Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Община Кула събира предложения за потребностите от социални услуги

Снимка: Наско Цанов

Населението на община Кула е намаляло с 461 души за периода 2017-2021 година заради ниската раждаемост спрямо починали хора. Общо 126 души са починали през миналата година, а родените са едва 26. Общо 1151 души от региона са мигрирали на други места. Населението на общината се очаква да намалее с още 964 жители до края на 2030 година. Тези данни са посочени в анализ на потребностите от социални услуги, разработен за територията на община Кула. Целта му е да се разкрият социални услуги, които да отговарят на конкретните потребности на хората. Местната управа предлага анализа за обществено обсъждане. 


Наблюдава се изключително сериозна тенденция на намаление на населението, като процесът на обезлюдяване засяга както град Кула, така и селата, като там намалението от началото на века е с почти 70%. Географското положение характеризиращо се с периферност, и ограничен (или отдалечен) достъп до други региони на страната, както и незавидното състояние на местната и регионална икономика са сред основните предпоставки за намалението на населението, се посочва още в документа.


В Дирекция "Бюро по труда"- Кула са регистрирани 271 безработни (към момента на изготвяне на анализа). Равнището на безработица в общината е 15.68%. От общо регистрираните безработни 131 души са жени, 6 са с висше образование, 125 са с основно и по-ниско образование, 14 са на възраст до 24 години, 30 са до 29 години, 31 са с намалена работоспособност и 158 са продължително безработни. Няма регистрирани безработни с медицинско образование, в областта на хуманитарните науки, в сферата на социалното дело.


Жители на региона са затруднени при получаването на адекватни медицински грижи заради липсата на болнични заведения, се посочва още в докумкента. Най-близката болница е в областния град Видин (на 32 км). Особено трудно е предоставянето на здравни услуги за възрастните жители на селата и представителите на ромската общност, които са трайно безработни, бедни и здравно неосигурени, което ги лишава от възможността да се ползват от клинични пътеки, прегледи и други здравни услуги. В община Кула няма здравни медиатори. Три са индивидуалните практики на общопрактикуващи лекари. Две от тях се намират в град Кула и са добре обезпечени материално, като са оборудвани с необходимата апаратура. Едната е незаета поради липса на медицински кадри, които да я поемат. В град Кула има една самостоятелна медико-диагностична лаборатория и трима лекари по дентална медицина. Центърът за спешна медицинска помощ- филиал Видин оказва спешна  медицинска помощ на заболели или пострадали в дома им или на мястото на произшествието и осигурява транспортирането им за евентуална хоспитализация до областния град. Филиалът разполага с един екип и само една линейка, която обслужва всички населени места в община Кула и съседните общини Грамада, Бойница и Макреш.


Две села са без водоснабдяване - Големаново и Извор махала. Всички селища разполагат с изградена инфраструктура по отношение на електроснабдяване и съобщителни връзки. Затруднени са телефонните и интернет връзки в повечето от селата на община Кула.Анализът е изготвен от комисия, определена със заповед на кмета на Община Кула и включва представители от общинска администрация и директорите на социални услуги. Планираните услуги ще се изпълняват през следващите 10 години.


Мнения и предложения относно анализа на Община Кула могат да се подават на сайта на местната управа или на телефони: 0938/32020, 0884 70 55 67.


Вижте още

Ограда за строеж блокира достъп до гаражи във Видин

Хората от блок 21 в жилищен комплекс "Бонония" във Видин недоволстват срещу ограждение за бъдещ строеж в съседство. Казват, че блокира достъпа до гаражите им, пречи и на придвижването, тъй като теренът до сега е ползван като улица. "В момента достъпът до гаражите е прекъснат, поради появяването на частен парцел пред гаража, да сме точни -..

публикувано на 23.03.23 в 17:18

"Зеленото е новото черно" събира доброволци с мисъл за природата

 „Green is the new black“ ("Зеленото е новото черно" - от англ.) – под това мото ученици от клуба по речи и дебати на английски език на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ във Видин планират разнообразни екологични прояви. Почистване на Крайдунавския парк, базар-изложба, дискусия за екологията с гост лектори, излъчване на анимационния филм „The Croods“ –..

публикувано на 23.03.23 в 16:30

Млад творец представя книга с благотворителна кауза в Монтана

Младата писателка Дебора Йорданова представя днес своята първа книга в монтанската библиотека . Средствата от сборника с разкази "Закъснял подарък" ще бъдат дарени за лечението на момиче с аутизъм. Дебора е родена в Лом, завършила е курс по творческо писане в Академия "Заешка дупка". Казва, че от малка обича да пише, а в дебютната ѝ книга има..

публикувано на 23.03.23 в 13:00

Веско Ешкенази ще изнесе концерт във Видин

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази ще представи музикалното събитие „В света на музиката“ тази вечер във Видин . Началото е от 18 часа, в Драматичния театър. В програмата на концерта са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика в аранжимент за симфоничен оркестър и..

обновено на 23.03.23 в 11:12

В "Музикална зона" на 23 март 2023 слушаме известни арии, хорове и увертюри

Тя се радва на вниманието на много почитатели. В нея има драматургия, разнообразие от настроения, актьорска игра, костюми, арии, дуети, инструментални интермедии. Диригентът задава посоката, а певците и оркестърът следват неговата линия. Обстановката е понякога помпозна, но винаги – повече от прекрасна! Потопете се във вълшебството на операта с..

публикувано на 23.03.23 в 09:00

Документален филм разкрива живота в село Превала

Документален филм разказва за хората на село Превала , община Чипровци. „Превал“ е създаден от проф. Михаил Мелтев – режисьор на игрални и документални филми, сценарист, бивш изпълнителен директор на Българската национална телевизия и председател на Съюза на българските филмови дейци, автор на няколко книги и множество публикации, опита си..

публикувано на 23.03.23 в 11:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

публикувано на 22.03.23 в 17:05