Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Земеделци се събраха в Монтана заради Стратегическия план

Министерството на земеделието започна национална информационна кампания за Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. Началото беше дадено в Монтана. Специалисти от Министреството се срещнаха със земеделските стопани от областите Монтана, Видин и Враца. Стратегическият план е в размер на над 8 милиарда евро, съобщи Мария Христова от дирекция „Развитие на селските райони”:

 

"Ще бъдат разяснени както базовите условия, тоест кръстосаното съответствие, така и възможностите за директни плащания, агроекологични плащания, инвестиционни мерки, както и Националният план за възстановяване, където съвсем скоро ще бъдат отворени приеми."


Тече процедура по сформиране на Комитет по наблюдение, който ще управлява Стратегическия план.


"След приемането на членовете на Комитета, ще се предложи проект на план за подпомагане, който ще бъда подобен на индикативната работна годишна програма, която беше позната в Програма за развитие на селските райони, така че земеделските стопани ще имат информацияв предварително кога ще бъдат отворени приемите, какъв срок ще отнеме тяхното разглеждане, за да планират своите агроекологични или инвестиционни намерения."


И в този програмен период стопаните трябва да се съобразяват с графиците за почистване на площите и да не се палят стърнищата, припомни Даниел Йорданов, дирекция „Растениевъдство”:


"Знаем, че при паленето загиват много микроорганизми, нарушава се флората, да не говорим за атмосферния въздух. Така че, отново ни е забранено да палим стърнищата."


Национална информационна кампания за Стратегическия план за развитие на земеделието ще продължат до 16 февруари. Следващата е със земеделци от Плевен, Ловеч и Велико Търново.


БНР подкасти:

Галерия

Вижте още
Последната постановка на видинския театър - комедията

Снимката на 27 март 2023 година

Видинският драматичен театър  има сплотен и много добре работещ екип.  Тази оценка даде в деня на Световния ден на театъра един от любимците на публиката Карсимир Рангелов, който се завърна в трупата. КНСБ настоява за ръст на доходите за всички работещи в бюджетната сфера с 10 процента от 1 юли 2023 година, за да се компенсира..

публикувано на 27.03.23 в 18:00

Зърнопроизводители излизат на протест във Видин

Национален тридневен протест организират зърнопроизводители от цялата страна на 29, 30 и 31 март.   Една от точките е  Видин.  Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините са безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор "Земеделие", ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната..

публикувано на 27.03.23 в 17:20

Откриха списъци с имена и стари изборни бюлетини в Якимово

Полицаите от Монтана намериха разпечатка от електронна машина от бюлетина от предишни избори в къща в Якимово . При огледа на два адреса в селото униформените открили още списъци с имена на хора и партии, както и стари изборни бюлетини. Срещу жена на 56 години и мъж на 54 е заведено досъдебно производство за нарушение на изборните права на..

публикувано на 27.03.23 в 14:54

Курсове по английски език и музика започват в Ружинци

Идеята е на Петранка Лъутару. Завършила е музикална педагогика, свири на цигулка, а освен английски език може да провежда обучения и по руски и италиански език. „Моята идея е да мога да ангажирам подрастващото поколение, за развитие, както интелектуално, така и емоционално. Ангажирайки децата с нещо съществено, да могат да изградят..

публикувано на 27.03.23 в 13:48

Откриха близо 10 000 кг "маркови" опаковки за цигари на Дунав мост 2

Митнически служители откриха 9620 кг заготовки за цигарени кутии и филтърна хартия с обозначения на световноизвестни търговски марки, превозвани в хладилен камион при проверка на граничния пункт на Дунав мост 2 . Товарният автомобил с българска регистрация е пътувал към страна от Европейския съюз. Водачът, български гражданин, е обявил, че..

публикувано на 27.03.23 в 11:29

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Кула

Общинските съветници в Кула се събират на поредното си редовно заседание утре, 28 март. Преди това всичките постоянни комисии към Общинския съвет ще заседават едновременно по 12 точки. Сред по-важните точки, които ще разгледат, са докладна записка, внесена от кмета на общината Владимир Владимиров, относно приемане на Анализ на потребностите..

публикувано на 27.03.23 в 11:13

Младеж от Кула влезе в ареста за шофиране след употреба на наркотици

19-годишен от Кула , шофирал лек автомобил след употреба на наркотично вещество , е бил задържан снощи в полицейския арест, съобщават от Областната дирекция на МВР. Към 21.46 часа в градчето униформени спрели за проверка „Фолксваген Пасат“ с видинска регистрация. При тестване с техническо средство пробата на водача реагирала положително на..

публикувано на 27.03.23 в 10:05