Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетоха паметта на Лайош Кошут във Видин

9
Снимка: Радио Видин

Представители на местната власт във Видин и на посолството на Унгария у нас поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на унгарския революционер Лайош Кошут в града. Поводът е 175-годишнината от Унгарската революция и борбата за свобода (1848-1849). Заместник-ръководителят на дипломатическата мисия на Унгария Ерик Черновиц изказа своята благодарност за съхранените традиции, към Община Видин и жителите на града и добави:


"Това е много важно за нас и е много важен елемент на приятелството между Унгария и България. Това е приятелство, което е от стотици години. Когато аз още ходих в гимназията, не е било вчера, в час по история ние учихме за Лайош Кошут и неговите хора, с които са бягали от Унгария. Първо са спрели във Видин, след това в Шумен. Даже тогава съм се чудел, как е изглеждала къщата, в която Кошут е живял във Видин и Шумен. Когато миналата година за пръв път дойдох тук, това и за мен лично беше голяма емоция, така че благодарим отново, не само от името на Унгарското посолство, но и аз лично бих искал да благодаря, че така хубаво запазвате спомените."


Ерик Черновиц, заедно с директорът на Унгарския културен институт Сандра Мишкеди бяха посрещнати от заместник-кмета на Видин Борислава Борисова и секретаря на Общината Емилиян Енчев. Директорът на Регионалния исторически музей във Видин Христина Кирилова също отдаде почит на революционера.


"Той е наистина човек, който търси своето убежище тук. Видинчани го приемат, подкрепят го, помагат му, пък от своя страна унгарците се включват и са много дейни дори в театралните дружества. Видинчани пък се чудили какво е това изкуство, какво е театър... Паметта е много важна и за това добро сътрудничество, това е едно уважение към паметта на всички тези хора, които по един или друг начин са били принудени да напуснат държавата си. В същото време и нашето гостоприемство, нашето отношение, това е най-важно да го има между хората, между държавите. Те са ни дали толкова много за културния облик на Видин, затова ми се иска тези отношения да продължат. И като гледаме, това е една наистина прекрасна традиция, която ще бъде и напред във времето. Паметта е много важна и трябва да знаем героите и да ги помним", посочи Христина Кирилова.


Директорът на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ Десислава Иванова също поднесе цветя пред паметната плоча на Лайош Кошут във Видин. 

Паметният знак на унгарския национален герой се намира в двора пред къщата на Александрия Николова, чийто прадядо е дал убежище на Кошут за няколко месеца през 1849 година.

Лайош Кошут е сред най-ярките личности от онова време и настоява за въвеждане на конституция, създаване на независимо управление на държавата, установяване на граждански свободи, поясняват от Община Видин. Той става министър в първото унгарско правителство, а за кратко през 1849 г. е президент. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28
Шишеяд за рециклиране на  пластмасови бутилки в Монтана

Община Монтана се включва в Деня на Земята

Демонстративни игри и образователни беседи ще има в две училища в  Монтана по повод Деня на Земята, 22 април, съобщават от Общината. Празникът се отбелязва в цял свят с идеята хората да обединят действията си за опазването на околната среда. В събитията в Монтана ще се включат доброволци от общинската администрация и експерти от Регионалната..

публикувано на 19.04.24 в 15:05

Готова е програмата за великденските празници в Кула

Великденската програма на Общината и НЧ "Просвета 1882" в Кула включва  празнични събития за деца и възрастни. К ултурни инициативи, арт работилници и шоу програми ще оживят града в навечерието на едни от най-светлите християнски празници – Възкресение Христово, Гергьовден, Цветница и Лазаровден. Програмата включва: 22 април..

публикувано на 19.04.24 в 14:49

Конкурс събира кулинари в Монтана

Кулинарен конкурс „Вкусотиите на Северозапада“ събира професионални готвачи и аматьори днес в Монтана . В него ще бъдат представени традиционните за региона гозби. Над 20 са участниците. Кулинарният конкурс се организира за втора поредна година от секцията по Хранително-вкусова промишленост към НТС-Монтана.  „В изложбата се предлагат..

публикувано на 19.04.24 в 14:37

Инспектори по труда ще проведат срещи в Монтанско за сезонните работници във Франция

Експерти на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ще участват на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция , съобщават от институцията. Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и..

публикувано на 19.04.24 в 11:14

Видин е домакин на инициативата "Пътят на предприемача"

Националното турне "Пътят на предприемача" гостува днес във Видин . Организатори на събитието са София Тех Парк и Джуниор Ачийвмант (Junior Achievement Bulgaria). В рамките на инициативата са предвидени образователните курсове и други прояви, насочени към ученици, студенти и хора с бизнес идеи, обясни за Радио ВИДИН организаторът Елица Моллов от..

публикувано на 19.04.24 в 09:50