Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-дългото речно модно ревю - мечтата на една видинчанка

Снимка: личен архив


Максимата "Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му" е толкова на мястото си, когато става дума за хора като Вяра Бориславова. Тя е родом от Видин, а модата я влече откакто се помни. Първият ѝ стайлинг е през 1983 г. Първата дреха шие на 13 години. Една година по-късно вече прави рокли на съученичките си, а пред дома ѝ се образува опашка от млади хора, които искат да наемат от нея дрехи за дискотека. Така всъщност за пръв път започва да изкарва и пари. Моден дизайнер е от 20 години, създава собствен бранд преди 11 години, който нарича MUSE SHOP. 

За проект Истинската скорост на жените, сп. твоят Бизнес

Вяра мечтае да реализира мащабно модно събитие във Видин, защото това е нейният роден град и камъкът си тежи на мястото, казва видинчанката.


Идеята ѝ е да реализира най-дългото речно модно ревю, с дължина 1,5 км, с което да кандидатства за рекордите на "Гинес". Тя предвижда то да се състои по дигата на река Дунав - от Речната гара до крепостта "Баба Вида" в града и да участват над 100 манекенки. Датата, на която е предвидено да се проведе модното ревю, е 9 септември. 


Амбициозното намерение на Вяра е от няколко години, но все нещо я спира, за да го реализира:


"Тази идея стои като идея в плановете ми много много отдавна, може би откакто правя по-сериозни неща в бизнеса си. Не случайно самата дига - тя изглежда като подиум и всеки път, когато се разхождам там и когато съм си във Видин, просто си представям, че там дефилират едни красиви модели, но непрекъснато го отлагах. След всяко отваряне на магазини, имах по-важни неща, след това родих дете и то беше много важно нещо и после отлагах, отлагах. След това дойде пандемията - пак отложих, след това дойде, знаете, войната - пак отложих. Докато в един момент не си казах - то аз така ще го отлагам цял живот, просто си фиксирах тази година и си казах: "Правя го!". Споделих го на Община Видин, за което им благодаря изключително много, че повярваха в мен и ми дадоха този шанс."


Проектът носи името "Срещу течението":


"Във Видин има уникална енергия и просто наистина това нещо, което искам да направя, няма как да носи този смисъл, който искам да кажа и това е най-вече "Срещу течението". Да пусна момичета, които да ходят срещу течението на реката и да се вижда този контрапункт, който ще се снима с дрон, реално отгоре върху дигата... За да се вижда как момичетата дефилират срещу течението. Слоганът също е много силен, с което искам да кажа на всички, които правят нещо, което не им харесва - сега е моментът да го променят, да не се носят по течението, а наистина да се борят и да успяват това, което не им харесва, да го променят. Това, всъщност, е цялата идея на събитието, наистина да е във Видин, да е срещу течението и да покажем на света за Видин, не само на България с това събитие, което предстои."


Модното събитие, което иска да реализира Вяра, има и благотворителна цел.


"Каузата ми е на първо място, това събитие да не остане еднократно само сега, а да успеем да развием ежегоден фестивал, който да е свързан с модата, който да продължи да бъде във Видин и вече всяка следваща година, на въпросната дига, да даваме шанс на млади дизайнери, автори, таланти да показват своите мини колекции. Така че каузата ни е много голяма и и мащабна. Отделно след самото ревю, на 10 септември, ще направим един благотворителен търг с част от роклите от ревюто, които ще се продават в зала "Дунав", в "Бонония Естейт" и идеята е всички рокли, които успеем да продадем на тази дата, веднага след ревюто и парите, които ще съберем заедно с Община Видин, да изберем едно красиво пространство в града, което да оборудваме с всякакви необходими шевни машини, материали и да бъде със свободен достъп за всички, които искат да се докоснат до света на модата, искат да се научат да шият по един малко по-артистичен начин, както го правя аз, малко повече свобода, смелост и замах... Аз ще съм гостуващ лектор, почти всеки месец ще имаме различни теми, различни казуси. Също така ще се преподава и бизнес, защото е много важно всеки, който иска да създава дрехи, мода след това да успява и да знае как и да ги продаде."


Началото на ревюто се предвижда да бъде поставено от модели, облечено в бяло, които ще излязат от кораб:


"Идеята беше, за да можем да покажем наистина различни стилове, дрехите освен цветово, ще бъдат разделени и в няколко стила, като например белите дрехи - те ще са доста коктейлни, доста речни, така да ги наречем... Круизна колекция ще е това."


След това в парка около фонтана с фигурата на жена, моделите ще бъдат облечени с флорално облекло, там те ще са в статични пози и ще бъдат заснети от фотографи.  


