Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 февруари 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН

Празниците на виното и любовта отбелязваме днес, 14 февруари. Трифон Зарезан, известен още като Ден на лозаря е български народен празник в чест на Свети Трифон. Това е трудов обичай, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата - пролетното ѝ зарязване.  На този ден е и Свети Валентин- празникът на любовта. Прието е днес двойките да изразяват любовта си един към друг.


Нов трус беше усетен във Видин. Земетресение с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер е регистрирано от Европейския сеизмологичен център в 15.16 часа. Епицентърът е на 4 километра от Търгу Жиу, Румъния, на дълбочина 5 километра.


Новото земетресение, усетено днес в по-голяма част от страната, в сравнение с вчерашното, притесни жителите на Северозапада. Трусът е усетен във Видин, Враца и Монтана. Земетресението днес бе по-силно и по-продължително от вчерашното, обясни дежурният сеизмолог към Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.


Трудовата заетост в страната бележи слабо намаление с 0,7% през последните три месеца на 2022 г. спрямо предходното тримесечие, като в същото време работните заплати нарастват със 7,8 на сто. Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите хора по трудово и служебно правоотношение в България намаляват в края на декември 2022 г. с 16,5 хиляди, или с 0,7% спрямо предходното тримесечие, достигайки 2,26 милиона. Спрямо последното тримесечие на 2021 година наетите в страната намаляват с 0,2% или с 5,6 хиляди. В същото време средната месечна работна заплата в страната нараства през последното тримесечие на 2022 г. със 7,8% спрямо предходните три месеца, достигайки 1879 лева, като спрямо края на 2021 г. нараства с цели 16,6 на сто.


Изплащането с удължен срок на пенсии за инвалидност по списъците на Министерството на здравеопазването ще се извърши през първата половина на март -  за това информират от Националния осигурителен институт (НОИ). С преходни разпоредби в Закона за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания, в сила от 29 януари, се регламентира, че служебно се възобновяват правата за пенсии за инвалидност или добавки за чужда помощ на хората с изтекъл срок на експертното решение, които са подали заявление-декларация за преосвидетелстване до влизането в сила на закона, когато е налице забавяне в медицинската експертиза. До края на седмицата НОИ ще обяви как и кога ще плати спрените ТЕЛК пенсии. Информацията за тези хора е получена от Министерството на здравеопазването в Националния осигурителен институт на 13 февруари.


Общо върху 1287 решения на общинските съвети е упражнен контрол за законосъобразност в Областна администрация-Видин през 2022 г., съобщават от пресцентъра на областната управа. Броят на върнатите за преразглеждане решения е 68, което е малко над 5 % от общия брой. Общинските съвети са преразгледали 51 решения, а останалите 17 са оспорени пред Административен съд – Видин. Основен проблем, установен при осъществявания контрол за законосъобразност на приеманите от общинските съвети в областта подзаконови нормативни актове е допускането на нарушения на регламентираните в Закона за нормативните актове разпоредби, относно подготовката и приемането на нормативни административни актове, както и нарушения на процедури, разписани в правилниците за организацията и дейността на общинските съвети, техните комисии и взаимодействието им с общинската администрация.


Общинските съветници от Враца одобриха предложението кметът Калин Каменов да внесе в Окръжен съд – Враца парична гаранция в размер на 843 359,22 лв., съгласно Определение № 52 от 07.02.2023 година на Окръжен съд – Враца. Делото е свързано с претенции на "Понсстройинженеринг" АД. Обявеното в несъстоятелност дружество има претенции за около 8,5 милиона лева към Община Враца.


Общественото обсъждане на Общински план за младежта за 2023 се проведе във Видин. Местната власт предвижда да бъдат включени дейности, свързани с професионалното обучение, кариерното ориентиране, активиране на неактивни млади хора, развитието на творческите и спортни възможности, доброволчеството и други.


С веселие и народни хора жители и гости на Враца отбелязаха празника Трифон ЗарезанПрограмата започна с ритуала зарязване в двора на Димитракиевата къща, където по традиция короната от лозови пръчки бе предадена на новия „Цар на лозята“ – Любомир Злидолски от досегашния – Пламен Злидолски.


Двама мъже и две жени са призьорите в конкурса за най-добро домашно вино в Монтана. Николай Николов от Лом се представи с най-качествено и бяло и червено вино и грабна първото място и в двете категории на традиционния конкурс за „Най-качествено домашно вино“ реколта 2022 година в Монтана.


С нов проект се представят учениците от ученическия съвет на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин. Това е аудио подкастът "Радичков слуша"


На 14 февруари празнуват и археолозите. За първи път Денят на археолога е честван през 1971 г. по инициатива на Археологическия институт с музей при Българска академия на науките (дн. Националния археологически институт с музей при БАН). 

По публикацията работиха: Гергана Панова, Полина Тодорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00