Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на емоциите започва във врачанската библиотека

Снимка: РБ Христо Ботев-Враца


Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца организира работилница за опознаване и възприемане на емоциите за най-малките. Седмица на емоциите - "Емоциоландия", започва от днес, 13 март, като в нея ще участват деца от втора, трета и четвърта група на детските градини.

Детският психолог Надежда Евгениева ще бъде специален гост на срещите, които ще се провеждат в Детския отдел към библиотеката до 17 март. Целта на инициативата е подкрепа и развитие на емоционалната интелигентност при децата, посочи специалистът.

"Децата ще се запознаят с базовите емоции, ще се учат да ги разпознават и назовават чрез средствата на играта. Подготвили сме също така игра с конструктор - той е конструиран така, че да даде нови решения за ранно образование, базирани на метода "учене чрез игра". Конструкторът, както знаете, е и ключът за подхранване на интереса към наука, технологии, инженерство и математика при децата."


Много са желаещите да участват в инициативата и местата се запълват почти веднага, уточни още детският психолог. Затова Надежда Евгениева, съвместно с библиотеката, планират да има и следващи дати, на които да се проведе събитието. 


На децата им предстои да видят интересни презентации, да играят, да задават и отговарят на въпроси. 


"Ще могат да се срещнат с тях, да погледнат чрез различни техники как изглеждат различните емоции и лицевите им изражения, как се наричат. И така по забавен начин да видят, че всъщност емоциите са част от нашето ежедневие, те са различни, в някои ситуации ни помагат, могат да бъдат позитивни и негативни и т.н." - обясни Евгениева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00