Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетоха паметта на Лайош Кошут във Видин

9
Снимка: Радио Видин

Представители на местната власт във Видин и на посолството на Унгария у нас поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на унгарския революционер Лайош Кошут в града. Поводът е 175-годишнината от Унгарската революция и борбата за свобода (1848-1849). Заместник-ръководителят на дипломатическата мисия на Унгария Ерик Черновиц изказа своята благодарност за съхранените традиции, към Община Видин и жителите на града и добави:


"Това е много важно за нас и е много важен елемент на приятелството между Унгария и България. Това е приятелство, което е от стотици години. Когато аз още ходих в гимназията, не е било вчера, в час по история ние учихме за Лайош Кошут и неговите хора, с които са бягали от Унгария. Първо са спрели във Видин, след това в Шумен. Даже тогава съм се чудел, как е изглеждала къщата, в която Кошут е живял във Видин и Шумен. Когато миналата година за пръв път дойдох тук, това и за мен лично беше голяма емоция, така че благодарим отново, не само от името на Унгарското посолство, но и аз лично бих искал да благодаря, че така хубаво запазвате спомените."


Ерик Черновиц, заедно с директорът на Унгарския културен институт Сандра Мишкеди бяха посрещнати от заместник-кмета на Видин Борислава Борисова и секретаря на Общината Емилиян Енчев. Директорът на Регионалния исторически музей във Видин Христина Кирилова също отдаде почит на революционера.


"Той е наистина човек, който търси своето убежище тук. Видинчани го приемат, подкрепят го, помагат му, пък от своя страна унгарците се включват и са много дейни дори в театралните дружества. Видинчани пък се чудили какво е това изкуство, какво е театър... Паметта е много важна и за това добро сътрудничество, това е едно уважение към паметта на всички тези хора, които по един или друг начин са били принудени да напуснат държавата си. В същото време и нашето гостоприемство, нашето отношение, това е най-важно да го има между хората, между държавите. Те са ни дали толкова много за културния облик на Видин, затова ми се иска тези отношения да продължат. И като гледаме, това е една наистина прекрасна традиция, която ще бъде и напред във времето. Паметта е много важна и трябва да знаем героите и да ги помним", посочи Христина Кирилова.


Директорът на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ Десислава Иванова също поднесе цветя пред паметната плоча на Лайош Кошут във Видин. 

Паметният знак на унгарския национален герой се намира в двора пред къщата на Александрия Николова, чийто прадядо е дал убежище на Кошут за няколко месеца през 1849 година.

Лайош Кошут е сред най-ярките личности от онова време и настоява за въвеждане на конституция, създаване на независимо управление на държавата, установяване на граждански свободи, поясняват от Община Видин. Той става министър в първото унгарско правителство, а за кратко през 1849 г. е президент. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18