Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Производители и занаятчии на изложение в Монтана

4
Снимка: Любо Андреев

Производители от територията на местни инициативни групи (МИГ) от Северозапада, финансирани по Програмата за развитие на селските райони участват в двудневното изложение в Монтана. Към 60 автентични производители са изнесли своя продукция в Младежкия дом. 

"Това е първото изложение за годината в страната", каза Стефан Спасов от Министерството на земеделието:

"Изложението е на местни продукти, които са уникални, малки производители. Това е вече традиционно, четвърто поред такова изложение."

"Така подпомагаме местните производители", каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев:

"За мен е наистина удоволствие и чест за първи път в цяла Западна България, тоест Монтана изпреварва дори градове като Благоевград, Кюстендил, Перник и София, да се проведе подобно изложение на местни традиционни продукти и техните производители са тези, които съхраняват поминък."

Кметът Златко Живков прикани жителите на Монтана да посетят и закупят традиционни храни, деликатеси и занаятчийски изделия:

"Благодаря на Министерството на земеделието за тази първа изява по цялата западна граница на Република България. Следващите са в Добрич, в Русе, но тук, в Западна България, това е първата инициатива на Министерството на земеделието."

Общините Монтана и Медковец ще работят заедно за развитие на селските райони. Това съобщи кметът Златко Живков на откриването изложението:

"Ние имаме също спечелен МИГ за 5 милиона, заедно с Медковец и той е само за развитие на селски райони, само за селата и за нищо друго... Това предстои в следващия период, защото тези хора също живеят там, имат инициативи."

Съпътстващо събитие на изложението е дискусионен форум на тема „Мястото на традициите и обичаите в живото на местните общности”. Проявата уважиха кметовете на Берковица и Бяла Слатина – Димитранка Каменова и Иво Цветков, и заместник-кметът на Драгоман Лидия Банкова. Кратка програма изнесе танцов състав „Малинарка” при Народно читалище „Иван Вазов” в Берковица. Изложението продължава и в петък.

Галерия

Вижте още

Враца ще зарадва децата с празник

За поредна година местната администрация организира празник за най-малките жители на Враца .  Творчески работилници, спортни игри и томбола с много награди са малка част от програмата на празник „Усмивка“ . На специално обособени шатри най-малките ще оцветяват картинки с анимационни герои, а по-големите могат да се включат в оцветяването на..

публикувано на 09.06.23 в 16:39
Официалните гости на церемонията направиха символична първа копка на обекта.

С "първа копка" започна подмяна на основния довеждащ водопровод на Видин

Церемония по символична "първа копка" за реконструкция на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" се състоя днес, 9 юни, между видинските села Кутово и Сланотрън . Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе ще бъдат заменени с нови. Това е най-важния инфраструктурен проект във..

публикувано на 09.06.23 в 15:51

Вандали изключиха охранителните камери в парк "Калето" в Монтана

Неизвестни извършители са изключили електрическото захранване на стълбовете в парк "Калето" в Монтана и охранителните камери са спрели. "В градинката на заведението са нанесени щети", каза кметът на Монтана Златко Живков : "Това е една част, която по принцип няма много добра слава заради честите нарушения и противообществени..

публикувано на 09.06.23 в 15:43

Високите води на Дунав благоприятстват корабоплаването

Корабоплаването по река Дунав е нормално, няма критични участъци, които да ограничават газенето на плавателните съдове. Нивото на реката в началото на българския участък значително се е повишило. Това обясни директорът на Дирекция "Речен надзор - Лом" към агенция “Морска администрация” капитан Тони Тодоров : "Нивото за сезона е добро, закъснели..

публикувано на 09.06.23 в 14:32

От 10 юни се ограничава движението по път Е-79 между Мездра и Лютидол

От утре,  10 юни,   се ограничава движението в двете посоки по път I-1 (път Е-79 - бел.ред.) между Мездра и Лютидол , съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Временната организация в участъка е за изпълнението на строително-монтажни работи за модернизирането на първокласния път. Те предвиждат разширяване на трасето до четирилентов..

публикувано на 09.06.23 в 14:25

Улици във Враца са обновени, продължават ремонтите по квартали

Във Враца приключи асфалтирането на няколко улици и облагородяването на терена около тях.  Дейностите са финансирани със средства от местната хазна, тъй като държавата не помага от 2 години, отбеляза кметът Калин Каменов. За разлика от преди, сега новоасфалтираните улици имат нови тротоари, маркировка и растителност, допълни градоначалникът,..

публикувано на 09.06.23 в 12:06

Мездренски ученици призоваха за здравословен начин на живот

Ученици от  Основно училище " Св. св. Кирил и Методий" в Мездра проведоха форум срещу употребата на цигари, наркотици, алкохол и енергийни напитки. Те изнесоха презентации пред ръководството на училището, родители и съученици. Децата раздадоха стикери с призив срещу вредните навици. Гости на форума бяха и Мая Векова, медицинска сестра в..

публикувано на 09.06.23 в 11:47