Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изчислиха щетите от урагана над Враца

Снимка: БГНЕС

Ураганният вятър, вилнял в края на януари три денонощия над Враца, е нанесъл щети за над 260 000 лева, съобщиха от общината. Екипите на местната администрация са пресметнали всички поражения, а след обработката на данните е изчислено, че става дума за 268 200 лева.

Обектите, понесли щети от вихрушката, ще бъдат подадени към Междуведомствената комисия за защита от бедствия, аварии и катастрофи, която ще вземе решение за обезщетения.

Заместник-кметът Петя Долапчиева съобщи, че до "27 януари подадените сигнали от граждани в Информационния център са 40, като всеки един обект е посетен от експерти, извършен е оглед и остойностяване. Природната стихия нанесе щети на църквите в село Власатица и село Бели извор, храм "Св. 12 Апостоли" във Враца, както и на предпазна козирка в района на пл. "Софроний Врачански" и павилион на Кооперативния пазар. При частните обекти щетите са за над 165 000 лева". 

Близо 70% от сградите на детски ясли и градини, училища и прилежащите им дворове имат поражения от ураганния вятър. 

"Всички директори са се свързали със застрахователите, като предстои до 1 месец да бъдат изплатени и обезщетенията" – добави заместник-кметът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Библиотечно лято" започна в Кула

Образователната инициатива "Библиотечно лято" започна в Кула . Проявата е част от програмата за работа с деца и ученици по време на ваканцията на Народно читалище "Просвета-1882" в града. От културния институт са подготвили целодневна програма с полезни и забавни занимания за малките читатели, която включва четене на препоръчаната от..

публикувано на 11.07.24 в 14:58

Спешна помощ-Видин: Над 10 души са пострадали от горещините тези дни

Горещините са сериозна предпоставка за здравословни проблеми, най-вече при възрастните хора. Това каза д-р Любомир Виденов , завеждащ Филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той допълни, че високата температура може да доведе до припадък или топлинен удар, които не са изключение през последните дни: "Днес все още няма, но вчера е имало..

публикувано на 11.07.24 в 14:35

Бели извор е домакин на фестивала "Бели нощи"

Във врачанското село Бели извор днес, 11 юли, ще бъде открито предното издание на фолклорния фестивал „Бели нощи" .  Тазгодишното издание ще продължи до 13 юли.  Всички концерти ще са на откритата сцена пред кметството, което е основният организатор на проявата.  Веселбата ще започва от 20:00 часа. На 11 юли за доброто настроение ще се погрижи..

публикувано на 11.07.24 в 13:00

Берковица посреща "Мото рок фест" 2024

Берковица ще бъде домакин на "Мото рок фест" от 12 до 14 юли. Организатор на събитието е мотоклуб "Планински братя" със съдействието на Община Берковица, а програмата е разнообразна и интересна, каза за радио Видин Олег Петков , президент на клуба. "В петък откриваме, посрещаме гости, следва рок концерт на група SWEET POISON, рок..

публикувано на 11.07.24 в 12:25

Работилница по дърворезба ще се проведе във Видин

Центърът за личностно развитие "Свободата да съм" във Видин организира работилница по дърворезба . В нея могат да се включат ученици на различни възрасти. Работи се основно с природни материали, казва Стоян Колев, преподавател по художествено обработване на дърво, майстор към Занаятчийската камара във Видин, който ще води работилницата:..

публикувано на 11.07.24 в 12:00
Комисар Стилиян Пешев, директор на РДПБЗН-Видин

Комисар Стилиян Пешев: Все още пожарната обстановка е нормална във Видинско

За момента няма усложняване на пожарната обстановка на територията на област Видин . Не трябва обаче да се пренебрегва опасността от пожари, каза директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Стилиян Пешев : "Все още пожарната обстановка на територията на областта е нормална. Имам предвид, че..

публикувано на 11.07.24 в 11:34

Три са жертвите на пътя в област Враца през юни

Трима души са загинали по пътищата във Врачанско през юни, личи от месечния анализ на пътния травматизъм . Средно по 2.5 пътно-транспортни произшествия (ПТП) са ставали всеки ден. Общо 71 са ПТП-тата през юни, като властите са отчели като тежки една трета от тях – 28. При катастрофите са загинали 3-ма и са били ранени 27 души. В сравнение..

публикувано на 11.07.24 в 11:16