Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Родов терапевт ще проведе семинар във Видин

Снимка: РБ Михалаки Георгиев Видин


Семинар с благотворителна кауза ще се проведе в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Проявата се организира от родовия терапевт Росица Гергова и ще се състои на 18 март, събота. Посетителите на семинара ще научат за силата на рода и ще получат съвети за справяне с различни родствени проблеми, съобщава организаторът. На следващия ден, в неделя, ще има и среща с възрастните от Дома за стари хора в Кула, на които ще бъдат направени дарения, обясни Росица Гергова:


"Ще дойда във Видин да разкажа на мало и голямо до какво водят нашите постъпки, нашите дребни постъпки, които не ги осъзнаваме. Ще разкажа каква е родовата сила, как се създава, откъде я вземаме, можем ли да се отлъчим от рода, до какво ще доведе това. Ще разкажа какви са причините да не идват дечицата, защо не се раждат деца. Ще разкажа как влияят отношенията между братя, сестри, родители и деца... Семинарът ще е наситен с много знания и това са такива съвсем човешки потребности... Родът ни дава уроци, да преминем през тях като изпитание и родът ни дава сила, и тази сила са я сътворили нашите предци... Аз съм си родом от Северозапада, родена съм в село Борован, Врачанско. Така че битието и животът на нашия творчески край, така го наричам аз, ми е много познат и не случайно семинарът е с благотворителна цел. Нашият, български, род и нашите предци са си гледали родителите, нарича се синовен дълг... Моят благотворителен семинар ще бъде насочен именно към дарения на радост, усмивка, подпомагане на тези хора, които са оставени без род. Тези стари, възрастни, немощни хора, които не се радват на ласката на своите внуци, не са обгрижвани от своите деца, които са останали без дом и със сигурност не им е леко. Затова насочвам семинара си в тяхна подкрепа, ще даря пари и от собствения си джоб, с радост, разбира се и каквото се събере от семинара, ще дарим сладкиши, ще дарим сокчета, плодове на бабите и дядовците в град Кула, в старческия дом в град Кула ще дойдат дечица от читалище „Цвят“-Видин, отново благотворително. Ще поиграят и попеят на бабите и дядовците. И аз,  и моето семейство ще поседим с тях, ще си поприказваме, ще говорим за едно време..."


Семинарът е насочен към всички поколения, уточни Росица Гергова и допълни, че по време на събитието ще има каса за дарения. Началото на срещата е в 10 часа. 


Вижте още

Датско криминале за почивното време

Хана Краузе-Бендикс обича да мисли за себе си като за бутиков автор, чиито книги са стойностни, дълбоки и съответно не за всеки. Хана е известна, но по-скоро не особено успяла писателка, която не може да прости на хората, че не са дорасли за нейните творби. С четири книги зад гърба си, тя знае, че е майстор в описанията на човешката душа, но..

публикувано на 31.03.23 в 17:15
Снимката е илюстративна

Бездомно коте беше открито с изгаряния във Видин

Малко к оте беше намерено с изгаряния в областта на муцунката и предните лапи в жилищен комплекс "Панония" във Видин . То е открито от  Юлия Иванова , председател на Сдружението за защита на животните "Добрина, Хуманност, Състрадание"- Видин. По думите на жената к отето е изгорено умишлено и е станало поредната жертва на човешката жестокост...

публикувано на 31.03.23 в 15:20

Ина Данчева: Правилно хранене, спорт и качествен сън е най-добрата формула за всеки

С идването на първите топли дни изведнъж се сещаме, че лятото се задава и искаме бързо да се отървем от килограмите, натрупани през зимата. Но дали бързото отслабване е полезно за тялото ни? Кой е най-ефикасният и бърз начин да отслабнем и същевременно да изваем тялото си? Съществува ли перфектният хранителен режим?  Всъщност е невъзможно да..

публикувано на 31.03.23 в 14:30

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Благотворителен базар , средствата от който ще бъдат предоставени за лечението на  4-годишния Симеон от Видин ще се проведе утре, 1 април , на пазара пред стадиона в града. Началото е от 8 часа.  Симеон се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането..

обновено на 31.03.23 в 11:47

Усмихни се, Видин!

Казват, че усмивката е най-красивото нещо, което човек може да носи. Но тя не само прави човека по-красив, а го одухотворява, защото както знаем от една любима българска песен „разбудила е тя човешкото в човека“.  Именно това цели и видинчанинът Едуард Тодоров, който от половин година се опитва да превърне Видин в най-усмихнатия град в..

публикувано на 31.03.23 в 10:00

Повечето българи имат проблем със съня - защо спим по-малко?

76% от българите споделят, че имат проблеми със съня си. Всеки трети се разсънва повече от два пъти на вечер, става прекомерно рано сутрин и рядко се усеща отпочинал. Най-честите аргументи за това са стрес (69%), изтощеност (46%), липса на физическа интензивност и напрежение на работното място (32%). Това показаха преди дни данните от..

публикувано на 30.03.23 в 17:00

Зимите не са това, което бяха

Защо зимите не са това, което бяха и защо тазгодишната зима е била най-топлата в България? Отговор дава климатологът Симеон Матев - част от авторския екип на научно-популярната платформа "Климатека". Изминалата зима в нашата страна е най-топлата откакто се правят метеорологични наблюдения.  В Европа изминалата зима е с положителна аномалия..

публикувано на 30.03.23 в 16:31