Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава ремонтът на централната пешеходна зона във Видин

Снимка: Генади Цоков

Церемония по "Първа копка“ на проект "Основна реконструкция на централна пешеходна зона - IV етап“ се състоя във Видин. Ремонтът ще обхване пешеходната зона от Спортната зала до Младежкия дом, съобщи Денислав Стаменов, старши експерт "Улична и пътна мрежа“ към Община Видин и ръководител на проекта.

"Настоящият проект обхваща четвъртата част от пешеходната зона, това най-грубо казано е от Младежки дом до Спортната зала. В целия обхват на проекта е включена цялостна реконструкция с подмяна на настилки, подмяна на водопровод и канализация, видеонаблюдение. Имаме и част "Архитектура и ландшафтно оформление"... Видът на настилката ще бъде запазен... За озеленяването е предвидена храстовидна растителност, тревна растителност, малки дръвчета...


Цялата процедура по изпълнението трябва да приключи до 31 декември 2023 година. Абсолютно всичко - от строително- монтажната дейност, до актуването и пускането в експлоатация - абсолютно всичко. Проектът трябва да приключи до края на годината...“  


"Ние ще се постараем да изпълним обекта в срок", обясни Златомир Филипов от фирмата изпълнител на проекта и допълни:


"При добри обстоятелства, можем да приключим дори и по-рано от предвидения срок. Ще се опитаме също и да минимизираме неудобствата, които ще се създадат сред гражданите, като обособим безопасни пътеки, по които пешеходците свободно да се придвижват... Ще бъдат използвани същите материали, които са ползвани в предишните три етапа и както са изложени в самата оферта... Разполагаме с необходимата техника и специалисти. Изпълнявали сме подобни проекти в град Димово и село Арчар... Във Видин не сме изпълнявали, но спокойно можем да кажем, че имаме необходимите специалисти и техника за това... „


Общата стойност на проекта е 1 330 630,38 лв., от които 979 959,97 лв. са европейски средства, 172 934,10 лв. – национално съфинансиране и собствено финансиране на стойност 177 736,31 лв. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж” 2014–2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. По него е планирано обновяване на централната пешеходна зона, по чието протежение са разположени основни сгради с важни административни и обществени функции.



Централната пешеходна зона  от дигата на Крайдунавския парк до Средно училище "Цар Симеон Велики" беше ремонтирана при предишните етапи на проекта. Общата цел на реконструкцията е да насърчи балансираното и устойчиво градско развитие. Специфичните цели на проекта са подобряване на облика на градската територия и създаване на възможности за оползотворяване потенциала за развитие на града. 


Повече по темата - в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Зависими ли са от телефона младите българи?

Проучване, направено в шест държави - САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Германия и Япония, показва, че 7 от 10 представители на поколението, родено в първите години на века - "милениуми" и на по-младото поколение Z - "Gen Z", предпочитат да общуват цифрово или най-вече чрез текстови съобщения, отколкото лично. От компанията - автор на..

публикувано на 05.08.24 в 17:00

Система за ранно оповестяване пази Врачанския Балкан от пожари

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан" . Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. километра гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 000 лева безвъзмездни европейски средства. Според експертна..

публикувано на 05.08.24 в 13:48

Продължава тенденцията "хоум офис"

С настъпването на ковид пандемията, на много хора им се наложи да работят от дома си. След като тя приключи, тази тенденция продължава да съществува. Нещо повече, голяма част от хората предпочитат дистанционната работа и продължават да избягват офис средата. Защо се случва това и какви са предимствата и недостатъците да работиш от дома си ни..

публикувано на 05.08.24 в 13:36

"Ние, потребителите": Какво да знаем преди да правим резервация за лятната почивка

Намираме се в сезона на почивките . По този повод, в рубриката "Моите права" , говорим за това какви са правата на туристите и към кои институции могат да се обърнат при евентуален проблем с планувания отдих.  Независимо как сме направили резервацията си - директно, от мястото на настаняване или през туристическа агенция, винаги е възможно да..

публикувано на 05.08.24 в 13:00

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14