Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече места ще има в кризисния център за деца във Видин

2
Снимка: Радио Видин

Повече ще са местата в кризисния център към Комплекса за социални услуги за деца и семейства във Видин. С изготвянето на Национална карта за социалните услуги се предвижда местата, които сега са шест,  да бъдат увеличени на десет, каза директорът на комплекса Валентина Тодорова:

"В момента тече един процес, преход към функциониране на всички социални услуги, съгласно новия Закони за социалните услуги и Наредбата за качеството на социалните услуги. С оглед на това и при нас предстоят промени след приемането на Националната карта на социалните услуги.    

Наблюдава се една тенденция за промяна на целевата група на услугите. Това е една от основните причини да се предприемат такива действия по корекция на капацитета на услугите. Визирам целевата група на деца. В последно време се наблюдава увеличение на децата, които са с потребност да ползват услугата "кризисен център". Профилът им е деца - жертви на насилие, жертви на трафик и деца в кризисни ситуации. Това е целевата група, която обезпечава услугата. Наистина, в последно време нуждите на тези деца са много завишени. Конкретно по отношение пък на другата услуга - Център за работа с деца на улицата, това са деца, които са неглижирани, деца в по-неравностойно положение, деца в риск от въвличане в просия, кражби, повече са поведенческите проблеми, там пък целевата група много намаля. Това е причината тези пет места, колкото е капацитетът на Центъра за работа с деца на улицата, след приемането на Националната карата да не се предоставя в комплекса, ще бъдат дадени на друга услуга със същия профил, която се предоставя в квартал "Нов път". На нас ще ни увеличат капацитета на кризисния център от шест на десет места. Към момента той вече функционира 12 години, с капацитет шест потребителя. След приемането на картата ще е с капаците за десет лица. Ще се наложи промяна в материалната база, в самата специализирана среда, в която ще се предоставя услугата, защото има стандарти, които трябва да бъдат покрити - увеличаване на спалните помещения, на кухненското пространство. Режимът на услугата ще бъде променен изцяло. Ще бъде разширена услугата чисто материално, за да могат да се покрият потребностите на по-голям брой деца."

В кризисния център работи екип, преминал множество обучения за работа с последици от насилие, за работа с трафик, за работа с възрастови кризи, допълни Валентина Тодорова. Като пример посочи подкрепата, оказана на четири деца, от сирийски произход, жертви на трафик. В центъра са настанени от Държавната агенция за бежанците. Пребивавали са във Видин около година. През това време от Комплекса за социални услуги за деца и семейства са им съдействали да учат, да им бъде осигурен достъп до сирийската общност във Видин, както и до джамия. През цялото време са поддържали връзка с родителите си. Впоследствие, със съдействието на Държавната агенция за бежанците, са получили международна закрила и вече са при семействата си.

Валентина Тодорова коментира и възраженията на неправителствени организации срещу Закона за социалните услуги, където е заложен списък от десет услуги, в които трябва да се трансформират съществуващите сега. 

"И аз имам такава информация, че новата Наредба за социалните услуги има един минимален брой потребители, които трябва да бъдат покрити и социалните услуги, които не ги покриват, ще бъдат трансформирани." 

В момента тече процес на адаптация на почти всички социални услуги и привеждане на документацията, за да се премине към новите изисквания за работа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28