Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Все повече хора избират живота на село

Снимка: Радио ВИДИН

Около 100 000 души са избрали да се преместят на село в последните 3 години. Това показва проучване на платформата "Живот на село“. В повечето случаи, хората избират населени места, близки до областните центрове, коментира за Радио ВИДИН основателят на платформата Ивайло Вътовски:


"Изследваме, всъщност,  колко са сделките с недвижими имоти, на база от там извадихме, че около 15 000 са сделките с недвижими имоти на годишна база по селата и оттам вече, като сложим горе-долу по 3-ма, 4-ма души, които се местят, се получава това число - около 100 000 души в последните 3 години са се преселили... В повечето случаи хората избират села близо до града, горе-долу около по-големите градове, рамката е може би около 1 час. Около по-малките градове като Враца, Монтана и Видин, те са областни градове, но са по-малки в сравнение с Пловдив, София и Варна, там може би диапазонът е около половин час. Идеята е, всъщност, хората да могат да пътуват и да продължават да работят в града, но в същото време по-голяма част да прекарват на село, където могат да потребяват по-хубави продукти, по-хубав въздух и да имат по-топли отношения с хората. Пандемията отключи тази тенденция, вероятно и тя продължава и в момента... Всякакви хора избират живота на село, това, което най-много ги обобщава е това, че търсят по-природосъобразен начин на живот всичките. Иначе, като профил, чисто демографски, има хора, които са от висшия мениджмънт, също така много IT специалисти, хора със свободни професии... Също така има много хора, които се връщат от чужбина, една част са пенсионери... Хора от Германия, по проучвания на наши партньори, мислят да се завърнат, също така хора от Канада имат намерения намерения да се завърнат през следващите 2-3 години. Голяма част от тях мислят точно това - да имат имот на село...“


Решението да се купи имот на село и да се пригоди за живот е свързано със значителни средства. Важно е да се направи собствено проучване на възможните проблеми на населеното място, допълни Ивайло Вътовски.  


Виктор Михайлов от врачанска агенция за недвижими имоти обясни, че има висок интерес към селски имоти въпреки покачването на тяхната цената:


"Особено след ковид нарасна търсенето на селски имоти. Много хора започнаха да се връщат в техни собствени или започнаха да търсят извън градовете. Затова и цените се вдигнаха, на някои места включително и около 100%, може би. Дори такива изоставени къщи. По принцип повечето хора търсят да са по-близо до града. И специално от Враца, гледат да е в по-близките села, ако бюджетът на позволява, гледат и малко по-далечно село, което с техния бюджет да могат да закупят имот. Също така, имаме и доста хора от София, които гледат да закупят, все пак София стана вече много пренатоварено... Къщите, те повечето по селата са в лошо състояние, за ремонт са. Има села, в които не е много хубаво да оставиш къща, която не се обитава постоянно. Има села, в които няма никакви проблеми. Локацията е най-важна... Откакто започна да се строи пътят Ботевград в посока Видин по-интересен стана районът от Мездра, Враца, Видин заради очакващия се път, защото ще се стига по-лесно."


Хората, които избират да се преместят на село, са предимно активни млади хора с деца. Те се интересуват дали в селото има престъпност или други проблеми, уточни Виктор Михайлов.


Цветомир Цветанов е млад мъж от Видин, отскоро живее с жена си в близкото до областния град село - Слана бара. Избира селския имот съвсем случайно. Казва, че спокойствието там го няма в града. 