"След това ще имаме и малко по-ежедневна линия, като идеята е освен всички манекенки, които ще са професионални от модна агенция "Визаж", ще направим кастинг във Видин и региона, в който ще имат възможност момичета, които искат да дефилират, да се включат... Идеята е да има за всеки зрител по нещо. Да имаме и по-вечерни, по-тежки дрехи, да имаме ежедневни - всеки да припознае себе си в това събитие, в това шоу и затова са разделени и самите групи, и те са разделени доста театрално."  


На Телеграф капия ще се състои "рейнбоу" ревю, където ще манекенките ще са облечени с цветни дрехи. Там ще позират и момичета, избрани с кастинг от региона. В тази част на проекта е предвидено да има инсталации. 


А после отиваме в посока Паметника на свободата – на ревю по стълбите с розово облекло, което ще бъде заснето с дрон. На крепостта "Баба Вида" е и последният етап от проявата. Там ще се състои "елеганс" ревю


"Последната колекция ще е доста вечерна, елегантна, тип "Коко Шанел" - с цигарета, перли..."


Според думите на Вяра идеята на цялото шоу е да се превърне във фестивал, който да не е посветен само на модата, но и на сетивата:


"Ще имаме специална част, самите манекенки ще правят пърформанс по време на самото шоу. Отделно, самото ревю ще има и аромат, което е много интересно, което мисля, че не е правено, защото да ароматизираме близо 2 км и то навън е доста сложна задача, така че това също е много голямо предизвикателство и изненада към всички гости, които ще дойдат. Ароматът ще бъде липа. Избрахме липа, защото тя е много характерна за Видин. Знаете, когато цъфнат липите във Видин, колко е вдъхновяващо и приказно и идеята ми всъщност е на абсолютно всички дами в публиката да раздадем едни ветрила, които предварително ще бъдат напоени с аромат на липа и реално всяка дама, която си вее, ще разнася много деликатно аромата навсякъде около себе си и така ще създадем това усещане за липа. И другото, което е много важно е, че ароматът има памет, т.е. след 2-3 години всеки, който е присъствал на това ревю може и да не си спомни музиката, която е била, може да не си спомня всички дрехи и модели, но ако всеки го лъхне този аромат на липа, просто веднага ще се върне на мястото и ще усети пак емоцията, която е усетил по време на събитието."


Средствата, които Община Видин отделя за проекта на Вяра са 5 хиляди лева, но тези пари са недостатъчни за реализирането на нейната мечта. За да се осъществи модният проект, е открита платформа, по която всеки, който иска да финансира и помогне на събитието да се случи, може да го направи - тук.

 

Чуйте целия разговор в прикачения звук.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

"Децата на фокус": Политиците обещават, без да изпълняват

Веднъж месечно в рубриката "Децата на фокус"  обсъждаме теми, които засягат децата, като често включваме специалисти, които изказват мнение по тези така важни теми за тях. Днес решихме да ви запознаем с мнението на самите деца по една тема, която на пръв поглед изглежда, че не ги засяга, но това далеч не е така. Всъщност темата ги касае,..

публикувано на 17.06.24 в 16:00

Актьорът Александър Томов: Ходенето на зъболекар не е страшно, ако човек не чака страшния момент

Ходенето на зъболекар не е страшно и неприятно, стига човек да не чака последния момент. Това обясни в "Час при зъболекаря" актьорът от Държавен куклен театър - Видин Александър Томов . Той се върна години назад, за да си спомни своята първа среща със зъболекаря, от която, за разлика от мнозина, няма неприятни спомени. "Първите ми спомени са,..

публикувано на 17.06.24 в 13:33

В Монтана започна "Забавно лято в библиотеката"

Днес, 17 юни, стартира програмата "Забавно лято в библиотеката 2024" в Монтана . Инициативата ще продължи до 12 юли и цели с дейностите, които са предвидени, да се осмисли свободното време на децата през ваканцията. Изобретателност, ум и въображение ще могат да влагат малчуганите в предстоящите събития, обясни за Радио ВИДИН Биляна Димова , завеждащ..

публикувано на 17.06.24 в 13:00

Д-р Румен Манов прави най-ценните дарения на видинския архив през 2023 година

В края на миналата седмица Държавният архив във Видин отбеляза своя празник. Институцията осигурява и съхранява материали и документи, които свидетелстват за нашето минало и ни помага да разберем по-добре настоящето. На церемонията в петък бяха наградени архивни деятели, беше представена и изложба с дарени документи и снимки на д-р Румен Манов . Той..

публикувано на 17.06.24 в 11:44

Детските площадки във Видин: Оазиси на детството или забравени кътчета?

Детските площадки са сърцето на всяко квартално пространство. Те събират деца и родители, изграждайки социални връзки и създавайки хубаво настроение. Площадките във Видин обаче не се вместват съвсем точно в представата за такова пространство. Много от тях са обрасли с висока трева и плевели, които създават не само опасност за децата, но и..

публикувано на 17.06.24 в 10:30

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2024 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

публикувано на 17.06.24 в 09:00

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00