Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Направете комплимент днес

Автор:
Снимка: Радио Видин


Днес, 1 март, отбелязваме Международния ден на комплимента. "Най-позитивният ден от календара", както го наричат инициаторите му, произлиза от Нидерландия. Отбелязва се от 2001 г., първоначално в Нидерландия като местна инициатива на Ханс Поортвлиет /Hans Poortvliet /, специалист в сферата на услугите. Няколко години по-късно идеята навлиза в Белгия и Норвегия, а след това и в други части на Европа. 


Празникът насърчава хората да си разменят любезности, с идеята 1 март да се превърне в "най-позитивния" ден по света. Целта е по некомерсиален начин да подариш усмивка на близък или познат, дори случаен непознат. Комплиментите са част от човешкото общуване и като такива са най-лесният начин да събудиш приятни емоции у някого. Как бихме могли да дефинираме думата "комплимент"? Това попитахме психолога от Враца Румен Петков.


"Би могло да се каже, съвсем така синтезирано, че това е добра дума за човек, който уважаваме или обичаме, която провокира изключително позитивни емоции както у този, който отправя комплимента, така и у този, който приема комплимента, разбира се, когато това е искрено...


Комплиментите на работното място, определено, провокират плодовитост, креативност, ползотворност и се реализират целите. Особено, когато е по вертикала обратно - от висшестоящи към нисшестоящ. Така че, когато в един екип лидерът на екипа е този, който е креативен и който дава от сърце положителна оценка на своите колеги и своите служители, и това наистина ги вдъхновява и им позволява да разгърнат потенциала, който има във всеки един от тях", коментира Румен Петков. 


Според психолога този маниер на пожелаване на добра дума, на нещо положително на близките ни, на познатите ни е заложено дълбоко в нашата народопсихология, в нашите традиции през вековете. Неслучайно тази поговорка за благата дума, която железни врати отваря е много актуална. Нашите предци са стигнали до извода, че с добра дума се свършват много повече дела, като всъщност това е комплиментът.


"Комплиментът е комплимент само, когато е искрен и е отправен към хора, които ние уважаваме - дали в професионален или личен план и хора, които обичаме. Когато има корист в едно такова послание, тогава то е неискрено. Затова понякога ние подценяваме това да казваме хубавите неща на нашите приятели, близки и хората, които обичаме, защото смятаме, че те знаят за това, но те са особено ценни точно за тези хора, които най-много обичаме и най-много уважаваме", смята Румен Петков.


Думата "комплимент" е с френски произход и символизира признание, възхищение, одобрение, уважение и особен вид похвала. Хората реагират по различен начин, когато чуят мили думи за себе си. Някои се чувстват неудобно от ласкателствата, други приемат всяка похвала като положителен знак и се мотивират още повече, трети се засмиват свенливо, но в крайна сметка все пак приемат факта, че наистина са умни, красиви и като цяло неустоими. Попитахме видинчани правят ли комплименти:


"Да, когато усещам, че трябва да похваля някого, да му направя комплимент... Когато трябва и когато се налага и си заслужава – да... Да, да – най-често не към близките си хора, а по-скоро към останалите... Да, към приятелите и приятелките ги отправям... Не. Рядко намирам причина да правя комплименти, за съжаление... Много – най-често към любимите хора."


Според инициаторите на празника, ако всеки от нас направи искрен комплимент на поне трима души от обкръжението си, светът ще стане по-позитивен и усмихнат. А ето и три причини да направите комплимент на някого още днес - безплатно е, може да озари и усмихне деня му, ще се почувства по-добре. 


Чуйте повече в прикачените звукови файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 25 август 2024 година

Какво ви очаква в днешният "Неделник"? Събор при прохода "Свети Никола" на границата между България и Сърбия организират община Чупрене и сръбската Княжевац . Събитието ще е на 31 август. Целта е да се опознаят по-добре съседите, които живеят само на няколко километра и да се съберат родовете с дългогодишни връзки. Коментар на..

публикувано на 25.08.24 в 13:21

Колко са велики Словата на Бога

В Девета неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството.      "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Иска ми се да насоча вашето внимание към две неща: всеки път, когато ние четем..

публикувано на 25.08.24 в 08:00

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

обновено на 24.08.24 в 15:08

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

обновено на 24.08.24 в 07:52

Отворете очите и сърцата си за "Повелителката на книгите"

Какво ще кажете да си починем малко от трилърите и драматичните любовни романи, наложили се като традиционни за лятото, и да отворим един роман за книгите? По-конкретно, да отворим очите и сърцата си за „Повелителката на книгите“ – роман на американската писателка Карън Хокинс . „Повелителката на книгите“ е от историите, които сякаш..

публикувано на 23.08.24 в 17:25

Продължава фестивалът "Ослен фест - селски Ренесанс" (галерия)

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Това е третото издание на фестивала, разказа инициаторът на проявата Невена Йовчева : "Изпълнено е с деца, с творчески ателиета. Започнахме сутринта с разведряване, с музикални изпълнения на..

публикувано на 23.08.24 в 16:36

Бойко Николов изненадва с летен дебют на песента "Видин ми е L.A."

Днес ви срещам с видинчанина Бойко Николов . Още като малък той открива любовта си към R&B музиката, която го вдъхновява да започне да рапира. Макар и този негов талант да остава скрит дори за най-близките му хора, музиката винаги е била част от вътрешния му свят. След години на съзряване и личностно израстване Бойко решава, че е време да сподели..

публикувано на 23.08.24 в 14:00