Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Министърът на иновациите и растежа: Над 1 милиард лева ще стигнат до бизнеса за следващите 6 месеца

2
Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев (в средата)
Снимка: Жоро Александров

"Само по линия на нашето министерство над 1 млрд. и 200 лв. ще стигнат до малкия и средния бизнес, до големите предприятия за следващите 6 месеца." Това заяви във Враца министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който се срещна с областните управители на Враца, Монтана и Видин, кметове на общини в Северозападна България и представители на местния бизнес. Визитата му беше свързана с възможностите за българските фирми да кандидатстват за финансиране по Плана за възстановяване и по европрограми, управлявани от министерството.

Министър Пулев:

„Тук искам да съобщя добрите новини. Министерството на иновациите и растежа е най-активното министерство, от гледна точка на управлението на Плана за възстановяване и устойчивост. Планът за възстановяване и устойчивост е отворен, той работи, той е един ефективен финансов инструмент. Само по време на нашето министерство сме подкрепили над 2500 малки, средни и микропредприятия във всяка една област в страната. Помогнахме на първите 953 малки и средни предприятия да инвестират в технологична модернизация, да продължават ефективно да си управляват производствата, процесите, да оптимизират начина на работа, за да може в условия на криза да продължават да инвестират в хората си, да създават нови работни места. Това са неща, които успяхме да свършим за максимално кратък срок от време. 


Подкрепихме 1599 бизнеса да си внедрят нови системи за управление на онлайн магазини, всякакъв вид системи, да се фокусират върху киберсигурност…


Работим много активно по направлението да отваряме нови такива процедури, максимално, ударно, ефективно и успяхме да активираме всички канали, не само Плана за възстановяване и устойчивост, но и структурните фондове. Само по линия на нашето министерство над 1 млрд. и 200 лв. ще стигнат до малкия и средния бизнес, до големите предприятия за следващите 6 месеца. Това са 7 процедури и по трите направления. В момента имаме отворена процедура за кандидатстване по линия на ПВУ (Плана за възстановяване и устойчивост- бел.ред.), която е свързана с внедряване на субсидирани фотоволтаични инсталации плюс съпътстваща инфраструктура – батерии за локално съхранение на енергия... Ще позволи на бизнеса да си намали сметката за ток“, заяви Пулев. 


Галерия

Вижте още

Разследват масов бой между таксиджии

Полицията във Враца разследва обстоятелствата, предизвикали масов бой между таксиметрови шофьори снощи. За инцидента властите получили сигнал минути след 22 часа в петък на тел. 112. Пристигналите на място униформени служители установили сбиване в ж.к. „Дъбника". Конфликтът бил между шофьорите на две таксиметрови фирми. При разправията са нанесени..

публикувано на 01.04.23 в 15:20

Най-евтините храни в магазините ще бъдат със стикер

През настоящия месец април трябва да се усети спад в цените на магазините, съобщи днес Никола Стоянов.  Министърът на икономиката добави, че се подготвят и съответните законови промени, които да постигнат траен ефект в укротяването на цените.  Евентуален Закон за таван на надценките ще цели минимална държавна намеса в регулирането, разясни..

публикувано на 01.04.23 в 13:02

Ден за размисъл преди парламентарните изборите

Днешната събота е ден за размисъл преди предсрочния парламентарен вот утре.  Предизборната агитация не се допуска.  Съгласно Изборния кодекс, не е позволено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия или..

публикувано на 01.04.23 в 07:09

Снимката на 31 март 2023 година

Земеделски производители  блокираха международния път Е-79 край бившия химически комбинат във Видин.  Движението по пътя, водещ към граничния пункт при Дунав мост 2 с Румъния беше блокирано за час.  На седми април производители от Видин ще са в Румъния, за да подкрепят протеста на колегите си там.  Международната агенция за атомна..

публикувано на 31.03.23 в 18:10
Доц. Християн Атанасов (вляво) и проф. Орлин Събев

Във Видин представиха нова платформа за споделяне на архивни документи

Електронен портал за споделяне на  архивни документи  от и за периода на Българското възраждане бе представен във Видин . Той ще събере документи за периода, които се пазят от културните институции, и ще се превърне в посредник между тях и потребителите. Това обясни ръководителят на научния проект доц. Християн Атанасов от Университета по..

публикувано на 31.03.23 в 16:31

Моноспектакълът "Вкусът на живота" на видинска сцена

Моноспектакълът на Наталия Цекова "Вкусът на живота" ще бъде представен тази вечер във видинския драматичен театър . Наталия Цекова е първата ромка, завършила Националната академия за театрално и филмово изкуство и гостува за първи път във Видин. Моноспектакълът е създаден миналата година, разказа актрисата: "С моноспектакъла ще..

публикувано на 31.03.23 в 15:18

Здравната инспекция във Враца с напомняне към хората с ТЕЛК

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца напомниха на всички, подлежащи на редовно освидетелстване от Териториална експертна лекарска комисия ( ТЕЛК ), че трябва да подготвят и подадат документите си най-малко 3 месеца преди изтичане срока на последното експертно решение. Необходими документи са: направление за ТЕЛК, въведено в..

публикувано на 31.03.23 в 14:54