Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на емоциите започва във врачанската библиотека

Снимка: РБ Христо Ботев-Враца


Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца организира работилница за опознаване и възприемане на емоциите за най-малките. Седмица на емоциите - "Емоциоландия", започва от днес, 13 март, като в нея ще участват деца от втора, трета и четвърта група на детските градини.

Детският психолог Надежда Евгениева ще бъде специален гост на срещите, които ще се провеждат в Детския отдел към библиотеката до 17 март. Целта на инициативата е подкрепа и развитие на емоционалната интелигентност при децата, посочи специалистът.

"Децата ще се запознаят с базовите емоции, ще се учат да ги разпознават и назовават чрез средствата на играта. Подготвили сме също така игра с конструктор - той е конструиран така, че да даде нови решения за ранно образование, базирани на метода "учене чрез игра". Конструкторът, както знаете, е и ключът за подхранване на интереса към наука, технологии, инженерство и математика при децата."


Много са желаещите да участват в инициативата и местата се запълват почти веднага, уточни още детският психолог. Затова Надежда Евгениева, съвместно с библиотеката, планират да има и следващи дати, на които да се проведе събитието. 


На децата им предстои да видят интересни презентации, да играят, да задават и отговарят на въпроси. 


"Ще могат да се срещнат с тях, да погледнат чрез различни техники как изглеждат различните емоции и лицевите им изражения, как се наричат. И така по забавен начин да видят, че всъщност емоциите са част от нашето ежедневие, те са различни, в някои ситуации ни помагат, могат да бъдат позитивни и негативни и т.н." - обясни Евгениева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видински парк е с нови пейки, според видинчани местата за отдих не са достатъчни

Нови и ремонтирани  пейки в парковете красят градската среда във Видин . Шест нови съоръжения са поставени в парковото пространство зад сградата на електроразпределителното дружество  в жилищен комплекс "Възраждане" . Пейките в Крайдунавския парк са ремонтирани и лакирани. Видинчани са доволни от облагородяването, но искат повече места за..

публикувано на 04.06.24 в 12:00

България ще бъде домакин на световна надпревара с драконови лодки

Световно първенство по драконови лодки ще бъде проведено догодина в Русе, съобщи за Радио ВИДИН Александър Трифонов, бивш гребец от Видин, който наскоро се завърна от Китай: "България е спечелила домакинството. Община Русе работи изключително усилено за това нещо, а отделно Китай по всякакъв начин се опитва да им помогне- било то с обучение..

публикувано на 03.06.24 в 17:30

Михаил Найденов: Карането на колело е свобода и спокойствие

На 12 април 2018 г., по време на сесия на ООН в Ню Йорк, повече от 190 държави-членки одобряват 3 юни като Международен ден на велосипеда. Резолюцията за Световния ден на велосипеда признава колко уникално транспортно средство е колелото.  Той е доказал своите предимства през вековете като достъпно и надеждно средство за развитие на..

публикувано на 03.06.24 в 15:00

Роберто Николов: Новото име в музикалната индустрия у нас

ROBI е псевдоним, който звучи познат на мнозина в българската музикална индустрия. Но не са малко и тези, на които това име не говори нищо. Роберто Николов е родом от Монтана и е талантлив музикант. Младият и амбициозен изпълнител успява да създаде свое собствено студио в София, като открива и развива едни от най-известните сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:00

Предизвикатeлство на колела- 80 км с велосипед за седмица

Всеки, който разполага с велосипед, да слезе от автомобила поне за час и половина в следващите дни и да се постарае да натрупа до края на седмицата минимум 80 км, въртейки педалите. Това предизвикателство отправи в Световния ден на велосипеда - 3 юни,  инструкторът по физическа активност Тони  Георгиев. Самият той е голям почитател на колоезденето..

публикувано на 03.06.24 в 13:55

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

Семейство куклени актьори на видинска сцена

Младото семейство Теодора Рашед и Никола Стоянов са гости в това издание на "Калейдоскоп". И двамата са актьори и двамата свързват към този момент професионалния си път с Държавен куклен театър Видин. Харесват града, обичат и детската публика. Създават своето семейство на базата на любовта си към кукления театър. Самите те все още носят в себе..

публикувано на 01.06.24 в 18:10