Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ограда за строеж блокира достъп до гаражи във Видин

5
Снимка: Радио Видин

Хората от блок 21 в жилищен комплекс "Бонония" във Видин недоволстват срещу ограждение за бъдещ строеж в съседство. Казват, че блокира достъпа до гаражите им, пречи и на придвижването, тъй като теренът до сега е ползван като улица.

"В момента достъпът до гаражите е прекъснат, поради появяването на частен парцел пред гаража, да сме точни - на 3,50 (метра) пред гаража, което прави достъпа с кола невъзможен. На този терен тук имаше улица. Този терен беше засипан с баластра от Община Видин за общо ползване. За комшиите от блок 24 реално единственият начин сега да излязат пред блока, е да минат пред нашия блок или да минат по другата улица зад блока ни. По другата улица зад блока хората казват, че им е силно затруднено минаването, тъй като има две училища - английската гимназия и Осмо училище. Сутрин хората оставят децата си на училище и е затруднено преминаването. Спира се на пътя, изчакват се и предпочитат да преминават от тук."

От Община Видин съобщиха, че след подадена жалба е извършена проверка на място. В писмен отговор посочват, че имотът е частен и Община Видин не е страна по отношение на възникналия казус. С решение на Поземлената комисия е възстановен частен имот в ж.к. "Бонония", в съседство на блок 21. Със заповед на кмета на общината от 1995 година от този имот са обособени парцели за индивидуално жилищно строителство.

Началникът на отдел „Устройство на територията“ в Община Видин Румен Лилов обясни, че според действащия план между жилищния блок и частния имот не е предвидена улица. Собственикът на имота е започнал поставянето на телена ограда, за което не се изисква разрешение от Общината и затова няма издадено такова.

"В момента собственикът е решил да започне експлоатация на имота и извършва оградителни действия. Поставя така наречената ажурна ограда, която по ЗУТ (Закон за устройство на територията-бел.авт.) може да се постави без разрешение за строеж. Искам да кажа, че става въпрос за частен имот и Община Видин не е страна по възникналия казус. Тук няма ситуирана улица по застроителния план."

Хората от жилищен комплекс "Бонония" са категорични, че няма да оставят проблема си без решение и ще търсят правата си по съдебен ред.

Галерия

Вижте още

Видинско читалище участва във форум в Китай

Едно модерно читалище трябва не само да съхранява и разпространява традициите, но и да отчита съвременните потребности. В това е убеден Борислав Ванков от видинското читалище "Светъл ден-2009" . Участваха в международен форум в Гуанджоу, Китай, където представиха своя инициатива за социално предприемачество. "Началото беше сложено преди две..

публикувано на 09.06.23 в 16:53

ROCKY в света на диджейството

Днес се срещаме с една творческа личност. Тя е певица , продуцент , DJ и модел . Тръгва по артистичния си път още от малка – започва да учи пеене и балет в първи клас, а средното си образование завършва в Националното музикално училище "Панайот Пипков" в София с поп и джаз пеене. През 2019 година участва в "Гласът на..

публикувано на 09.06.23 в 16:00

Брейк културата завладява Видин

Любителите на  брейк денс културата във Видин ще имат възможността да участват в  WEST CONTEST BBOY BATTLES  или на български -  "Западни брейк битки". Инициативата е тази  събота, 10 юни .  Видин се слави  с много развита брейк култура  през 90-те години . Брейкърите от града правят тогава първите си участия, видеоклип на..

публикувано на 09.06.23 в 16:00

По-скъп ток от 1 юли: Как да пестим електроенергия

Възможно е цените на тока за бита да бъдат увеличени повече отколкото беше предварително обявеното поскъпване с 3.63%. Това стана ясно от изказване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.  Причината е пусната на пазара електроенергия от ТЕЦ "Марица изток 2", която е по-скъпа, заради което цената ѝ ще влезе в..

публикувано на 09.06.23 в 14:10

Успешно приключва "Резиденция Баба" в Синаговци

Измина месец от началото на  "Резиденция Баба" в  село Синаговци . Инициативата е на Фабрика за идеи и дава възможност на млади хора да гостуват за определен период от време на възрастни жители в малките населени места. Резиденцията във видинското село ще приключи утре, 10 юни, с програма . Тя ще започне от 18:00 часа с изложба "Резиденция..

публикувано на 09.06.23 в 11:57

Видинският архив представя изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан"

Изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан" ще бъде открита днес, 9 юни, в Държавен архив - Видин . Ще бъдат показани експонати, които са нови постъпления в архивния фонд на митрополит Дометиан, разказа Светлана Кръстева , началник на Държавен архив - Видин.  "Ще представим едно от най-ценните ни дарения от изминалата..

публикувано на 09.06.23 в 09:15

Кирил Радовенски - за журналистиката с любов

Днес в "Думата имат старейшините" имаме среща с журналиста и писател Кирил Радовенски. Той е на 75 години, роден е в мездренското село Царевец. Завършил е Софийския университет "Свети Климент Охдирдски". Над 45 години работи в различни печатни издания. Към журналистическата си кариера се насочва още от 14-годишен. Казва, че ако отново трябва да..

публикувано на 08.06.23 в 16:55