Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Температурите днес рязко и съществено ще се понижат

Снимка: Радио Видин

Температурите днес рязко и съществено ще се понижат и в много райони от страната ще останат под нулата, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. В Предбалкана ще има обилни снеговалежи и ще се образува снежна покривка.

Времето е облачно, в много части от страната продължава да вали сняг. Сутринта най-голяма снежната покривка е била в Лом- 22 см, в Кнежа- 16 см, във Враца- 15 см, а в Монтана – 13 см.

Атмосферното налягане е 951 hPa, ще се повишава и ще бъде значително по-високо от средното за месеца.  

По планинските проходи, остават условията за виелици и навявания. Ще бъде много ветровито с временно силен вятър от север-североизток.

Валежите от сняг ще продължат, значителни ще са в западната част на Дунавската равнина. Остават условията за виелици и навявания. Температурите ще се понижават и в по-голямата част от страната ще са с обратен ход. Към 14:00 часа преобладаващите ще са между минус 1 и минус 6 градуса

Облачно и мъгливо ще бъде в планините. На много места ще вали сняг, с по-значителни количества в Стара планина. Ще духа силен, по билата временно бурен вятър от север-североизток и по планинските проходи ще има навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 8°, на 2000 метра - около минус 13°.


По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер събра малки художници в Кула

Детски пленер започна в Кула . Инициативата се организира от местното читалище и е традиционна. Деца от различни възрасти се включват в проявата. „Тази инициатива на читалището се приема много радушно от всички малки участници. Събитието е част от програмата на панаирната седмица и разбира се от културния календар на местното читалище...

публикувано на 16.08.24 в 14:46

Горски служители се борят с пожар трети ден край село Струпец

Петнадесет горски служители трети ден се борят с огнената стихия в землището на село Струпец , на територията на Държавно горско стопанство-Мездра, съобщават от Северозападното държавно предприятие (СЗДП) във Враца. Сигналът за пожара в местността Струпешка могила е подаден в 18:30 часа на 14 август. Засегнатите горски територии са около 200 дка..

публикувано на 16.08.24 в 14:36

"Опера на върховете" в Белоградчик продължава с "Mamma mia!"

Продължава фестивалът "Опера на върховете" в подножието на Белоградчишките скали . В продължение на три дни - 16-и, 17-и и 18 август любители на операта от цялата страна и от чужбина ще могат да се насладят на мюзикъла "Mamma mia!". Спектакълът е едно от заглавията, които през последните години силно привлича публиката, коментира директорът на..

публикувано на 16.08.24 в 13:00

Пиян младеж отказа да спре на стоп палка и катастрофира в Монтана

Неправоспособен водач , неизпълнил сигнал със стоп палка за спиране на полицейски служители и катастрофирал, е заловен в град Монтана , съобщават от полицията. Извършителят е 17-годишен младеж от квартал Кошарник" в града. Той отказал да спре на подадения от пътните полицаи сигнал на бул. "Трети март" през нощта на 15 август и при опита си да избяга от..

публикувано на 16.08.24 в 11:52

Над 37 000 кутии с цигари са конфискувани на Дунав мост 2

Общо 750 000 къса (37 500 кутии) цигари , без български акцизни бандероли, задържаха митническите служители в района на Дунав мост при Видин , съобщават от Агенция "Митници". Недекларираната стока е открита в  товарен автомобил с литовска регистрация, който по документи превозва групажна стока от Гърция за Литва. Образувано е досъдебно..

публикувано на 16.08.24 в 11:36

Празник събира стотици гости на Копиловския Балкан

Празник на Копиловския Балкан събира под връх Копрен гости от цялата страна повече от половин век. За първи път тържествата се провеждат в два дни. За 57-ми път в село Копиловци, община Георги Дамяново, се събират на празник на Балкана. За първи път той се прави в далечната 1967 година само от жители на селото. За първа година тържествата започват..

публикувано на 16.08.24 в 11:18

Врачани ще обсъждат цената на столовото хранене

Община Враца предлага повишение на цената на обяда за деца и ученици , който се предлага от Общинското предприятие „Социални дейности“. Предложението ще бъде подложено на обществено обсъждане днес, 16 август. Към настоящия момент купонът за храна струва 3.80 лева. Местната управа иска да актуализира услугата, като предложи два нови варианта,..

публикувано на 16.08.24 в 09:53