Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Старинни обичаи оживяват в Северозапада

Снимка: chiprovtsi.bg

Провеждането на обичая „Гонене на змей“ ще бъде възстановено в община Георги Дамяново, област Монтана. В Ружинци ще възродят римския празник Флоралия, а в Чупрене ще припомнят как се вие уруглица – сватбарско знаме, използвано до 90-те години на миналия век. Идеята е на „Местна инициативна група - Западна Стара планина - Копрен-Миджур-Чипровци-Чупрене-Георги Дамяново - Ружинци", която изпълнява проект за съхраняване и популяризиране на местни обичаи и традиции, обясни председателят на организацията Мария Тодорова:


"Много интересно ще бъде на територията на община Ружинци, където ще се проведе празникът Флоралия, който е древноримски обичай. Ще бъде проведен през пролетта на тази година, за което ние се подготвяме... Целта е със средствата по проекта да се възстанови и представи обичаят в оригиналния му късноантичан вид и по този начин да се представи част от живота на местното население в района на община Ружинци. На 7 май е Флоралия, след това ще гоним змей в община Георги Дамяново и на 11 юни ще завършим в община Чупрене, когато е Торлашикият фобклорен събор. Тогава ще вием уруглица - сватбен обичай в деня преди сватбата, малко позбаравен, затова решихме да възстановим този обичай."


Читалищните дейци от община Георги Дамяново вече се подготвят да възродят местния обичай "Гонене на змей". Традицията по провеждането му е прекъсната преди десетилетия, обясни секретарят на читалището в Георги Дамяново Миляна Каменова:


"Този обред се практикува най-вече тук, в Северозападна България. Той се е извършвал през горещите летни месеци. При по-продължителна суша хората са вярвали, че като се прави заедно с другия обичай - "Пеперуда", тогава ще завали дъжд. Хората вярвали, че в това село се е заселил змей горянни, именно той е обектът на тези обредни действия. Смятали, че той има връзка с мома от селото, затова обичаят се извършва и през деня, и през нощта, като през деня е подготовката, а самите действия - през нощта. Народното вярване е, че змеят е залюбил тук тази девойка и затова трябва да бъде изгонен."


Събитията, които Местната инициативна група Западна Стара планина подкрепя, започват на 29 април с Фестивала на Чипровския килим. Неговата цел е да популяризира килима като част от нематериалното културно наследтство на ЮНЕСКО. Тази година за това ще спомогнат новите инсталации, на които ще бъдат експонирани килимите. Ще има и видеостена, за да могат посетителите на фестивала да научат повече за Чипровци и местната килимарска традиция.Вижте още

Ограда за строеж блокира достъп до гаражи във Видин

Хората от блок 21 в жилищен комплекс "Бонония" във Видин недоволстват срещу ограждение за бъдещ строеж в съседство. Казват, че блокира достъпа до гаражите им, пречи и на придвижването, тъй като теренът до сега е ползван като улица. "В момента достъпът до гаражите е прекъснат, поради появяването на частен парцел пред гаража, да сме точни -..

публикувано на 23.03.23 в 17:18

"Зеленото е новото черно" събира доброволци с мисъл за природата

 „Green is the new black“ ("Зеленото е новото черно" - от англ.) – под това мото ученици от клуба по речи и дебати на английски език на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ във Видин планират разнообразни екологични прояви. Почистване на Крайдунавския парк, базар-изложба, дискусия за екологията с гост лектори, излъчване на анимационния филм „The Croods“ –..

публикувано на 23.03.23 в 16:30

Млад творец представя книга с благотворителна кауза в Монтана

Младата писателка Дебора Йорданова представя днес своята първа книга в монтанската библиотека . Средствата от сборника с разкази "Закъснял подарък" ще бъдат дарени за лечението на момиче с аутизъм. Дебора е родена в Лом, завършила е курс по творческо писане в Академия "Заешка дупка". Казва, че от малка обича да пише, а в дебютната ѝ книга има..

публикувано на 23.03.23 в 13:00

Веско Ешкенази ще изнесе концерт във Видин

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази ще представи музикалното събитие „В света на музиката“ тази вечер във Видин . Началото е от 18 часа, в Драматичния театър. В програмата на концерта са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика в аранжимент за симфоничен оркестър и..

обновено на 23.03.23 в 11:12

В "Музикална зона" на 23 март 2023 слушаме известни арии, хорове и увертюри

Тя се радва на вниманието на много почитатели. В нея има драматургия, разнообразие от настроения, актьорска игра, костюми, арии, дуети, инструментални интермедии. Диригентът задава посоката, а певците и оркестърът следват неговата линия. Обстановката е понякога помпозна, но винаги – повече от прекрасна! Потопете се във вълшебството на операта с..

публикувано на 23.03.23 в 09:00

Документален филм разкрива живота в село Превала

Документален филм разказва за хората на село Превала , община Чипровци. „Превал“ е създаден от проф. Михаил Мелтев – режисьор на игрални и документални филми, сценарист, бивш изпълнителен директор на Българската национална телевизия и председател на Съюза на българските филмови дейци, автор на няколко книги и множество публикации, опита си..

публикувано на 23.03.23 в 11:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

публикувано на 22.03.23 в 17:05