Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

| обновено на 31.03.23 в 11:47
Снимка: Колаж


Благотворителен базар, средствата от който ще бъдат предоставени за лечението на 4-годишния Симеон от Видин ще се проведе утре, 1 април, на пазара пред стадиона в града. Началото е от 8 часа. 


Симеон се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането на много тежки метали в неговия организъм, твърди майката на момчето Лора. След множество консултации със специалисти се установява, че детето има пропускливи черва, но вече отделените тежки метали в кръвта са засегнали нормалната му мозъчна дейност. Това довежда до поведенчески промени, нарушение на съня и редица прояви, въз основа на които Симо е диагностициран с детски аутизъм.


Пътят, по който детето и семейството му вървят вече две години е труден, разказва още майката на детето. Тя разказа и как започва всичко.


"Чрез изследване на метатрон в София и обстоен преглед, час и половина, изследваха го до клетъчно ниво и се установи, че той има много тежки метали. Дете на няма и 3 годинки няма откъде да има тези тежки метали, освен от някаква външна намеса, а ваксината, която последно сложихме - морбили, тя беше точно 4-5 месеца преди това. Започна се чистене на метали, възстановяване на дефицити в организма, безглутенова диета, защото той си беше разрушил червата от тези метали. Девет месеца беше кошмар. Всичко трябваше да е много стриктно и е много трудно за едно малко дете - да скриеш белия хляб от него, бисквитите, солетите, млякото... Но успяхме, оправихме червата и изведохме тежките метали и сега продължаваме напред с други добавки. Последния път показателите бяха много добри."


Предстои на 20 април да бъде извършена първа вливка на стволови клетки, съобщи майката на детето. 

За състоянието на Симо никой не говори, докато публикация във Фейсбук не дава гласност за диагнозата на детето. Само дни след това жители на Видин, активни майки и институции в града инициират благотворителен базар, средствата от който ще са в полза на семейството. С огромен оптимизъм тече организацията на събитието, обясни Ралица Славчева, представител на Видински фонд "Читалища":


"Ще призова всички граждани на Видин и хора с големи сърца, за пореден път да ни окажат подкрепа и да прегърнем една кауза, а именно - каузата на прекрасния и слънчев Сими. Семейството се свърза с нас и с едни прекрасни майки, с които не за пръв път работим заедно и не за първи път помагаме на Видин, на видински деца, така че за пореден път видинските читалища откликнаха, съгласиха се веднага и заедно с видинските мами и семейството на Сими организираме един благотворителен базар. Мястото вече е изпробвано, ключово е, от там минава огромен човекопоток - това е съботният пазар. Ще ни намерите, ще бъдем там и ще бъдем много хора... Знаем, че лечението на Сими до този момент дава резултати, имаме огромна надежда и затова ви молим, за пореден път, да докажем, че Видин е един страхотен град, пълен с хора, носещи огромни сърца и заедно да успеем."


Линк за платформата за дарения на средства: https://pavelandreev.bg/campaign/pomosht-za-simi?fbclid=IwAR2Pjcz10CEIisd9qamQ0Cihp9gRoQNqQpwwjEUaalWrwhvz20y2MoHZuMw


Предстои да бъде открита и дарителска банкова сметка, по която може да се превеждат средства.


*Целия материал по темата може да чуете в звуковия файл

Вижте още

Кирил Радовенски - за журналистиката с любов

Днес в "Думата имат старейшините" имаме среща с журналиста и писател Кирил Радовенски. Той е на 75 години, роден е в мездренското село Царевец. Завършил е Софийския университет "Свети Климент Охдирдски". Над 45 години работи в различни печатни издания. Към журналистическата си кариера се насочва още от 14-годишен. Казва, че ако отново трябва да..

публикувано на 08.06.23 в 16:55

Полицейското куче Кай - героят спасил възрастна жена край село Водна (видео)

Патрулното следово куче Кай спаси възрастна жена и се превърна в герой за хората от видинското село Водна . Преди броени дни - на 5 юни, четириногият служител на реда откри обявената за местно издирване 83-годишната жена в близост до селото. Това е неговото първо участие в реална акция. За труда си 2-годишният Кай получава много благодарности от..

публикувано на 08.06.23 в 16:09

Опасни ли са литиевойонните батерии

Литиевойонните батерии намират все по-широко приложение в ежедневието ни. Те се използват за захранване на редица електронни устройства, като мобилни телефони, лаптопи. С тях се зареждат електрически тротинетки, дори автомобили. Макар и да не сме обърнали внимание, тези батерии са навсякъде около нас. Има случаи обаче, когато тези източници на..

публикувано на 08.06.23 в 14:00

В "Музикална зона" на 08 юни 2023 слушаме Йохан Хумел

Йохан Хумел е австрийски композитор и виртуозен пианист, чието творчество отразява прехода от класическата към романтичната музикална епоха. Въвежда специфична пианистична техника, приятел и съперник на Бетховен по отношение на импровизирането на пиано. Силно повлиява творчеството на композитори като Шуман и Шопен. Реномиран високо хоноруван..

публикувано на 08.06.23 в 09:00

Библиотеки в Северозапада изнасят култура и изкуство на открито

Регионалните библиотеки във Видин и Враца обединиха усилията си, за да създадат нови и атрактивни форми за достъп до култура и изкуство на открито в  продължение на близо две години . Двете културни институции работиха по съвместен проект -  "Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия" , който приключва..

публикувано на 07.06.23 в 16:28

Деца пресъздават Радичкови герои на театралната сцена в Лом

Малки актьори представиха премиерата на спектакъла за деца "Училищно звънче" на сцената на ломското читалище . Създаден по едноименния разказ от сборника "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков, спектакълът е дело на Детската театрална школа при Народно читалище "Постоянство", в която участват ученици от училищата "Константин Фотинов" и "Димитър..

публикувано на 07.06.23 в 15:07

Архитекти проучват недвижимото културно наследство на Видин

Архитекти проучват и заснемат емблематични сгради и културно-исторически паметници във Видин . От 5-и до 9-и юни градът е домакин на ателие, което се провежда в рамките на курс за архитекти по опазване на културното наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство и Центъра за висши науки "Шайо" във..

публикувано на 07.06.23 в 14:15