Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Най-дългото речно модно ревю - мечтата на една видинчанка

Снимка: личен архив


Максимата "Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му" е толкова на мястото си, когато става дума за хора като Вяра Бориславова. Тя е родом от Видин, а модата я влече откакто се помни. Първият ѝ стайлинг е през 1983 г. Първата дреха шие на 13 години. Една година по-късно вече прави рокли на съученичките си, а пред дома ѝ се образува опашка от млади хора, които искат да наемат от нея дрехи за дискотека. Така всъщност за пръв път започва да изкарва и пари. Моден дизайнер е от 20 години, създава собствен бранд преди 11 години, който нарича MUSE SHOP. 

За проект Истинската скорост на жените, сп. твоят Бизнес

Вяра мечтае да реализира мащабно модно събитие във Видин, защото това е нейният роден град и камъкът си тежи на мястото, казва видинчанката.


Идеята ѝ е да реализира най-дългото речно модно ревю, с дължина 1,5 км, с което да кандидатства за рекордите на "Гинес". Тя предвижда то да се състои по дигата на река Дунав - от Речната гара до крепостта "Баба Вида" в града и да участват над 100 манекенки. Датата, на която е предвидено да се проведе модното ревю, е 9 септември. 


Амбициозното намерение на Вяра е от няколко години, но все нещо я спира, за да го реализира:


"Тази идея стои като идея в плановете ми много много отдавна, може би откакто правя по-сериозни неща в бизнеса си. Не случайно самата дига - тя изглежда като подиум и всеки път, когато се разхождам там и когато съм си във Видин, просто си представям, че там дефилират едни красиви модели, но непрекъснато го отлагах. След всяко отваряне на магазини, имах по-важни неща, след това родих дете и то беше много важно нещо и после отлагах, отлагах. След това дойде пандемията - пак отложих, след това дойде, знаете, войната - пак отложих. Докато в един момент не си казах - то аз така ще го отлагам цял живот, просто си фиксирах тази година и си казах: "Правя го!". Споделих го на Община Видин, за което им благодаря изключително много, че повярваха в мен и ми дадоха този шанс."


Проектът носи името "Срещу течението":


"Във Видин има уникална енергия и просто наистина това нещо, което искам да направя, няма как да носи този смисъл, който искам да кажа и това е най-вече "Срещу течението". Да пусна момичета, които да ходят срещу течението на реката и да се вижда този контрапункт, който ще се снима с дрон, реално отгоре върху дигата... За да се вижда как момичетата дефилират срещу течението. Слоганът също е много силен, с което искам да кажа на всички, които правят нещо, което не им харесва - сега е моментът да го променят, да не се носят по течението, а наистина да се борят и да успяват това, което не им харесва, да го променят. Това, всъщност, е цялата идея на събитието, наистина да е във Видин, да е срещу течението и да покажем на света за Видин, не само на България с това събитие, което предстои."


Модното събитие, което иска да реализира Вяра, има и благотворителна цел.


"Каузата ми е на първо място, това събитие да не остане еднократно само сега, а да успеем да развием ежегоден фестивал, който да е свързан с модата, който да продължи да бъде във Видин и вече всяка следваща година, на въпросната дига, да даваме шанс на млади дизайнери, автори, таланти да показват своите мини колекции. Така че каузата ни е много голяма и и мащабна. Отделно след самото ревю, на 10 септември, ще направим един благотворителен търг с част от роклите от ревюто, които ще се продават в зала "Дунав", в "Бонония Естейт" и идеята е всички рокли, които успеем да продадем на тази дата, веднага след ревюто и парите, които ще съберем заедно с Община Видин, да изберем едно красиво пространство в града, което да оборудваме с всякакви необходими шевни машини, материали и да бъде със свободен достъп за всички, които искат да се докоснат до света на модата, искат да се научат да шият по един малко по-артистичен начин, както го правя аз, малко повече свобода, смелост и замах... Аз ще съм гостуващ лектор, почти всеки месец ще имаме различни теми, различни казуси. Също така ще се преподава и бизнес, защото е много важно всеки, който иска да създава дрехи, мода след това да успява и да знае как и да ги продаде."


Началото на ревюто се предвижда да бъде поставено от модели, облечено в бяло, които ще излязат от кораб:


"Идеята беше, за да можем да покажем наистина различни стилове, дрехите освен цветово, ще бъдат разделени и в няколко стила, като например белите дрехи - те ще са доста коктейлни, доста речни, така да ги наречем... Круизна колекция ще е това."


След това в парка около фонтана с фигурата на жена, моделите ще бъдат облечени с флорално облекло, там те ще са в статични пози и ще бъдат заснети от фотографи.  


"След това ще имаме и малко по-ежедневна линия, като идеята е освен всички манекенки, които ще са професионални от модна агенция "Визаж", ще направим кастинг във Видин и региона, в който ще имат възможност момичета, които искат да дефилират, да се включат... Идеята е да има за всеки зрител по нещо. Да имаме и по-вечерни, по-тежки дрехи, да имаме ежедневни - всеки да припознае себе си в това събитие, в това шоу и затова са разделени и самите групи, и те са разделени доста театрално."  


На Телеграф капия ще се състои "рейнбоу" ревю, където ще манекенките ще са облечени с цветни дрехи. Там ще позират и момичета, избрани с кастинг от региона. В тази част на проекта е предвидено да има инсталации. 


