Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 700 танцьори в спектакъл за 75-годишнината на Ансамбъл "Мездра"

Над 700 певци и танцьори ще излязат на сцената за 75-ия рожден ден на Фолклорен танцов ансамбъл "Мездра". Годишнината ще бъде отбелязана с 3-часов концерт- спектакъл в Зала 1 на НДК. Сценарист и продуцент е Мирослав Аспарухов - главен художествен ръководител и хореограф на ФТА "Мездра":


"Решихме да направим един юбилей, тричасов, с наистина впечатляващ и докосващ народопсихологията на българите сюжет, с участието на колективи, с голяма масовка. На сцената ще бъдем сигурно над 700 участници, ще бъдат представени много картини. Нарекохме спектакъла "Да останем богати". Сюжетът преплита и противопоставя избора на едно младо момиче- дали да избере материалното богатство или да остане богата с фолклора си... Съблазнена от богатството на един млад мъж, пристава, избягва от собственото си семейство, от приятелите, но не подозира, че ще бъде накарана да смени вярата си, ще приеме вяра, която ще й забрани да празнува всички български празници, да пее песните, да участва в обичаите... Ще й остане само в съня си да се връща към този наш корен, който трябва да запазим, за да съществуваме като народ... В съня си тя ще се връща във всяко едно кътче на България, така ще представим емблематичните песни на всеки един фолклорен регион... "


В спектакъла участват народните певци Петя Панева, Николай Славеев , Илия Луков, Светлин Миланов, Жечка Сланинкова, Димитър Лукарски, Дарина Славова, Мъжка фолклорна група „Змей Горянин“ и Народен хор при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив.


Хубавата народна музика ще звучи от Народния оркестър при Фолклорен ансамбъл "Тракия" - Пловдив, Формация "Фолкреактор", Гайдарски състав "Войводите", тъпаните на Формация "Тропангелес", Иван Йосифов и Петър Иванов.


Магията на българските народни танци ще пресъздадат Фолклорен танцов ансамбъл "Мездра", Танцов състав "Хемус", Студентски ансамбъл "Зорница", Танцов ансамбъл "Средец", Фолклорен танцов ансамбъл "На мегдана", Танцов клуб "Мойто либе", Танцова школа "Нанков", Танцов клуб "Хорце, винце и още нещо…".


Концерт –спектакъла на "Да останем богати" ще бъде представен на 18 април в зала 1 на НДК. 


Вижте още

Ограда за строеж блокира достъп до гаражи във Видин

Хората от блок 21 в жилищен комплекс "Бонония" във Видин недоволстват срещу ограждение за бъдещ строеж в съседство. Казват, че блокира достъпа до гаражите им, пречи и на придвижването, тъй като теренът до сега е ползван като улица. "В момента достъпът до гаражите е прекъснат, поради появяването на частен парцел пред гаража, да сме точни -..

публикувано на 23.03.23 в 17:18

"Зеленото е новото черно" събира доброволци с мисъл за природата

 „Green is the new black“ ("Зеленото е новото черно" - от англ.) – под това мото ученици от клуба по речи и дебати на английски език на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ във Видин планират разнообразни екологични прояви. Почистване на Крайдунавския парк, базар-изложба, дискусия за екологията с гост лектори, излъчване на анимационния филм „The Croods“ –..

публикувано на 23.03.23 в 16:30

Млад творец представя книга с благотворителна кауза в Монтана

Младата писателка Дебора Йорданова представя днес своята първа книга в монтанската библиотека . Средствата от сборника с разкази "Закъснял подарък" ще бъдат дарени за лечението на момиче с аутизъм. Дебора е родена в Лом, завършила е курс по творческо писане в Академия "Заешка дупка". Казва, че от малка обича да пише, а в дебютната ѝ книга има..

публикувано на 23.03.23 в 13:00

Веско Ешкенази ще изнесе концерт във Видин

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази ще представи музикалното събитие „В света на музиката“ тази вечер във Видин . Началото е от 18 часа, в Драматичния театър. В програмата на концерта са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика в аранжимент за симфоничен оркестър и..

обновено на 23.03.23 в 11:12

В "Музикална зона" на 23 март 2023 слушаме известни арии, хорове и увертюри

Тя се радва на вниманието на много почитатели. В нея има драматургия, разнообразие от настроения, актьорска игра, костюми, арии, дуети, инструментални интермедии. Диригентът задава посоката, а певците и оркестърът следват неговата линия. Обстановката е понякога помпозна, но винаги – повече от прекрасна! Потопете се във вълшебството на операта с..

публикувано на 23.03.23 в 09:00

Документален филм разкрива живота в село Превала

Документален филм разказва за хората на село Превала , община Чипровци. „Превал“ е създаден от проф. Михаил Мелтев – режисьор на игрални и документални филми, сценарист, бивш изпълнителен директор на Българската национална телевизия и председател на Съюза на българските филмови дейци, автор на няколко книги и множество публикации, опита си..

публикувано на 23.03.23 в 11:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

публикувано на 22.03.23 в 17:05