Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анна, Александър и Кристиян са сред предпочитаните имена във Видин

Снимка: РАДИО ВИДИН



В последните години българската именна система доста се модернизира и много бъдещи майки и бащи предпочитат да кръстят детето си с някое известно чудждестранно име, отколкото с традиционно българско. Не е тайна и това, че от години се наблюдава сблъсък между родители, опитващи се да съхранят националните традиции и тези, които се придържат към модерните тенденции. Има и такива, които измислят нови имена. Иван или Йоан, Петър или Питър- името днес е въпрос на вкус и предпочитания, като не винаги е било така.  


Сред най-често срещаните имена във Видин са Анна, Виктория, Божидара, Йоана, Мария и Цветелина. Това посочва Надежда Данчева от Института по български език към Българската академия на науките (БАН). Екип от учени осъществява проект "Мода на личните имена в българските градове". Обект на изследване са личните имена на новородените деца в трите най-големи града и няколко средни по големина градове в страната в периода 2014 – 2015 г. Целта на изследването е данните от средните по големина градове да бъдат сравнени с данните от трите най-големи града, както и да се извърши съпоставка на териториален принцип – Източна България спрямо Западна България. В резултат ще бъдат направени изводи за тенденциите при именуването и за разликите в предпочитанията на българските родители в различна социална среда. Видин е сред градовете, които попадат в изследването.


"Видин е характерен с това, че личното име Анна излиза на първа позиция. В никой от другите градове Анна не е на първа позиция" - уточнява Данчева.


При мъжките имена най-предпочитани от видинчани на първо място са Александър и Кристиян, следвани от Георги и Мартин на втора позиция, на трета - Борислав. Сред най-честите са още Божидар, Калоян, Никола, Павел, Боян, Виктор, Даниел, Йордан, Иван. Сред най-характерните мъжки имена във Видин е и името Денис.


"Това което забелязваме е, че в град Видин постепенно от именната класация изпадат имена като Ванеса, Михаела, Ивана, Ралица, а при мъжките Николай, Петър и Димитър. Докато в именната стълбица се изкачват имената Анна, Божидара, Йоана, Денис, Александър, Йордан" - констатира Надежда Данчева.


В последните години родителите все повече проявяват творчество по отношение на името на детето им. В топ 10 на имената за момчета се нареждат на първо място Александър, второто място си делят имената Георги и Мартин, следвани от Димитър, Никола, Борис, Калоян, Даниел, Иван, Теодор и Николай. Най-предпочитаните за момичета са Виктория, Мария, Никол, София, Рая, Дария, Александра, Габриела, Йоана, Елена, Михаела и Симона.


През изминалата година промени в тенденциите няма, каза още Надежда Данчева:


"В топ 3 имена на момчета са Александър, Георги и Мартин - това е според изследването ни в осемте града в страната. Най-предпочитаните 3 имена за момичета са Виктория, Мария и Никол. Принципно Виктория и Никол са едни от най-харесваните имена в цялата страна. Отчитаме, че името Мария също е едно от устойчивите в цялата страна, но малко по-харесвано е в Южна България, докато Габриела, както и във Видин, е много харесвано и в Източна България. По принцип тези имена са нови в нашия именник. В миналото столетие те са се нареждали след стотната позиция. Например Виктория е била на 117 място, Габриела пък на 262 място, а пък Никол въобще не се открива в именника в предишното столетие, за разлика от българската форма Николинка. Това име през 20 век е било на 20-о място. Също така традиционното име Иван вече не е най-разпространеното сред българите, както е било през 20 век, макар все още да е доста харесвано и все още доста момчета да ги кръщават Иван. Разбира се, Иван може да е испанското Хуан, може да е Жан, може да е Джон, може да е Джовани, именно защото днес родителите предпочитат чуждите варианти на имената. Иванка също не е често срещано име, да не кажа, че е вече към отпадащите, защото родителите не харесват имената с умалително "ка", отдавна това вече се приема като остаряло и затова днес Иванка може да е Ивана, Ивет, Ивон, може да е Иванела, Иванина, Иванджелина, Жана, Джована, Йоана. Но това, което е хубаво е, че напред в именните класации се нарежда името Йоана. Една от основните тенденции, които забелязваме е, че модните имена днес са благозвучните имена, а вече до колко звучат добре, това се определя от естетическия вкус на родителите."


В последните години се наблюдава и тенденция на възраждане на имената, свързани с победоносния дух на българската история или още имената на владетелите. Не само, че някои от старобългарските имена се възраждат, ами дори се срещат в женска форма. Например Пресияна или Калояна.


"Все повече българчета носят имена на владетели. Модерни в последните години са имена като Калоян, Борис, Симеон, Ивайло, Самуил, Кубрат, Асен. Любимото на софиянци в последните години се оказа именно Калоян. Борис пък никога не е било толкова харесвано и модно. Родителите избират все повече имена, които да съпътстват победата през целия живот. Затова и името Виктория е толкова харесвано. Да, нямаме победа днес, но имаме Виктория"- разказва Надежда Данчева.




*Повече по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30