Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Повече места ще има в кризисния център за деца във Видин

2
Снимка: Радио Видин

Повече ще са местата в кризисния център към Комплекса за социални услуги за деца и семейства във Видин. С изготвянето на Национална карта за социалните услуги се предвижда местата, които сега са шест,  да бъдат увеличени на десет, каза директорът на комплекса Валентина Тодорова:

"В момента тече един процес, преход към функциониране на всички социални услуги, съгласно новия Закони за социалните услуги и Наредбата за качеството на социалните услуги. С оглед на това и при нас предстоят промени след приемането на Националната карта на социалните услуги.    

Наблюдава се една тенденция за промяна на целевата група на услугите. Това е една от основните причини да се предприемат такива действия по корекция на капацитета на услугите. Визирам целевата група на деца. В последно време се наблюдава увеличение на децата, които са с потребност да ползват услугата "кризисен център". Профилът им е деца - жертви на насилие, жертви на трафик и деца в кризисни ситуации. Това е целевата група, която обезпечава услугата. Наистина, в последно време нуждите на тези деца са много завишени. Конкретно по отношение пък на другата услуга - Център за работа с деца на улицата, това са деца, които са неглижирани, деца в по-неравностойно положение, деца в риск от въвличане в просия, кражби, повече са поведенческите проблеми, там пък целевата група много намаля. Това е причината тези пет места, колкото е капацитетът на Центъра за работа с деца на улицата, след приемането на Националната карата да не се предоставя в комплекса, ще бъдат дадени на друга услуга със същия профил, която се предоставя в квартал "Нов път". На нас ще ни увеличат капацитета на кризисния център от шест на десет места. Към момента той вече функционира 12 години, с капацитет шест потребителя. След приемането на картата ще е с капаците за десет лица. Ще се наложи промяна в материалната база, в самата специализирана среда, в която ще се предоставя услугата, защото има стандарти, които трябва да бъдат покрити - увеличаване на спалните помещения, на кухненското пространство. Режимът на услугата ще бъде променен изцяло. Ще бъде разширена услугата чисто материално, за да могат да се покрият потребностите на по-голям брой деца."

В кризисния център работи екип, преминал множество обучения за работа с последици от насилие, за работа с трафик, за работа с възрастови кризи, допълни Валентина Тодорова. Като пример посочи подкрепата, оказана на четири деца, от сирийски произход, жертви на трафик. В центъра са настанени от Държавната агенция за бежанците. Пребивавали са във Видин около година. През това време от Комплекса за социални услуги за деца и семейства са им съдействали да учат, да им бъде осигурен достъп до сирийската общност във Видин, както и до джамия. През цялото време са поддържали връзка с родителите си. Впоследствие, със съдействието на Държавната агенция за бежанците, са получили международна закрила и вече са при семействата си.

Валентина Тодорова коментира и възраженията на неправителствени организации срещу Закона за социалните услуги, където е заложен списък от десет услуги, в които трябва да се трансформират съществуващите сега. 

"И аз имам такава информация, че новата Наредба за социалните услуги има един минимален брой потребители, които трябва да бъдат покрити и социалните услуги, които не ги покриват, ще бъдат трансформирани." 

В момента тече процес на адаптация на почти всички социални услуги и привеждане на документацията, за да се премине към новите изисквания за работа.

Галерия

Вижте още

Датско криминале за почивното време

Хана Краузе-Бендикс обича да мисли за себе си като за бутиков автор, чиито книги са стойностни, дълбоки и съответно не за всеки. Хана е известна, но по-скоро не особено успяла писателка, която не може да прости на хората, че не са дорасли за нейните творби. С четири книги зад гърба си, тя знае, че е майстор в описанията на човешката душа, но..

публикувано на 31.03.23 в 17:15
Снимката е илюстративна

Бездомно коте беше открито с изгаряния във Видин

Малко к оте беше намерено с изгаряния в областта на муцунката и предните лапи в жилищен комплекс "Панония" във Видин . То е открито от  Юлия Иванова , председател на Сдружението за защита на животните "Добрина, Хуманност, Състрадание"- Видин. По думите на жената к отето е изгорено умишлено и е станало поредната жертва на човешката жестокост...

публикувано на 31.03.23 в 15:20

Ина Данчева: Правилно хранене, спорт и качествен сън е най-добрата формула за всеки

С идването на първите топли дни изведнъж се сещаме, че лятото се задава и искаме бързо да се отървем от килограмите, натрупани през зимата. Но дали бързото отслабване е полезно за тялото ни? Кой е най-ефикасният и бърз начин да отслабнем и същевременно да изваем тялото си? Съществува ли перфектният хранителен режим?  Всъщност е невъзможно да..

публикувано на 31.03.23 в 14:30

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Благотворителен базар , средствата от който ще бъдат предоставени за лечението на  4-годишния Симеон от Видин ще се проведе утре, 1 април , на пазара пред стадиона в града. Началото е от 8 часа.  Симеон се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането..

обновено на 31.03.23 в 11:47

Усмихни се, Видин!

Казват, че усмивката е най-красивото нещо, което човек може да носи. Но тя не само прави човека по-красив, а го одухотворява, защото както знаем от една любима българска песен „разбудила е тя човешкото в човека“.  Именно това цели и видинчанинът Едуард Тодоров, който от половин година се опитва да превърне Видин в най-усмихнатия град в..

публикувано на 31.03.23 в 10:00

Повечето българи имат проблем със съня - защо спим по-малко?

76% от българите споделят, че имат проблеми със съня си. Всеки трети се разсънва повече от два пъти на вечер, става прекомерно рано сутрин и рядко се усеща отпочинал. Най-честите аргументи за това са стрес (69%), изтощеност (46%), липса на физическа интензивност и напрежение на работното място (32%). Това показаха преди дни данните от..

публикувано на 30.03.23 в 17:00

Зимите не са това, което бяха

Защо зимите не са това, което бяха и защо тазгодишната зима е била най-топлата в България? Отговор дава климатологът Симеон Матев - част от авторския екип на научно-популярната платформа "Климатека". Изминалата зима в нашата страна е най-топлата откакто се правят метеорологични наблюдения.  В Европа изминалата зима е с положителна аномалия..

публикувано на 30.03.23 в 16:31