Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 24 февруари 2023 година

Обучение по долекарска помощ премина екипът на фондация "Подкрепа за реализация"

Снимка: Радио Видин

Екипът на фондация "Подкрепа за реализация" премина обучение за оказване на долекарска помощ на работното място. Курсовете се провеждат от БЧК. Според д-р Цветана Йоникова в случай на инцидент, хората, които са свидетели, ще са подготвени как да реагират до пристигането на лекарски екип.

"Хубаво е да са запознати с начина на оказване на индиректен сърдечен масаж и обдишване, и превързване на рани, които водят до обилни кръвотечения, за  да може да се помогне на човека. Хубаво е да са запознати с основни заболявания като инсулт, инфаркт, диабетна кома, за да могат да реагират, ако има хора с такива заболявания и изпаднат в някаква спешна ситуация."  

През тази седмицата в двата Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондацията - за деца и за възрастни се проведоха информационни срещи. С родители на деца, които ползват социалните услуги, са обсъдени графикът за предстоящите дейности.

"Добре премина. Очаквах предложения какво ново очакват от нас, освен това, което сме предвидили", каза социалният педагог и логопед Даниела Иванова.

"Срещата, която се проведе беше много пълноценна. Получихме полезна информация, " казаха родители.

През седмицата е проведена и информационна среща с потребители на услугите към Центъра за социална рехабилитация и интеграция за възрастни. Обсъдени са мероприятия, които предстоят.

"От нашите потребители очакваме инициатива да кажат къде искат да отидат, какво искат от нас като специалисти, доволни ли са от нас", обясни социалният работник Диман Михайлов.

На 14 февруари ЦСРИ отбелязаха Свети Валентин с младежите, които ползват социалните услуги. 

"Някои от младежите бяха направили картички с различни пожелания, които впоследствие си размениха. Ние бяхме подготвили табло, на което закачихме надписи с различни комплименти. Всеки можеше да си откъсне листче с даден комплимент и да го подари на някой друг", каза трудотерапевтът Моника Петкова.

В двата центъра за социална рехабилитация и интеграция вече се подготвят за отбелязването на предстоящите през март празници. 

"Заложили сме в календара на 1 март да отбележим Баба Марта. Децата и младежите се подготвят със стихчета. Има програма. Ще изработват мартенички. На 8 март ще отбележим Международния ден на жената. На 22-ри ще отбележим Деня на пролетта", обясни социалният работник Татяна Иванова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На приключение с гребна регата ТИД

Участниците в 67-ата международна туристическа гребна регата ТИД пристигнаха във Видин и както винаги в нея има и опитни и по-неопитни гребни туристи. Всички те обаче носят настроение и любов към красивата природа в себе си. Десислава и Ивайло Пенчеви са членове на Клуба по воден туризъм "Воден свят" към Туристическо дружество "Бонония" (Видин)...

публикувано на 14.08.24 в 14:00

В Брегово подредиха изложба с находки от некропола в Балей

Находки от праисторическия некропол в село Балей са представени в Брегово. Изложбата е подредена във фоайето на читалище „Развитие – 1897“. Изготвена е от  Регионалния исторически музей във Видин с участието на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Включва 42 предмета, открити при редовните..

публикувано на 14.08.24 в 13:39

Рок група "Хоризонт" открива панаира в Кула

Музикантите от група "Хоризонт" ще открият със самостоятелен концерт утре от 21.00 часа тазгодишното издание на Традиционния панаир в Кула. Концертът е част от Националната кампания "Изпей "Обичам те!" на български език, каза в предаването "Рок Общество" Валери Славчев , китарист и фронтмен на "Хоризонт": "За нас основното важно нещо е ние да се..

публикувано на 14.08.24 в 10:40

Две братчета от Мездра са млади надежди в шаха

На 27-и и 28 юли в Габрово се проведе Третият детски международен шахматен фестивал "Купа Марина". За няколко години този турнир се наложи като едно от най-силните и представителни шахматни състезания у нас. Участваха 75 състезатели от България, САЩ, Русия, Швеция и Испания, а от Шахматен клуб "Локомотив - Мездра" участваха трима състезатели...

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Мария Спасова - гласът, който сбъдва мечти

Днес ви срещаме с Мария Спасова . Тя е на 27 години, родом от Берковица, но е израснала в Монтана, където се дипломира в езиковата гимназия с немски език. След това заминава за столицата да учи журналистика в Софийския университет и живее там вече 10 години. Наред с журналистиката, Мария винаги се е занимавала и с музика...

публикувано на 13.08.24 в 13:39

Ученичка от Видин получи награда от конкурс за рисунка

Мария Маринова , която ще бъде десетокласничка в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин получи награда от националния конкурс за рисунка "Нашата прекрасна Вселена" от фестивала "Ало, Космос! Говори България!" . В този конкурс са взели участие повече от 300 ученици от 1-ви до 12-и клас от цяла България. Мария разказа какво я мотивира да участва..

публикувано на 13.08.24 в 13:23

Безплатни мамологични прегледи се извършват в Монтана

В град Монтана се провеждат безплатни ехографски мамологични прегледи. Инициативата, която започва днес и ще приключи на 15 август (четвъртък) е организирана от фондация "Нана Гладуиш - Една от 8" , с подкрепата на Община Монтана  и има за цел да напомни на дамите колко е важна профилактиката и да ги мотивира да се изследват безплатно...

публикувано на 13.08.24 в 12:57