Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделник" от 26 февруари 2023 година

19
Снимка: Красимир Каменов

"Неделник" 450-ти е тук. Свещеници от манастира „Св. Йоан Кръстител“ към Българската православна църква в Съединените американски щати са на посещение във Видинската епархия по покана на Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил. Йеромонах Натанаил и йеромонах Йосиф са сред малкото православни християни в САЩ, а манастирът „Св. Йоан Кръстител“ край Бостън, за който се грижат, е вторият към Българската православна църква в САЩ след скит, създаден по-рано в щата Виржиния. Двамата мъже, родени в САЩ, приемат православието и се посвещават на монашество. Ще разберете интересни неща от тях. Днес са Сирни заговезни (Прошка, Прочка, Сирни поклади, Поклади, Сирница, Ората). Това е важен зимно-пролетен празник в народния календар. Многобройните му названия са свързани с типичната за празника обредност. Чества се винаги в неделя, 49 дена (седем седмици) преди Великден. Повече за празника можете да научите от д-р Сашка Бизеранова, етнограф в Регоналния исторически музей във Видин. След това Никола Велков ни разказва за това от къде е произлязло името на родното му село Гайтанци и истории свързани със селото. На 1 март в салона на училището във видинското село Кутово ще отбележат 86-та годишнина на читалище "Просвета – 1937". И Баба Марта ще бъде там. Повече за празника от секретаря на читалището Таня Любенова. За православния свят днес е Сиропустна неделя, която е в навечерието на Великия пост, с който вярващите се подготвят да посрещнат Великден. Особен белег на празника е взаимното опрощение. По стара традиция денят за прошка е богат на ритуали и обреди. За тях и за съкровения смисъл на опрощението е репортажът на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова. Пази ли Съкровищницата на Хабсбургите единствената оцеляла корона на българските царе? Всеки, който посети Съкровищницата на Хабсбургите във Виена, ще види короната на Ищван (Стефан) Бочкай, за която някои учени подозират, че е принадлежала на българските владетели от Второто царство. Магдалена Гигова от радио Христо Ботев разказва впечатленията си за Съкровищницата на Хабсбургите във Виена. Разбира се и Дедо Скръц ще ни готви вкусни неща.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Предвижда се Бонония и Рациария да бъдат включени в листата ЮНЕСКО

Над 30 обекта от територията на България, сред които са останките на античните римски градове  Бонония и Рациария, са включени в индикативната листа на ЮНЕСКО като част от източния сектор на границите на Римската империя - Дунавски лимес.  В момента се работи по досието за вписването на част от обектите, които са подбрани да влязат в съкратен..

публикувано на 04.03.24 в 14:25

Румяна Димитрова: "Дами, имайте самочувствие и увереност- проявете своята сила като жена!"

В седмицата на празника на жената , се насочваме към почитането на женствеността и силата на самочувствието . Женствеността е изкуството да се изразиш с грация и елегантност, да излъчваш самочувствие и да се уважаваш като жена. Тя не е просто външност, но и вътрешност - сърце, ум и душа, които създават изключителната индивидуалност на жената...

публикувано на 04.03.24 в 12:00

Слушатели сигнализират за неверни съобщения за нарушения на пътя

Въведена е нова практика за известяване при издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушение на Закона за движението по пътищата чрез кратко текстово съобщение по телефона (SMS), по електронна поща или Viber. Възможно ли е обаче  уведомленията да са фалшиви и каква е причината за недоволството на шофьорите? Новата система..

публикувано на 04.03.24 в 11:00

Д-р Нели Драгинова: Обстойният стоматологичен преглед е важна профилактична мярка

Пациентите няма да доплащат при извършване на обстоен профилактичен преглед при стоматолог. Това предвижда анексът към Националния рамков договор /НРД/ 2023-2025, подписан от Българския зъболекарски съюз /БЗС/ и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2024 година. Досега пациентите доплащаха по 1,80 лева, обясни председателят на Районната..

публикувано на 04.03.24 в 10:35

В „Музикална зона“ слушаме Даниела Мартинович

 Даниела Мартинович е една от най-популярните певици в Хърватия. Родена е в град Сплит. През 1989 г. за първи път участва на Сплитския фестивал с песента "Zumbuli" и за един кратък период пее в група "Delfini. От 1990 до 1996г. е вокал на група „Magazin”. След това започва самостоятелна кариера, която е на по- малко успешна. Има доста издадени албуми,..

публикувано на 04.03.24 в 09:00

"Неделник" от 3 март 2024 година

Честит празник. Празничният "Неделник" е тук. Във Видин на площад „Бдинци“ се проведе възстановка с живи картини свързани с освобождението. Подробности ще научим от Иво Иванов от Сдружение за съхранение на национални традиции „Бдинци“ . На 3 март ще посетим и  Лом за да поговорим за празника с литературния..

публикувано на 03.03.24 в 15:08

Да се завърнем в бащиния дом

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение . "Една от подготовителните за Великия пост недели Светата Църква именува Неделя на блудния син. В този ден, по време на Божествената литургия, на нашето благочестиво внимание бе предложена притчата за блудния син /Лк. 15:11-32/. Слушайки тази притча,..

публикувано на 03.03.24 в 08:00