Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Петров: "Предпочитанията на туристите се промениха, особено след двете години пандемия"

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Повишаване на интереса към посещения на археологически комплекс „Калето“ в Мездра отчете ръководителят Павел Петров и обясни, че не могат да се издържат само от билети.


„Археологическият момент е на издръжка на Община Мездра. Лично според мен това е правилен начин за работа, тъй като, ако приемем по-тежкият вариант- преминаването на комплекса като туристически информационен център, това означава, че и щатното разписание, и работните заплати и счетоводството трябва да преминат под шапката на комплекса, което е огромно перо, огромна тежест“, каза Павел Петров.


Снимка: Валентина Цекова4 056 туристи от страната и чужбина са посетили Археологически комплекс "Калето" в гр. Мездра през миналата година, информира ръководителят на комплекса Павел Петров. Тук не влизат посетителите на организираните празници, които организират от комплекса през годината. Културно-историческа забележителност е един от 100-те национални туристически обекта в България. Това помага за популяризирането на обекта, тъй като преди включването му туристите пропускали Мездра, а се насочвали към Враца- следващата точка за печат и марки. Над 600 посетители, участници в Националното движение "Опознай България - 100 Национални туристически обекта", са подпечатили своите книжки в Археологически комплекс "Калето". 40 от тях са си закупили нови книжки.


Крепостта е интересна, защото на малко място са събрани цивилизации, които са живели по един или друг начин на този комплекс 7000 години, допълни Павел Петров:


„Може би сме едни от малкото комплекси в България, да не кажа на Балканите, които могат да покажат 7000 години история, събрана буквално на едно място. Експозицията ни е достатъчно богата, за да покаже разликата между различните видове цивилизации, които са населявали този ареал в случая.“


Сред атракциите, които са търсени от туристите е стрелбата с лък. Сред останалите атракции, които предлага комплексът, са реплики на средновековни обсадни машини - катапулт, таран, оксибел и требушет, на средновековния инструмент за публично телесно наказание "Позорен стълб" ("The Pillory"), изкуствено езеро с дървен мост.


В стремежа си да привлече повече посетители екипът на комплекса реализира разнообразни инициативи. Сред тях са традиционните Дионисиеви празници и Фестивал на средновековните традиции, бит и култура, който се провежда ежегодно от 2015 г. насам. Тази година Археологически комплекс "Калето" ще чества 10 години от своето създаване.


„Имаме много големи идеи, но при липсата на държавен, респективно и общински бюджет идеите остават само и единствено написани на хартия. Това, което мога да кажа е, че миналата година, за деветата годишнина комплекса пробвахме едно- две нововъведения като събития, които, според мен лично постигнаха своето като ефект. Едното от тях беше посрещане на Джулай морнинг в подножието на крепостта, направихме томбола с награди за посетителите на комплекса, допълнително направихме празненства относно деветия рожден ден на „Калето“. Тази година, като негов юбилей ще се концентрираме върху това да надградим и да направим тези събития, които пробвахме, да ги направим малко  по-мащабни, по-изпипани, за да може да привлечен хора и от различни части на България“, съобщи още ръководителят на комплекса.


Предпочитанията на туристите се промениха, особено след двете години пандемия, отчете още Павел Петров:


„Все повече и повече туристи гледат да направят дълги уикенд почивки. Да съчетаят колкото се може повече обекти за едно посещение. Затова и колегите са се насочили масово към внедряването на атракции за привличане на вниманието на туристи. Друга опция пред нас реално не съществува пред нас. Вече е много трудно да имаш, да речем една къща за гости и тя да продължи да съществува на пазарен принцип без ти да предлагаш нещо допълнително към тази къща за гости.“


В момента Мездра се развива и като интересна точка от картата за винен туризъм. Всяко село в общината има по един, два обекта за посещения.


„Ще се постараем, евентуално, да насочим усилията и там - да направим няколко екопътеки повече... Това е начинът, по който ние може да задържим туризма. Другият начин е активна работа между службите на общинско равнище. Много голяма грешка е да смятаме, че общини като Мездра, Видин, Монтана и Враца, да речем, трябва да бъда самосиндикални в туристическо отношение. Всички заинтересовани страни в туризма в Северозапада трябва да имаме обща рамка, за създаване, поддържане на туристически продукти“, допълни Павел Петров.


Още по темата може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20