Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Емил Балкански и самолетната катастрофа в Белоградчик от 1941 година

Автор:
Снимка: Емилия Кожухарова

На 1 август 1941 година в Белоградчик се разбива самолет. В екипажа са пилотите фелдфебел Емил Борисов Балкански, фелдфебел школник Ангел Владимиров Георгиев и редник Петър Петров. Според информация, публикувана във военния сайт Pan.bg причината за катастрофата е "Срив на самолета поради загуба на скорост. Удар в земята." Емил Балкански, който е от известен белоградчишки род, загива само на 21 години. 


В рубриката "Памет нашенска" по Радио Видин подробности за личността на героя, за самолета и катастрофата, разказа  неговата племенница Емилия Кожухарова:


"Емил Балкански е мой вуйчо - на него съм кръстена. Не съм го познавала, разбира се, аз съм родена доста по-късно, но все пак са ме кръстили на него. Роден е 1920 година в семейството на Борис и Стефка Балкански. Борис Балкански, дядо ми, е бил първоначално учител, а след това в църквата в Белоградчик протойерей и архиерейски наместник. В семейството има още три деца - най-големият е Стефан, след това е Мария, Емил и най-малката е моята майка - Лиляна. Това, което знам от близките ми, че той е бил авиатор - така са ги наричали навремето, и е загинал само на 21 години, летейки над Белоградчик. Доколкото са ми разказвали по това време е имало писано или неписано правило, не зная, че летците нямат право да летят над родните си места. Той обаче е роден в София, официално така е в документите, поради която причина не е било известно, че полетът му ще мине над Белоградчик. Минавайки над Белоградчик, не мога да кажа дали се е отклонил от курса, дали е искал близките му да разберат, че е той, да го видят, но е попаднал във въздушна яма и самолетът се разбива, губейки скорост".


Повече за Емил Балкански и за самолетната катастрофа чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нова организация в Мездра подкрепя младото поколение в града

Нова младежка организация е сформирана в Мездра . "БУМ" ("Будни Устремени Мездренчани")   е екип от млади и амбициозни хора с различни професии. Един от основатели на "БУМ" е Цветослава Тодорова. Тя живее в китно село близо до град Мездра. Завършила е бакалавър "Книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския..

публикувано на 09.08.24 в 14:35

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - днес, 9 август и утре. Тази вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин оперна певица..

публикувано на 09.08.24 в 11:20

Отбелязваме Световния ден на любителите на книгата

9 август е Световният ден на любителите на книгата . Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето. Книгата е източник на знание, редовното четене обогатява нашия речник и подобрява езиковите ни умения. Днешният ден е повод да ви срещнем с писателя и общественик от Монтана  Мартен..

публикувано на 09.08.24 в 11:00

Феста на диджеите-ветерани започва във Видин

Classic Telegrafa DJ Fest  започва днес във Видин. Тазгодишното издание на фест с диджеите-ветерани е 15-то и ще продължи до11 август. В    продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на 80-те и 90-те години на ХХ век.  Създател на събитието е телевизионният водещ и диджей Васко Громков, който гостува в студиото на Радио Видин...

публикувано на 08.08.24 в 17:50

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59

Националният отбор по приложно колоездене е на лагер-сбор в Берковица

Берковица е домакин на лагер-сбора на националния отбор по приложно колоездене, който е организиран със съдействието на Общината, Съюза на българските автомобилисти в Монтана и Клуба по приложно колоездене в града. Той се провежда от 5-и до 10 август под ръководството на треньора Цветанка Петкова, която е председател на местната спортна..

публикувано на 08.08.24 в 10:46