Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициатива съживява села в Северозапада чрез творчество

Млади хора на гости на баба Цветана в с. Делейна по проект Резиденция баба.
Снимка: личен архив


Хора от видински и врачански села отново ще посрещнат гости от Фабрика за идеи. Те ще бъдат посетени тази година от представители на изкуството. Избраните населени места са включени в проекта "Съживяване на селата чрез творчески дейности". Основната цел на инициативата е да стимулира културните прояви в обезлюдяващите села, каза Янина Танева, създател на Фабрика за идеи. 


"Във Видин работим със село Делейна и село Синаговци. Оборудваме по едно пространство във всяко от селата, което ще може да приеме резиденти... Ще можем там да каним млади хора, които да работят с местната общност, с местните хора и заедно да създават... бих казала големия проблем за достъп до култура в малките населени места. Скоро разбрахме от едно национално проучване, че българската култура не е както често, може би, политиците ни, за съжаление, си мислят, че е някакъв въпрос на липса на желание. Над 60% от хората в малките населени места всъщност искат и имат желание да посещават повече културни събития, но не достига транспорт, не достигат средства. Транспортът, примерно, е твърде рано, ако искаш да отидеш до съседен град и да се върнеш. И поради тази причина ние много работим за това да създаваме култура вътре в селата, заедно с артисти, които работят, заедно с местната общност, спрямо и желанията, и ресурсите на местните хора. Артистите, които ще поканим в различните села, също са съобразени с това, което местните хора са ни казали, че биха искали да видят или чуят. Дали повече ги вълнува музиката или театралното изкуство и представленията са им страст, или пък визуалните изкуства. И всяко едно село така ни е задало посока, спрямо която ние пък от наша страна каним артисти, които да работят и да живеят в тези села за 1 месец като начало и да създадат всъщност заедно с местните хора това, което след това ще се превърне в малък фестивал. Има малък бюджет и за местна духова музика, която ще бъде част от тези събития накрая." 


Село Делейна вече е посрещало млади хора от проекта "Резиденция баба". Той се осъществява вече шест години в регионите на Видин, Враца и Мездра и свързва млади хора от града с възрастните по малките населени места. Хората в Делейна приветстват поредната инициатива на Фабрика за идеи за съживяване на селата чрез културни прояви, каза Лена Спирова, секретар на местното читалище:

Сара и Катрин, участници в резиденция баба, се срещат с жители на с. Делейна

"Добре се почувствахме, поговорихме си... Малко се разнообрази селото ни. Помогнаха да се боядиса тук, пред читалището, детската площадка, катерушките. И след това изнесоха едно представление, накрая преди да си тръгнат... Те, като идваха сега, последния път, казаха, че искат да подобрят някаква стаичка тук, в читалището, която да я ползват като идват техните там, от резиденцията, да имат стаичка да я ползват... Искам да им благодаря за съдействието и за това, което правят за нашето село."

Изложба в бившето училище в Делейна, подредена от участниците в Резиденция баба

Участниците по проекта се предвижда да посетят видинските села Делейна и Синаговци съответно от 12 май до 10 юни и от 16 май до 14 юни. Инициативата ще се реализира във врачанските села Горно Пещене, Лик, Паволче, Ослен Криводол от 21 август до 21 септември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45