Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

Вдигнете градусите с българско криминале

Снимка: Радио Видин

Зимата може би не е най-подходящия сезон за морски приключения, но въпреки това нека поемем към морето и към малко забутания къмпинг "Рай", някъде там, близо до село със страховитото име Череп. Всъщност за къмпинг "Рай" няма подходящ сезон, ако си сред виновниците, осъдени на смърт от Сянката. Сянката е дебнала там години и години, за да въздаде своето правосъдие.

В романа "Смърт край морето" на писателя Йордан Матеев група от десет души случайно или не се озовава на брега на морето, в изолиран къмпинг, точно когато навън вилнее най-силната буря от години. Откъснати от света по всички възможни начини, те се оказват заложници на жесток невидим убиец. По-жесток дори от бившия престъпен бос с афинитет към кръвопролитията Усмихнатия и от професионалния убиец Коце Маца. За Усмихнатия и Коце Маца е ново и непознато преживяване да са в ролята на жертви. Не че за останалите е по-познато, но точно тези двамата определено не са свикнали да бъдат преследвани.

През 1992 г. двама души замислят обир, но им трябва изкупителна жертва, която да поеме вината… и да умре. Трябва им Кирил Марков – самотен баща, озовал се в трудната ситуация да търси спешно заем за операция на сина си. Данаил Асенов по прякор Лисицата и безскрупулния старши лейтенант Пламен Доков, наричан още Манекена, вярват, че са замислили перфектния план, когато решават да отмъкнат един милион долара от един от най-жестоките мутренски босове. Времето е такова – брутално, гладно, лишено от правила и закони освен правото на по-силния, по-наглия, по-кръвожадния. Вярват и че нищо не може да се обърка.

Но всичко се обърква. Жертвата не само отказва да умре, а дори изчезва с парите. Не за дълго, разбира се, но все пак се оказва достатъчно, за да успее да скрие милиона преди убийците на Усмихнатия да го настигнат. Кирил Марков и петнайсетгодишният му син умират, а с тях – като че ли и надеждата Усмихнатия да си върне парите. Един баща губи сина си от ръцете на убийци, само за да го последва няколко месеца по-късно. След тях остава единствено спомена за тази трагедия… и един изчезнал милион. В долари!

Петнайсет години никой няма представа къде са потънали парите, а и вече никой не вярва много-много тепърва да се появят. Може би отчаяният баща е отнесъл тайната си в гроба. А може би не?... Някой все пак знае нещо. И умее да чака. Ето че след толкова време петимата преки виновници за смъртта на баща и син и петима случайни хора се оказват блокирани в къмпинг "Рай". А някой не е забравил и не е простил. И е създал идеалните условия за отмъщение.

Пет смъртни присъди без право на обжалване биват издадени през загадъчно появил се DVD-запис. Петимата невинни, извадили лошия късмет да са сред виновните, са с предупреждение, че ги очаква същата съдба, ако направят опит да попречат на мистериозния отмъстител. Но мисълта за един милион долара сякаш заглушава гласът на Сянката от записите. И започват да умират хора.

Романът "Смърт край морето" ни дава съвет – внимавайте, когато сте прекалено близо до морето, особено ако ръцете ви не са от най-чистите! Там често пъти дебне смъртта, при това в наглед райски кътчета. И ако вече сте направили асоциация с криминалната класика на Агата Кристи "Десет малки негърчета", нека кажем, че "Смърт край морето" е нейна достойна реплика по български, в която има много познати на българския читател елементи – и мутренските години на ранната демокрация, и възходът на силовите групировки в началото на деветдесетте с цялото усещане за безнаказаност на богатия и силния, и заплетени престъпления, и почти свръхестествен убиец… а има и стряскащо кървав финал, достоен дори за роман на Агата Кристи.

Авторът Йордан Матеев е роден във Варна, бивш журналист в девненския вестник "Седем дни" и редактор на вестник "Бизнес витрина". През 90-те се занимава и с писане на фейлетони и сценарии за хумористични радиопредавания, а през последните години предпочита да насочи усилията си към литературните си занимания, които са основно в областта на фантастиката, криминалните и хорър романите.


По публикацията работи: Гергана Панова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24