А после отиваме в посока Паметника на свободата – на ревю по стълбите с розово облекло, което ще бъде заснето с дрон. На крепостта "Баба Вида" е и последният етап от проявата. Там ще се състои "елеганс" ревю


"Последната колекция ще е доста вечерна, елегантна, тип "Коко Шанел" - с цигарета, перли..."


Според думите на Вяра идеята на цялото шоу е да се превърне във фестивал, който да не е посветен само на модата, но и на сетивата:


"Ще имаме специална част, самите манекенки ще правят пърформанс по време на самото шоу. Отделно, самото ревю ще има и аромат, което е много интересно, което мисля, че не е правено, защото да ароматизираме близо 2 км и то навън е доста сложна задача, така че това също е много голямо предизвикателство и изненада към всички гости, които ще дойдат. Ароматът ще бъде липа. Избрахме липа, защото тя е много характерна за Видин. Знаете, когато цъфнат липите във Видин, колко е вдъхновяващо и приказно и идеята ми всъщност е на абсолютно всички дами в публиката да раздадем едни ветрила, които предварително ще бъдат напоени с аромат на липа и реално всяка дама, която си вее, ще разнася много деликатно аромата навсякъде около себе си и така ще създадем това усещане за липа. И другото, което е много важно е, че ароматът има памет, т.е. след 2-3 години всеки, който е присъствал на това ревю може и да не си спомни музиката, която е била, може да не си спомня всички дрехи и модели, но ако всеки го лъхне този аромат на липа, просто веднага ще се върне на мястото и ще усети пак емоцията, която е усетил по време на събитието."


Средствата, които Община Видин отделя за проекта на Вяра са 5 хиляди лева, но тези пари са недостатъчни за реализирането на нейната мечта. За да се осъществи модният проект, е открита платформа, по която всеки, който иска да финансира и помогне на събитието да се случи, може да го направи - тук.

 

Чуйте целия разговор в прикачения звук.

Вижте още

Ученици от иновативно училище във Враца споделят знания с връстници

Десетокласници от училище "Козма Тричков" във Враца решиха да споделят с други ученици знанията по предмет, който изучават в училище и получиха подкрепа от фондация "Благотворител" за инициативата. Те сред финалистите в конкурса "Млад Благотворител". В училището, което е иновативно, изучават "финансова грамотност". Дисциплината не фигурира в..

публикувано на 02.06.23 в 17:30

Европа през погледа на един американец

Нали помните знаменития роман на Марк Твен "Един янки в двора на крал Артур"? Сблъсъкът на времена и култури, неизбежен когато един почти съвременен американец попада сред рицарите на Кръглата маса, в епоха на дуели, суеверия, фанатизъм и кървави борби за власт. Е, нещо подобно преживява писателя и пътешественик Бил Брайсън, когато тръгва от..

публикувано на 02.06.23 в 17:15
Валентин Митев и Александра Валентинова от Видин рисуват графити.

Графитите - да изразяваш себе си чрез изкуство

Графитите са част от уличната архитектура. Рисуването по стени е изкуство, затова и внимателно изписаните с боя фасади са цветни и красиви. Двама млади хора от Видин в момента рисуват по стените на старото лятно кино в парк "Толбухин". Това са Александра Валентинова- ученичка от 11 клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков", профил "Английски и испански" и..

публикувано на 02.06.23 в 16:10

Читалището в Неговановци ще отбележи 95 години

Народно читалище "Светлина-1928" в село Неговановци , община Ново село, ще отбележи 95 години от основаването си и традиционния събор на 3 юни.  Програмата за празника включва концерт с участието на танцови състави от Капитановци, Неговановци и Видин, каза Мариана Димитрова - секретар на културното средище: "На 3 юни, от 17.30 часа..

публикувано на 02.06.23 в 16:05

Бъди - добричък, но и малко ревнив

Днес гостуваме в дома на Бъди и Силвия Иванова-Георгиева . Бъди този месец ще навърши 2 години. Ревнува Силва и не иска никой да я пипа, защото тя си е неговата Силва. Дразни се и започва да им ръмжи. Любимата му поза, когато  спи, е по гръб. Силва му се кара само когато има за какво, но това почти не се случва, защото Бъди е добър и..

публикувано на 02.06.23 в 15:50

Видинска танцова школа ще представи концерт-спектакъл "Имало едно време..."

Видинската танцова школа за модерен балет "Суинг" ще отбележи края на учебната година с голям концерт-спектакъл . Проявата ще се състои в Драматичен театър "Владимир Трандафилов" и ще съчетае модерен с класически балет и актьорско майсторство. В концерт-спектакъла "Имало едно време..." ще участват близо 100 деца, всяко от които ще има..

публикувано на 01.06.23 в 17:45

Проф. Георги Рачев: Очаква ни хубаво и топло лято

Под месечната норма са падналите дъждове през май във Видин.  Валежите са едва 50 процента от годишната норма, като сумарно са 40 литра на квадратен метър.  "Създава се впечатление, защото всички гледат едни наводнени улици, примерно, във Варна. Обаче това не е нещо неестествено. Те, улиците, са наводнени, защото просто водата няма къде да се..

публикувано на 01.06.23 в 16:54