Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кула събира предложения за потребностите от социални услуги

Снимка: Наско Цанов

Населението на община Кула е намаляло с 461 души за периода 2017-2021 година заради ниската раждаемост спрямо починали хора. Общо 126 души са починали през миналата година, а родените са едва 26. Общо 1151 души от региона са мигрирали на други места. Населението на общината се очаква да намалее с още 964 жители до края на 2030 година. Тези данни са посочени в анализ на потребностите от социални услуги, разработен за територията на община Кула. Целта му е да се разкрият социални услуги, които да отговарят на конкретните потребности на хората. Местната управа предлага анализа за обществено обсъждане. 


Наблюдава се изключително сериозна тенденция на намаление на населението, като процесът на обезлюдяване засяга както град Кула, така и селата, като там намалението от началото на века е с почти 70%. Географското положение характеризиращо се с периферност, и ограничен (или отдалечен) достъп до други региони на страната, както и незавидното състояние на местната и регионална икономика са сред основните предпоставки за намалението на населението, се посочва още в документа.


В Дирекция "Бюро по труда"- Кула са регистрирани 271 безработни (към момента на изготвяне на анализа). Равнището на безработица в общината е 15.68%. От общо регистрираните безработни 131 души са жени, 6 са с висше образование, 125 са с основно и по-ниско образование, 14 са на възраст до 24 години, 30 са до 29 години, 31 са с намалена работоспособност и 158 са продължително безработни. Няма регистрирани безработни с медицинско образование, в областта на хуманитарните науки, в сферата на социалното дело.


Жители на региона са затруднени при получаването на адекватни медицински грижи заради липсата на болнични заведения, се посочва още в докумкента. Най-близката болница е в областния град Видин (на 32 км). Особено трудно е предоставянето на здравни услуги за възрастните жители на селата и представителите на ромската общност, които са трайно безработни, бедни и здравно неосигурени, което ги лишава от възможността да се ползват от клинични пътеки, прегледи и други здравни услуги. В община Кула няма здравни медиатори. Три са индивидуалните практики на общопрактикуващи лекари. Две от тях се намират в град Кула и са добре обезпечени материално, като са оборудвани с необходимата апаратура. Едната е незаета поради липса на медицински кадри, които да я поемат. В град Кула има една самостоятелна медико-диагностична лаборатория и трима лекари по дентална медицина. Центърът за спешна медицинска помощ- филиал Видин оказва спешна  медицинска помощ на заболели или пострадали в дома им или на мястото на произшествието и осигурява транспортирането им за евентуална хоспитализация до областния град. Филиалът разполага с един екип и само една линейка, която обслужва всички населени места в община Кула и съседните общини Грамада, Бойница и Макреш.


Две села са без водоснабдяване - Големаново и Извор махала. Всички селища разполагат с изградена инфраструктура по отношение на електроснабдяване и съобщителни връзки. Затруднени са телефонните и интернет връзки в повечето от селата на община Кула.



Анализът е изготвен от комисия, определена със заповед на кмета на Община Кула и включва представители от общинска администрация и директорите на социални услуги. Планираните услуги ще се изпълняват през следващите 10 години.


Мнения и предложения относно анализа на Община Кула могат да се подават на сайта на местната управа или на телефони: 0938/32020, 0884 70 55 67.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00