Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендарен състезател е в безизходица в Горни Лом

Снимка: Личен архив

Легендарният пилот Милчо Младенов-Хинди живее на село. Той е част от жителите на видинското село Горни Лом, което се намира в пределите на община Чупрене.

Защо е легендарен? Защото е създател на първия в България състезателен мотор с кош, т.нар. сайткар. Иновацията е призната официално от властите. За това Хинди получава златен медал по време на Пловдивския панаир, където преди политическите промени у нас редовно се показваха достиженията на научно-техническата мисъл на българите.

Той е известен и по друга причина - държи рекордът, с който е вписан в Книгата на рекордите на Гинес през 2000 г.

Според данни от родната федерация по мотоциклетизъм, Хинди е бил шампион в 22 поредни години. Подобно постижение не е било по силите на никой друг пилот на земята. Първата титла от тази тежка поредица идва през 1981 г. Следва прекъсване и от 1985 до 2002 г. е неизменен първенец на България, като в три от тези години – 1997, 1998 и 1999 г., е и европейски шампион.

Милчо Младенов живее на село, в къщата на своите предци. В Горни Лом са се родили дядо му и баща му. Тъй като е забравен от всички, славният шампион и изобретател живее в родната къща. Казва, че е временно. Роденият на 14 април 1945 г. мъж преживява някак с 200 лева. Половината от пенсията му отива за погасяването на кредит, който теглил като пенсионер, за да развива мотоциклетния спорт. Подлъгал го бивш видински депутат, който му обещал помощ – финансова и институционална, но после „забравил" да изпълни ангажимента си. Затова сега Милчо плаща лековерието, проявено преди години. И е убеден, че ще се справи. Всеки, който го познава, разбира, че това е самата истина.

Който има желание да подкрепи един славен шампион, може да го направи на:

Валута  BGN

BG91STSA93000021292377

МИЛЧО ГЕОРГИЕВ МЛАДЕНОВ

STSABGSF




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Титуляр на "Монтана" с тежка контузия

Крилото на "Монтана" Стивън Кирилов е с тежка травма на коляното. Направеният ядрено-магнитен резонанс показал скъсан менискус на дясното коляно и предни кръстни връзки.  Кирилов получи контузията в домакинската среща с дубъла на ЦСКА 1948 на стадион „Огоста", като бе заменен принудително в средата на първата част.  Следващите дни ще стане ясно кога..

публикувано на 13.08.24 в 17:20

"Ботев" (Враца) падна и във Варна

"Черно море" нанесе четвърта поредна загуба на "Ботев" (Враца)  от началото на кампанията в Първа футболна лига. "Моряците" надвиха врачани с 2:1 в интересен мач във Варна. Срещата в морската столица започна с размяна на няколко атаки, а в 10-ата минута гостите уцелиха гредата, чрез Бубакар Траоре. Домакините опитаха да наложат натиск, но..

публикувано на 13.08.24 в 09:41

Деца показаха умения по шах в Криводол

За поредна година под патронажа на кмета на Община Криводол Христо Доков Местната комисия за  борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни проведе турнир по шахмат . В индивидуалната надпревара взеха участие деца на възраст от 10 до 18 години. Под ръководството на обществените възпитатели децата демонстрираха интересна..

публикувано на 12.08.24 в 11:52

Бойчиновци победи с 5:1 "Шурданица"

"Огоста" (Бойчиновци) се наложи с 5:1 над "Шурданица" (Георги Дамяново) в среща от 1-ия кръг на турнира по футбол "Кариана къп 2024" в Ерден. Кристиян Георгиев, Веселин Троянов, Юлиян Христов, Кристиян Марков и Цветелин Цветанов бяха точни за победителите. За "Шурданица" почетното попадение вкара Иван Ивков. В други мач от кръга "Балкан"..

публикувано на 12.08.24 в 11:02

"Монтана" взе точка от "Дунав"

"Монтана" взе точка при гостуването си на "Дунав" (Русе) . 1:1 завърши срещата от 4-ия кръг на Втора лига. Така момчетата на треньора Танчо Калпаков продължават успешното си представяне след двете победи и двата равни до сега. До почивката за монтанци пропуски направиха Филип Ежике и Илия Русинов. За домакините опасен удар на Симеон Вешев бе..

публикувано на 12.08.24 в 10:55

"Ботев" гостува на вицешампиона "Черно море"

"Ботев" (Враца) гостува днес, 12 август, на "Черно море" в мач от 4-ия кръг на Първа футболна лига. Мачът е от 21:15 часа на стадион "Тича" във Варна. До този момент врачани още нямат точка в актива си от началото на кампанията след 3 поредни загуби – с 1:3 от "Ботев" (Пд), с 0:4 от "Левски" и с 1:2 от "Берое". От своя страна домакините,..

публикувано на 12.08.24 в 10:41

"Воден фест" възражда водомоторния спорт във Видин

За първи път след 4 десетилетия Видин ще е домакин на състезание по водомоторни спортове . Най-бързите пилоти във водната формула ще стартират в III кръг от Националния шампионат за бързи лодки, европейски шампион по Free Style с джет ще направи демонстрационно шоу, а любители и професионалсти ще се състезават с бързи джетове в трасе за издържливост...

публикувано на 11.08.24 в 16:46