне на състав на Районна избирателна комисия – Видин за произвеждане на избори за народни представители на 2 април ще се проведат на 5 февруари. В тях могат да участват и други партии и коалиции, които не са парламентарно представени в 48-то Народно събрание. Консултациите във Враца ще са на 5 февруари.


Успокоява се ситуацията в МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" в ЛомСлед пика на пациенти с усложнения от грип, който беше регистриран през януари, сега положението е различно, обясни управителят на болницата, д-р Георги Савков.


Започна първият за годината прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на хора с репродуктивни проблеми, съобщават от Община Видин. От тази година сумата за подпомагане е увеличена двойно.


Шофьорите, на които им предстои пътуване в събота и неделя, да тръгват с автомобили готови за зимни условия. Прогнозата на метеоролозите е за снеговалежи и силен северозападен вятър, което е предпоставка за преспи и навявания. За събота е определен предупредителен жълт код за опасно време в 26 области, съобщават от Пътната агенция.


Корабоплаването по река Дунав е нормално, като няма критични участъци, които да ограничават газенето на плавателните съдове. Нивото на реката в началото на българския участък вече значително се е повишило. Това обясни директорът на дирекция “Речен надзор – Лом” към агенция “Морска администрация” капитан Тони Тодоров.


Врачанският окръжен съд наложи наказание на мъж и жена от Бяла Слатина за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества и техни аналози в големи количества. За мъжа, който е осъждан – наказанието е две години и шест месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 10 000 лева. На жената е наложена условна присъда от две години и половина. Наказанията са определени въз основа на  постигнати споразумения между Окръжна прокуратура – Враца и защитата на подсъдимите, които днес съдът одобри. 


Районна прокуратура – Монтана привлече към наказателна отговорност и задържа трафикант на мигранти. 35-годишният мъж е обвинен, че на 2 февруари в село Аспарухово противозаконно е подпомогнал около 40 чужденци да преминат през територията на страната в нарушение на закона. Събрани са доказателства и за това, че е бил под влияние на наркотично вещество - амфетамин. С постановление на прокурор 35-годишният мъж е задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщиха от прокуратурата.


От понеделник, 6 февруари, Министерството на земеделието започва национална информационна кампания за Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. Първата среща е в Монтана, в понеделник, от 11 часа, в хотелски комплекс "Житомир" в центъра на града.


Прокурор Миглена Митрева изнесе пред ученици от Финансово-стопанската професионална гимназия „Васил Левски“ в Монтана лекция от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", съобщават от Окръжния съд. Тя запозна възпитаниците на 10 клас от специалността „Съдебна администрация“, с преподавател Мариела Митова, с професиите „съдия“, „прокурор“ и „следовател“ и им разясни статута на магистратите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48