"Съвсем случайно решихме да се преместим на село. Видяхме къщата, публикувана за продан, в село на около 7 километра от Видин и реално си е краен квартал на Видин... Да, къщата беше за основен ремонт, запустяла, от доста години никой не е живял тук. Но пък това е предимство, тъй като по този начин сами можехме да си решим как ще ни бъде разположението на цялата къща и да си го направим по начин, който ни харесва. Разбира се, това си е голяма инвестиция... Доста нерви в целия процес на ремонта на една къща, тъй като това е свързано с различни майстори, с много материали и време... Най-голямото предимство на това да живееш в къща е спокойствието, няма го стресът от тесните апартаменти, от работата, въздухът е по-чист... Да, има и трудности. При нас най-голямата трудност, която се среща, е с транспорта до града. Понеже и двамата работим на смени, в случая трябваше да вземем още една кола, за да може да се придвижваме до работата... Колкото и странно да звучи, изобщо не се притесняваме, че сме в къща, в село, в което не сме живели никога преди. Съседите, с които бях разговарял, те казаха, че не си заключват къщата, понеже никой не краде. Специално в това село, в което сме ние, и това наистина е така, няма абсолютно никаква престъпност..."


Повече в звуковия файл.

Вижте още

Бъдещето на село Антимово са младите хора

Екипът на Радио ВИДИН гостува на видинското село Антимово . Намира се на 7 км от Видин . Близостта до големия град е удобство за местните хора, като голяма част от тях работят във Видин.  На 2 км от Антимово тече река Дунав. В близост е и Дунав мост 2. Село Антимово е разположено в плодородната низина Златорожие. Земята тук ражда всичко, от..

публикувано на 31.03.23 в 16:30

Сметката в ресторанта - ще бъде ли върнат 20% ДДС за заведенията?

Министерството на финансите предложи промени в законите, с които да се въведе данък "свръхпечалба" и да се премахнат част от антикризисните мерки. Предлага се връщане на 20% данък добавена стойност (ДДС) за заведенията и фитнесите. ДДС беше намален на 9% по време на пандемията от COVID-19. Правителството предлага намаленият ДДС да остане в..

публикувано на 29.03.23 в 10:30

Огнян Асенов: Няма да допуснем нерегламентирано вмешателство в изборния процес

Институциите във Видин декларират готовност за обезпечаването на изборите за Народно събрание на 2 април. Към момента целият процес се извършва в срок, каза за Радио ВИДИН  областният управител Огнян Асенов .   „Организационно-техническата подготовка на предстоящите избори в област Видин към днешна дата се извършва в определените срокове,..

публикувано на 28.03.23 в 14:14

Как работят Общините в условията на неприет държавен бюджет

Кметовете на Общини очакват новия парламент и държавния бюджет за 2023 година , за да могат да приемат и бюджети на общините.  Как работят Общините в условията на неприет държавен бюджет и ръст в цените? „Сложно и трудно се работи в тази ситуация. Ние нашата рамка сме я приели в така наречения удължителен бюджет. Но е трудно да..

публикувано на 27.03.23 в 15:44
Росен Илиев, кмет на село Комощица

Кметът на Комощица: Все още чакаме ремонта на пътя до селото

Днес  ще посетим село Комощица в община Якимово. През него минава река Душилница, на която, в близост до селото, се намират и два микроязовира - Вълков връх и Илиевското.  Името на селото произлиза от растението камъш – вид тръстика , или позната още като папур. Комощица се намира на 34 км от областния център, Монтана и на 13 км от Лом...

публикувано на 24.03.23 в 14:00

Проф. Георги Рачев: Дълбоко в себе си аз съм много "зелен", но съм и много трезвомислещ

На 21 март, точно в 23:24 часа, настъпи астрономическата  пролет . Мартенското равноденствие отбеляза началото на пролетния сезон в Северното полукълбо. На днешния 23 март се отбелязва Световният ден на метеорологията: науката, изучаваща атмосферните явления и климатичните условия, тяхното моментно състояние и прогнозирането им. Какъв ще бъде вторият..

публикувано на 23.03.23 в 10:05
Снимката е илюстративна

Българите пътуват повече зад граница - кои са предпочитаните дестинации?

Пътуванията на български граждани в чужбина през първия месец на годината са 504 хиляди, или със 7.2% над регистрираните през януари 2022 година, сочи изследване на Националния статистически институт. Най-голям брой пътувания са осъществени към Турция, Гърция, Сърбия, Румъния, Република Северна Македония, Германия, Австрия, Испания, Италия и..

публикувано на 22.03.23 в 11:50