Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници във Видин приеха план за социалните услуги до 2030 година

Снимка: Радио Видин

Планиране и анализ на потребностите от социални услуги за периода до 2030  година гласува Общинският съвет във Видин на извънредно заседание. Планирането е необходимо заради подготвяната Национална карта на социалните услуги, каза заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова. Предложението е съгласувано с всички общини от областта, проведено е обществено обсъждане, както и срещи с институциите, които предлагат социални услуги на територията на Общината. 

"Предложението е продиктувано от новите изисквания да се създаде такава Национална карта на Република България на социалните услуги, която преразпределя и разпределя необходимостта от социални услуги на територията на Република България. За област Видин неколкократно са правени събирания в Областната администрация, както и в Община Видин. Разговаряно е за необходимостта от определени социални услуги."

Общинският съветник Венци  Пасков, който е и бивш заместник-кмет по социалната политика, отбеляза, че дейностите сега трябва да са добре планирани, защото за дълъг период няма да могат да се разкриват нови.

"След като се изготвя тази национална карта, която ще бъде подплатена с нормативен документ, предполагам, за един такъв дълъг период от време е много важно, а и предполагам, че експертите и специалистите, особено от социалните служби, са прегледали и са сметнали прецизно. Ако това не функционира добре, Община Видин няма да може да разкрие нова социална услуга, а виждате, че времето е много динамично. Много неща се променят. Видин има застаряващо население." 

Общинският съвет гласува и възлагането на нова социална услуга за грижа в дома. Финансира се по Програма „Развитие на човешките ресурси“ и ще е за над 300 потребители. Ще се изпълнява в продължение на 12 месеца. На стойност е над 1 600 000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват утре, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водоствет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 14.08.24 в 14:19
Представители на Община Враца и пожарната дадоха брифинг заради пожара в регионалното депо.

Потушен е пожарът в депото край Враца

Потушен  е пожарът , който избухна вчера в регионалното депо за твърди битови отпадъци край село Костелево , това стана ясно на извънреден брифинг пред Община Враца. От местната управа съобщиха подробности за действията през последните 12 часа. На 13 август в 18:55 часа служители на депото забелязват пламъци и подават сигнал до Пожарна..

публикувано на 14.08.24 в 13:55

Врачанският митрополит ще оглави богослуженията за празника на Черепишкия манастир

Утре, 15 август, е един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица . Голяма Богородица е и храмов празник на най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично“ . Празничните богослужения в светата обител ще започнат тази вечер в 18:00 часа с архиерейска вечерня с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00
Димитър Велков, общински съветник

Димитър Велков: Върви се към затваряне на "Ел Би Булгарикум" във Видин

Видинският общински съветник Димитър Велков от местна коалиция "Левицата" алармира, че има вероятност производствената база на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" в крайдунавския град да бъде затворена . Той се позова на интервю с изпълнителния директор на дружеството Живко Живков , дадено за Българската телеграфна..

публикувано на 14.08.24 в 12:45

Рекордни приходи от местни налози през юли отчита Община Монтана

За рекордни приходи от данъци през юли съобщават от Община Монтана . Почти 1 милион лева са влезли в хазната. Общо 960 000 лева от имуществени данъци и такса смет са събрани само през минали месец в община Монтана, съобщи кметът Златко Живков : "450 000 лв. беше миналата година през юли събираемостта на имуществени данъци и такса смет, а през този..

публикувано на 14.08.24 в 12:00

Полицията разследва сигнал за отвличане на млада жена от Вършец

Служители на полицията във Вършец изясняват случай на отвличане на 28-годишна жена от курортния град, съобщават от Областната дирекция на МВР в Монтана. Сигналът за покушението е подаден вчера, 13 август, в 23:30 часа от майката и бащата на потърпевшата. Те заявили, че тя е пътувала с лек автомобил към град Враца, заедно с брат си и сестра си, на 23..

публикувано на 14.08.24 в 11:27