Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 февруари 2023 година

Снимка: Радио Видин

В Областния съвет на Българския Червен кръст във Видин постъпват дарения за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия. На този етап най-необходими са нови дрехи и обувки, спално бельо, завивки, хигиенни материали. Кампанията на БЧК в помощ на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия може да се подкрепи и с SMS на стойност 1 лв. на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори. 


Община Видин започна кампания в подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия. Общинското ръководство отправи призив към работещите в администрацията, общинските предприятия, училищата и детските градини да бъдат съпричастни към оцелелите от опустошителното природно бедствие, което засегна двете държави в началото на седмицата. За да бъдат подпомогнати засегнатите и страдащи хора в тези изключително труден период, служителите от Общината ще съберат средства в рамките на няколко дни, посочват от общинската администрация. Парични дарения могат да бъдат преведени по специално обявените банкови сметки за тази цел (вижте тук: https://www.redcross.bg/campaign/active_campaigns/zemetresenie_turkey_syria; http://sofia.emb.mfa.gov.tr/Mission/ShowAnnouncement/400387) Всеки, който има възможност, може да предостави и пакети с топли дрехи, одеяла, спално бельо и хигиенни материали и да ги предаде на място в Областния съвет на Българския червен кръст във Видин. Гражданите могат да дадат своя принос и да помогнат на бедстващите, като изпратят SMS на номер 1466 (на стойност 1 лв.) към всички мобилни оператори.

Видинското училище "Иван Вазов" започна кампания за набиране на средства в помощ на бедстващи ученици и учители от Кахраманмараш, където бе епицентърът на разрушителните земетресения в Турция. На входовете на училището ще бъдат поставени кутии за дарения. Кампанията започва днес и ще продължи до 14 февруари.


Община Мездра се присъедини към Националната кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари 2023 г., обявена от Българския Червен кръст (БЧК). Всички материални дарения ще бъдат транспортирани директно до пострадалите райони и следва да отговарят на санитарно-хигиенните изисквания.


Агенцията за ядрено регулиране е извършила 21 инспекции на АЕЦ „Козлодуй“ през 2022 година. Това отчете днес председателят на Агенцията Цанко Бачийски. Проверките в АЕЦ Козлодуй са били свързани с готовността на 5-ти и 6-ти блок за пуск и експлоатация след планов годишен ремонт, аварийно планиране и готовност, актуално състояние на конструкциите, както и осигуряване на физическата защита. Пропуски не са констатирани.


В чужбина има по-добри условия за живот, казаха в анкета на Радио ВИДИН жители на града, запитани имат ли нагласата да напуснат България. Други са се прибрали от Западна Европа и са категорични, че не биха се върнали отново. Около 770 000 хиляди българи имат нагласата да напуснат България, сочат данните на Националния статически институт от последното преброяване на населението. 


Област Враца е получила най-много средства от европейски програми под формата на безвъзмездна помощ през изминалата година, това стана ясно при отчитането на резултатите през 2022 г. от Областния информационен център. В областта са влезли 420 035 200.41 лв. за 1 031 сключени договора и 706  бенефициенти.


Голяма част от младежите в България не учат, не работят и не се развиват. Малко от тях имат досег с младежки организации или са ангажирани с каузи, а вредните навици, сред които цигари и алкохол, не са им чужди. Такива са изводите от проучване на агенция "Галъп" по поръчка на Министерството на младежта и спорта. 


Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в област Монтана продължава намалява, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Към момента нивото е 77 на 10 000 души, преди 20 дни болните бяха близо три пъти повече. Най-висока остава заболеваемостта в групата на децата до 14 години. Нивата са далеч под тези, при които се обявява епидемия и се налагат мерки, уточниха от здравната инспекция. Заболеваемостта от COVID–19 в Монтанско също е ниска. С активна инфекция от вируса в момента са четирима души от региона. 


Медицинските специалисти в детските градини и училища в област Монтана трябва да извършат анализ на здравословното състояние на обслужваните от тях градини и училища. До 30 март въз основа на получените данни от личния лекар медицинските специалисти трябва да изпратят изготвения анализ в отдел „Държавен здравен контрол“, Дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ – Монтана.


Хирургическа операция за отстраняване на рядко срещан 12-килограмов тумор на матката извърши екипът на д-р Захари Николов, завеждащ отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“- Монтана. Оперираната жена се възстановява успешно, уточняват от областната болница в Монтана.


