Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Този род излиза с пост и молитва

БНР Новини
Снимка: pravoslaven-sviat.org

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост, посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно - свети Йоан Лествичник.

С Божията помощ продължаваме поста или по-точно постния подвиг. Подвиг е поста, защото е волево усилие, за да се лишим от нещо което е необходимо за плътта, за да има полза за душата. И на пръв поглед като че ли няма връзка, защото можем да кажем: "Аз мога да не постя, но да живея според Божия закон". Добре казано, но на практика едното без другото е непостижимо, защото за да има резултат в духовния живот задължително трябва да има лишение на тялото или някаква жертва, или ограничение от нещо. Простичък пример е ученето в каквато и да е насока – медицина, дърводелство, физика, химия, математика, музика, спорт и т. н. За да има големи резултати, в което и да е от посочените направления, трябва да има усърдие и ограничение, трябва например спортистът да се лишава от много от "удоволствията", които си позволяват тези, които не спортуват, за да постигне добри резултати. Всеки ден целеустремено да тренира по определен брой часове, докато неговите приятели прекарват времето си в развлечение.

И така, мисълта ни беше за подвига на поста. Когато Христос е излекувал нямото момче, учениците Му го попитали: "Учителю, защо ние не можахме да изгоним беса, който не му разрешаваше да говори"? Спасителят отговаря, че "…този род излиза с пост и молитва". А и самият Той, преди да отиде да проповядва сред народа, е отишъл в пустинята и 40 дни не е ял нищо, като с това ни дава пример за подражание, как ние трябва да постъпваме в нашия живот. За да има промяна в духовния живот, трябва задължително да има не жертва, а доброволна саможертва за нещо, което за нас е важно, от което се ползваме тук на земята и което ни доставя удоволствие на тялото. Комфортът, към който се стремим всички, се оказва че вреди, че не е полезен за духовното издигане и изграждане на човека. И точно поради тази причина Христос учи нас, своите ученици чрез 12-те апостола как трябва да постъпваме и кое е важно за духовното ни изграждане и преуспяване.

В рубриката "Съвременна Библия" – учени от Университета Рутгърс, в съвместна научна инициатива с градския колеж на Ню Йорк решиха, че са открили протеина, изиграл критична роля за появата на живота. Животът – химично съединение. Ако животът е химичен продукт не мисилите ли, че в един момент може да се окаже твърде евтин?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Националната кампания "Зелено четене" идва във Видин

Национална кампания обединява български автори, издателства и любители на книгите в инициативата "Зелено четене". Тя ще се проведе в 8 града в България, сред които и Видин и преминава под мотото "Книгите сами ни намират".  Любими български автори лично ще дарят свои книги, а ученици от местните гимназии ще се включат доброволно в..

обновено на 27.05.23 в 08:10

Отборът на Видин е първи на международен турнир за хора със затруднения

В сръбския град Зайчар се проведе поредното издание на международния турнир за хора с физически или интелектуални затруднения. Състезанията се провеждат от 2013 година. Партньори в организацията на събитието са фондация "Подкрепа за реализация"- Видин, Червеният кръст в Зайчар и клубове от Сърбия.  До сега домакинството на състезанието си..

публикувано на 26.05.23 в 17:30

Приключението "Сахара" на Клайв Къслър

Романът "Сахара" на американския хитов писател Клайв Къслър започва повече от драматично. По време на Американската гражданска война тежко бронираният параход "Тексас" – една от бойните надежди на Конфедерацията – прави последен отчаян опит да избяга от войната, за да спаси архива на Конфедерацията. На борда му е и един особено важен затворник –..

публикувано на 26.05.23 в 17:15

Благотворителен концерт ще подкрепи поставянето на "умни" пейки във Видин

Благотворителен концерт "Децата правят чудеса" ще представи младите таланти на Видин и ще подпомогне създаването на ново атрактивно пространство в града. Идеята е със средства от концерта да бъдат закупени и поставени пейки , които имат формата на разтворени книги. Всяка една от книжните пейки ще разказва любопитни факти от историята на Видин...

публикувано на 26.05.23 в 16:38

Марли и любовта му към Дунав

В рубриката "97 лапи и една опашка" ни гостува джак ръсел териерът  Марли . Той  е много послушен, което е странно за неговата порода, тъй като тези кучета се славят с това, че са своенравни. Неговият стопанин, Милчо Иванов , казва, че идването на Марли в живота му е съдба.  "Един мой много добър приятел, още преди много години, си взе..

публикувано на 26.05.23 в 15:15

"Змей побратим" от Симона Панова излиза на пазара

"Змей побратим" е заглавието на втората част на фентъзи романа  "Змей закрилник" на Симона Панова от Видин. Историята около легендата за крепостта "Баба Вида" е трилогия, разказва авторката. "Понеже още в първата част имаме три основни змейове, които са герои. Първата част се казва "Змей закрилник", свързана с Пламен, съответно,..

публикувано на 26.05.23 в 15:00

С голяма любов актьорът Иван Рангелов се разделя с видинската публика

Актьорът Иван Рангелов  се разделя с видинската публика след три години и над десет главни роли в Общинския драматичен театър "Владимир Трандафилов". Той решава да поеме по друг път.  "Решението беше взето още преди да кандидатствам за академията за театрално и филмово изкуство. Винаги съм искал, така да се каже, да съм в меката на..

публикувано на 25.05.23 в 17:00