Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на метеорологията

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Днес, 23 март, е Световният ден на метеорологията. Мотото му тази година е „Бъдещето на времето, климата и водата през поколенията“. Идеята е с различни инициативи да се насочи вниманието на обществеността към развитието на метеорологията през годините, защото през 2023 - та се навършват 150 години от създаването на Международната метеорологична организация. По повод световния ден днес от Националния институт по метеорология и хидрология организират Ден на отворените врати в централата на института в София и във филиалите му във Варна, Кюстендил, Плевен и Пловдив. 

"Роза на вятъра" ми звучи нещо много романтично, но не знам какво означава. Като заглавие на стихотворение - хубаво... "Роза на вятъра" - за мен е поетично, не знам, така ми звучи", казват врачани.

Флоралното и лирично име на векторната диаграма, която онагледява режима на ветровете на дадено място, е едно малко, илюстративно подсказване за вълнението, с което откакто свят светува, човекът се опитва да разбере и прогнозира атмосферните явления, времето и климата.

Назад по цивилизационните корени откриваме, че преди повече от 2500 години в индийски философски трактати се дискутира за произхода на облаците и дъжда, а две столетия по-късно на запад прочутият античен философ Аристотел предлага с термина "метеорология" да се опишат най-общо "науките за Земята". Приблизително по това време неговият ученик Теофраст написва "Знаците на времето" - съчинение, което съдържа първата метеорологична прогноза в Европа. 

Днес, в двайсет и първия век, знанието за това, което се случва високо в небето, както указва структурата на думата "метеорология", е все така предизвикателно и значимо за хората. 

"Метеорологичната прогноза има много голямо влияние върху обществения живот. Това е наука и то изключително важна, примерно за корабоплаване, за самолети, за всичко, за земеделци, за животновъдство... Особено хората, които се занимават със земеделие, хората, чиито професии са някъде навън, работата им е навън, са зависими от времето, така че всички по някакъв начин сме зависими и харесва ми прогнозата, гледам я с интерес. Напоследък са много точни."

От постиженията в миналото, през напредъка в настоящето към потенциала на бъдещето, именно развитието на науката за атмосферата през годините  е във фокуса на днешния Световен ден на метеорологията.

"На метеоролозите искам да пожелая винаги да са така ведри, макар и да дават лоша прогноза за времето... Някъде гледах или четох, че има вече много малко млади хора, които се интересуват от това, тоест нямат кадри, които да навлизат и изучават тази наука, така че пожелавам им да имат много качествени умни бъдещи кадри, които да са именно в България и все повече да локализираме времето, да го предсказваме, да знаят хората, защото, според мен, си е наистина важно."


Вижте още

Върховният административен съд отмени санкции на Враца за над 10 милиона лева

Върховният административен съд (ВАС) отмени три наложени финансови корекции на местната администрация на обща стойност от над 10 милиона лева . Първото решение на ВАС, в полза на общината, е за корекция в размер на над 9 300 000 лв. по проекта за воден цикъл . „Заради пороци в проведените обществени поръчки през 2012 година за Довеждащия..

публикувано на 09.06.23 в 10:02

Започва торлашкият фолклорен събор в Чупрене

Седемнадесетото издание на традиционния торлашки събор "Када кум прасе и ти вречу" ще бъде официално открито днес, 9 юни, във видинското село Чупрене . Съборът ще бъде 3 дни, като ще има множество участници от народни читалища, които ще представят своите програми. Всяка вечер е организиран концерт.  И тази година ще има много гости от чужбина, а..

публикувано на 09.06.23 в 08:59

В Кула откриха нов светещ фонтан

Почти три месеца отне изграждането на фонтан на централния градски площад в  Кула .  След реновирането ,  компрометираното съоръжение е възстановено до най-малкия детайл. Ремонтно-възстановителните дейности включват нова изолация на водното корито, подмяна на съоръжението, ново осветление  е  монтирано по съвременен начи. Цветови комбинации..

публикувано на 09.06.23 в 08:33

Форум за противодействие на дискриминацията и предразсъдъците се провежда във Видин

Дискусия на тема "Заедно срещу дискриминацията и предразсъдъците" се провежда във Видин. Форумът е по инициатива на "Организация Дром" и е сред дейностите, подкрепени от програма "Правосъдие" на Европейската комисия. Дискриминацията е явление, обявено като противоправно в редица международни договори, преди това да се случи и в българското..

публикувано на 09.06.23 в 08:05

Снимката на 8 юни 2023 година

С  цветни чадъри  е украсен  площад "Алеко Константинов" в центъра на Монтана.  Инициативата е по повод 26 юни- Международен ден за борба с наркоманията. При  земетресение  трябва да се изчака на най-безопасно място да премине трусът и тогава да се напусне сградата. Това каза за Радио ВИДИН инж. Димитър Куманов от Камарата на инженерите в..

публикувано на 08.06.23 в 18:05

През юни здравноосигурените могат да сменят личния лекар

До края на юни здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар с друг.  Желаещите да сменят личния си лекар  трябва да попълнят регистрационна форма за постоянен избор. Формулярът за смяна може да се разпечата от интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса или да бъде получен от новоизбрания личен лекар. При смяната..

публикувано на 08.06.23 в 17:25

Иновативен форум се проведе в ломската гимназия по производствени технологии

Професионалната гимназия по производствени технологии (ПГПТ) в Лом бе домакин на тридневна програма за мобилност по Националната програма „Иновации в действие“ . Училището сподели иновативен опит в областта на професионалното образование с училища от Варна, Ямбол и Омуртаг. Ученици и учители от Професионалната  гимназия по текстил и моден дизайн..

публикувано на 08.06.23 в 16:44