Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермери от Врачанско: Предстоят фалити на зърнопроизводители

Снимка: Жоро Александров


Фермери в Северозапада са застрашени от фалити заради безконтролния внос на чуждо зърно. Един от най-печелившите бизнеси в региона през последните години е застрашен от безконтролното заливане на пазара с жито и ечемик, овес и царевица, и слънчоглед от Украйна и Турция. Чуждата продукция подбива произведеното от родните фермери, като ги принуждава да не продават.


Според Борислав Тоев, който отглежда жито и царевица край врачанското село Софрониево, положението в бранша не е добро. Смята, че войната в Украйна е нанесла сериозен удар на родното земеделие:


"В момента царевицата се предлага по 470 лева за тон, а пшеницата – по 490-510 лева за тон. Това са цени за родното зърно. Произведеното в Украйна се предлага по около 70%-80% от тези цени. Но който го купи, трябва да знае, че качеството му не е като нашето зърно. Видях лабораторни анализи и не съм впечатлен от резултатите – те са доста занижени от стандарта на българското зърно, който ние предлагаме... Зърненият бизнес пострада доста сериозно. И в същото време не получи помощ от държавата, каквато трябва да получи бранша в една европейска страна. Получихме само... кухи обещания и уверения, че ще ни се помогне... В Румъния и Полша например имат лаборатории на границите и в страните им се допуска зърно само с определени качества. У нас – контролът е занижен и всичко може да влезе. Според мен всичко е направено от политическа гледна точка, от което най-потърпевши сме ние, производителите", допълни Тоев. Той прогнозира с голяма вероятност фалити на някои земеделски производители.


"... Има колеги, които имат залежала продукция не само от миналата, но и от по-миналата година. А при нас стоката не може да стои прекалено дълго на склад, тъй като има процеси, които не можеш да спреш. Вносът на зърно от Украйна навреди сериозно на зърнопроизводството в България. Уж бяха някакви коридори, по които влизаха контролирани количества, но всичко се оказа извън възможностите на държавата да го контролира", допълни земеделският производител.


Жана Цолова е управител и собственик на най-голямата фирма в региона за препарати за растителна защита. Според нея качеството на зърното, което влиза в България, е опасно:


"Очакваме много нови ограничения от ЕС, които ще доведат до нови изисквания при производството на зърно, зеленчуци и плодове. Трябва да се използват препарати, които са регистрирани и са за съответната култура. Нужно е да се намали токсичността на онова, което слагаме на трапезата... Зърното, което влиза от Украйна, не е по стандартите на Европейския съюз. Смятам, че тази продукция трябва да бъде спряна, защото зърното от там е отровно, опасно и токсично. Там се използват препарати, които не са лицензирани на европейския пазар. Същото е положението с нелегалния внос от Турция. Чудя се кога управляващите ще сложат край на тази порочна практика", допълни Жана Цолова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00