Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в Мездра отчете успешна година

Снимка: НЧ "Просвета"

Настоятелството на Народно читалище "Просвета 1925" Мездра реши Годишното отчетното събрание за 2022 година да се проведена 14 март. От изготвения Отчетен доклад е видно, че за изминалата година е била успешна за културната иституция.

Библиотеката към читалището разполага с фонд от 52200 тома, в заемната за възрастни са записани 245 читатели, а в Детски отдел те са 233, като има увеличение в сравнение с 2021 година. С десетките си организирани събития и културни мероприятия, библиотеката доказва категорично своето водещо място в културния живот на Мездра.

Литературен клуб "Христо Ботев" организира през годината 5 литературни четения, рецитал-конкурс "Жените в изкуството", 6 премиери на книги. Творците от клуба спечелиха 2 награди от местни конкурси, 8 от национални, 1 от Международен конкурс и издадоха 7 нови книги. Община Мездра след решение на Комисията за финансово подпомагане на книгоиздателски проекти подпомогна издаването на 3 нови книги.

Краеведското дружество също работи успешно през 2022 година като взе участие в организирането на Шести читателски конкурс "Георги Тодоров", организира представяне на краеведски изследвания на журналистката и писателка от Западните покрайнини Зденка Тодорова, организира 11-ите Майски краеведски четения, представи краеведски изследвания на Ивана Захариева, Иван Цанев, инж. Любомир Драганов и Димитър Стойнов и подреди 2 краеведски изложби в градското читалище.

Групата за стари градски песни "Мездрея" поради ковид обстановката бе по-малко активна, но все пак успя да спечели златен плакет и диплом от 28 Международен Балкон Фолк Фест Варна и да участва в празника на село Дърманци и Коледен концерт в Мездра. От месец ноември групата е с нов ръководител - Цетина Пешевска.

Женският народен хор също ограничи своята дейност, но и също успя да спечели Първо място на Девети Национален фолклорен фестивал "Пъстра шевица" Червен бряг и Наградата на Международния фолк фестивал "Ехо от Стовци" Смоляновци. Участва и в Националните фестивали "Де е българското" Очин дол и "Змей Горянин" Зверино.

Детският танцов състав "Мездренче" работи със средношколски и 3 детски възрастови групи. През 2022 година съставът взе участие в 9 фестивали и празниците на почти всички села от общината.

Представителният танцов ансамбъл "Мездра" безспорно е най-значимият колектив на градското читалище. Танцьорите участваха в над 80 концерти в общината и страната. Ансамбълът реализира и престижни участия в чужбина:

Франция - фестивал и 12 концерти;

Турция - фестивал и 11 изяви;

Остров Крит - 5 самостоятелни концерти;

Косово - фестивал и 10 сценични изяви.

Новосъздадената Група за народно пеене "Гласът на ансамбъл Мездра" вече също започна да реализира сериозна концертна дейност. Участва в 8 Фолклорни фестивала, включително в Турция и Франция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48