23 свободни места за гранични полицаи в Северозападна България обяви Главна дирекция „Гранична полиция“. По две вакантни длъжности има в Граничните контролно-пропускателни пунктове Видин и Оряхово, общо 16 са свободните места на Граничните пунктове Брегово и Връшка чука. 


Паметно честване по повод 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски организират Видински комитет "Васил Левски", Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" и Община Видин. Честването ще е на 15 февруари от 18 часа в драматичния театър.


Националната кампания "България заслужава!" събра близо 100 послания в Северозапада. Инициативата е на Фондация “Наследство в бъдещето“, която иска да изгради 111-метров пилон и да го монтира на Роженските поляни. По едно послание, избрано от област, ще бъде гравирано върху плоча в основата на конструкцията. 


Днешният 9 февруари е определен за Международен ден на стоматолога и професионален празник на зъболекарите. Съсловната организация на зъболекарите в България наброява 8600 членове. Тя е създадена преди 115 години.


На 9 февруари се навършват 50 години от обявяването на резерват „Чупрене“. Площта на резервата е 1451,99 хектара и е създаден с цел запазване на най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати на ЮНЕСКО по програма „Човек и биосфера“.


Обилният снеговалеж от последните дни и отрицателните температури помогнаха най-сетне сезонът за скиорите във Враца да бъде открит. Очаква се в петък да бъде даде официалния му старт, съобщиха хората по поддръжка на ски пистите край хижа „Пършевица".

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Журналистката Лидия Каменова представя филм за пътуването си до Южна Америка

Видеофилм за пътуването си до далечни страни в Южна Америка създаде журналистката Лидия Каменова. Тя и нейната приятелка Нели Дончева пътуват до няколко страни, това са  Еквадор, Колумбия и Галапагоските острови.  Филмът носи заглавието "По средата на земята" и представя впечатленията от далечната екскурзия на Лидия Каменова: " За мен..

публикувано на 16.06.24 в 16:10

Завършва Националният фестивал на малките театрални форми във Враца

С две представления завършва 34-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. От 18 часа на голяма сцена е музикалният спектакъл „Част от колекция", в който основна роля играе Иван Юруков. 2 часа по-късно в камерна зала е последното заглавие от програмата– Убийството на Гонзаго" от Недялко Йорданов. След..

публикувано на 16.06.24 в 14:40

Множество отличия за видински ученици в състезание по роботика

Три купи и 16 плакета получиха  отборите по роботика на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин, взели участие в  състезанието   "Роботика за България" София.   29 ученици от 8 до 11 клас с четирима ръководители показаха  своите знания и умения по работа в екип, разработка на проект, конструиране на робот и програмиране, казва Десислава Цокова,..

публикувано на 16.06.24 в 13:30

Враца се готви за Националия фолклорен събор „Леденика"

За седма поредна година Враца ще събере хиляди любители на българските традиции на Националия фолклорен събор „Леденика". Събитието, чиито организатор е общинската управа.  Тази година съборът ще е от 28 до 30 юни във Врачанския балкан. Организаторите са подготвили богата програма, изпъстрена от интересни и атрактивни събития. Началото ще бъде..

публикувано на 16.06.24 в 13:00

Нова еко пътека в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол направиха нова  еко пътека.   Група от 25 доброволци от Прокредит банк, съвместно с доброволци от селото поставиха маркировка и указателни табели, събраха над 20 чувала с пластмасови отпадъци и се насладиха на чистия въздух и прекрасната природа. Идеята се ражда преди 4 години по време на ковид пандемията, а днес харесвайки..

публикувано на 16.06.24 в 12:15

Среща на туристи ветерани се проведе във Видин

85 туристи ветерани от 16 града в страната посетиха Видин и историческите забележителности в нашия град. Те посетиха и солните мини край Крайова.  Гостите идват  по покана на видинските туристи ветерани от Съюза на туристите ветерани клуб "Бдин" с председател  Веселин Габерски. Останаха впечатлени от природния феномен край Крайова и споделиха:..

публикувано на 16.06.24 в 11:10

Моторист загина при тежка катастрофа

Моторист загина при тежка катастрофа в козлодуйското село Гложене. По данни на полицията пътният инцидент е станал около 13.30 часа в събота. При сблъсък между лек автомобил, управляван от мъж от Козлодуй и мотоциклет с водач местен жител, пострадал 44-годишният мотоциклетист. Нараняванията му били несъвместими с живота и той починал в линейката на..

публикувано на 16.06.24 в 10:20