Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Застъпническа карта събра проблемите в здравеопазването на област Видин

Снимка: Национална пациентска организация

Регионална застъпническа карта на област Видин е изготвена по инициатива на Националната пациентска организация. Тя има за цел да установи проблемите и потребностите по отношение на достъпа и качеството на здравеопазването, както и да подбере онези от тях, които могат да намерят решение на регионално ниво. 

Липсата на кадри и затрудненият достъп до първична медицинска помощ са основните проблеми, установени във Видинска област. Лекари и медицински сестри не достигат, а едно от възможните решения е такива да се подготвят в Крайова, Румъния, каквато практика съществуваше допреди няколко години, обясни регионалният координатор по проекта „Активни граждани за местни и национални реформи в здравеопазването“ и автор на регионалната карта Валери Недялков. Достъпът до медицинска помощ е затруднен в малките населени места поради лошото състояние на инфраструктурата и на транспортната мрежа. Личните лекари посещават селата по график. Спешно и необходимо е да се предприемат действия за решаване на този проблем, смятат от организацията. Като положителна посочват идеята на сдружение "Северозапазване" за "Магазин на колела", който да доставя до малките населени места лекарства и хигиенни материали. Освен това ще бъдат реализирани няколко инициативи, обясни Валери Недялков:


„Да направим информационна кампания сред жителите на Видин за повишаване на информираността от заразяване с грип и коронавирусна инфекция. Тази кампания ще я направим есента, точно преди да започне бумът от заразявания с грип. Предвиждаме здравни беседи за ползите от ваксината срещу грип и ще бъдат посочени местата, където хората да могат да намерят информационни материали. Ще бъде разкрита и една телефонна линия…"


Планира се и издаването на алманах за историята на здравеопазването във Видинска област.


Вижте още

Световен ден за борба с Алцхаймер

На 21 септември се отбелязва Световният ден за борба с Алцхаймер . В световен мащаб от заболяването са засегнати 44 000 000 души. В България с различна форма на деменция са около 100 000 души, от които 75% са с Алцхаймер. Диагностицираните са предимно по-възрастни хора, каза проф. Радостина Александрова от БАН и посочи факторите за намаляване риска..

публикувано на 21.09.23 в 09:47

В "Музикална зона" на 21 септември 2023 слушаме Ела Фицджералд – Ella: The Lost Berlin Tapes

В началото на 2020 година, докато се ровят в архивите, музикантът и продуцент Мистър Грег Фийлд и Кен Дракър – вицепрезидент на "Върв Рекърдс" намират цяла купчина със записи на живо, които музикалният импресарио и продуцент на джаз музиканти Норман Гранц скрива преди десетилетия. Така те се натъкват на лентата на Ела Фицджералд, чийто запис е..

публикувано на 21.09.23 в 09:00

Песен за Остров дебютира на традиционния събор на селото

Врачанското село Остров ще проведе традиционния си събор на 23 септември, събота, на площад "Борис Крумов". Освен проявите, заложени в програмата, по време на празника ще бъде представена и изпълнена за пръв път песента "Пауне, пиле Пауне" , написана специално за селото и неговите жители. Автор и композитор е Ники Луканов , чиито корени са..

публикувано на 20.09.23 в 17:55

Безопасни ли са автобусните спирки в община Видин?

Въпросът за състоянието на автобусните спирки стана актуален, след като в началото на седмицата рухна спирката в центъра на Дунавци . В близост били двама млади жители на града, които се разминали с уплаха. Конструкцията е стара и амортизирана, обясни кметът Димо Скорчев : "Тези спирки са монтирани в края на 1979-1980 година, това е..

публикувано на 20.09.23 в 15:10

Превантивна акция за пътна безопасност проведоха във Видин

Превантивна акция с информационна насоченост проведоха от Сектор "Пътна полиция" във Видин . Инициативата е по случай днешния 20 септември, който е определен за Ден без жертви на пътя в рамките на дните на безопасността на пътя (Safety Days), организирани от Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL), обясни  старши инспектор Румен..

публикувано на 20.09.23 в 13:19

Журналистът Любомир Йорданов представя "13 истории" в Монтана

Книга с истории, събрани от журналиста Любомир Йорданов по време на неговите обиколки из Северозапада, ще бъде представена в Монтана . "13 истории" е като "бутилка в морето на времето". В нея са "затворени" част от историите, случили се през последните 30 години, които са важни и си струва да бъдат запомнени, обясни авторът.  "Журналистиката е..

публикувано на 20.09.23 в 13:12

Благотворителен концерт подкрепя момче от Враца

Благотворителен концерт в подкрепа на Тихомир от Враца предстои да се състои в града под Околчица. Детето страда от детска церебрална парализа и вътрешна хидроцефалия, за лечението на които семейството се нуждае от средства. Това е втори концерт с кауза за Тишо, обясни за Радио ВИДИН Ивелина Стоянова , организатор на събитието: "Майката ме..

публикувано на 19.09.23 в 17:20