Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великденската трапеза - колко ще ни струва

Снимка: Колаж на Радио ВИДИННаближава Великден и няма как да не си зададем въпроса колко ще ни струват подготовката за празника и традиционните за трапезата на този ден храни - яйца, козунак, агнешко и зелена салата.


От Съюза на птицевъдите в България не се ангажираха с точна прогноза дали ще има поскъпване на яйцата преди Великден. Един брой към момента струва 40 стотинки. Пазарът е напълно задоволен, обясни изпълнителният директор на съюза Петя Петкова:


"Независимо от трудностите и предизвикателствата, българските птицевъди ежедневно работят, за да гарантират, че на пазара за Великден ще има достатъчно количество качествени български яйца и птичи продукти. Пазарът ще бъде задоволен с необходимите количества яйца, защото през 2022 година птицевъдният сектор остана стабилен, тази тенденция продължава и в началото на тази година."


Цената на козунаците във видинските магазини варира в зависимост от вида на печивата. Обикновените могат да се намерят във веригите на цена от 3 до 5 лева. Служители в магазини посочват, че преди около седмица цената на козунаците значително се е вдигнала, което, по думите им, предполага, че с наближаването на Великден не би трябвало да се покачва допълнително.


За разлика от яйцата и козунаците, при зелената салата и зеленчуците особени промени на цените няма, казват местни производители. Елена Маринова е търговец от 20 години и продава продукцията си на общинския пазар в града. Казва, че тя и колегите ѝ не смеят да повишават цените, защото по този начин ще изгонят клиентите си.


"При нас, производителите, увеличение няма. Същото си е, както и през миналата година. Инфлацията не се отразява, защото ако увеличим, няма съвсем кой да купува. То и така е слаб пазарът, защото в града няма много хора, няма много работещи и повечето са пенсионери. Едва ли някой ще може да си позволи да си купи скъпа салата например" - коментира Елена Маринова.


С наближаването на Великденските празници традиционно се засилва и търсенето на агнешко месо. По информация на Националната овцевъдна асоциация цената за килограм българско месо в търговската мрежа ще бъде между 25 и 29 лева, в зависимост от разфасовката. По-евтино се очаква да се търгува вносното агнешко, но там рискът е да си купим замразено месо, без гаранция за годината на производство. За да си гарантират прясно, качествено и вкусно месо, много хора предпочитат да купят директно от производител. 

Ромел Гаврилов и Диана Димитрова от години отглеждат животни във видинското село Гомотарци. Стадото им е от 260 овце-майки. Те казват, че няма да вдигат драстично цените за празника.


"С едно левче. Горе-долу така излиза в сравнение с миналата година. Тогава беше между 8 и 9 лева за килограм живо тегло. Сега е 10 лева. Не може да вдигнем много, защото ще остане непродаваемо" - посочва Ромел.


Диана знае цената на всяка минута от ежедневния труд, който полага във фермата, но прави всичко с любов, без да мисли за печалба.


"Не мога да кажа, че имаме кой знае каква печалба. Имаме четирима работници, даже петима и те казват така, щом ние сме добре и те са добре. Това ме радва. Печалба, какво ще рече печалба? Да ми извират пари от джобовете ли?"


В анкета на Радио ВИДИН повечето от запитаните казват, че по-скоро не биха се лишили от нещо за трапезата, колкото и скъпо да струва:


"Не, няма. Ще си купя... Ограничаваме се от всичко. И за Великден няма да си купя всичко. С една пенсия от 400 лева какво да взема? Поне яйца си имам от село, това ме спасява... Сигурно ще се наложи да се лишим, предвид високите цени на яйцата и месото, като се има предвид, че за едно четиричленно семейство няма как да купиш половин килограм месо за празника и не можеш да боядисаш 10 яйца. От кое да се лишиш? Краставиците и доматите са над 5 лева. Просто се усеща инфлацията... Ще излезе доста по-скъпичко този Великден, може би двойно по-скъп от предишния. Предвид, че е веднъж в годината и си е традиционен празник за българите, ще се лишиш от нещо друго за сметка на трапезата за Великден... Не бих се лишила от абсолютно нищо. Всичко вкъщи ни е домашно производство, салатите си ги взимаме от градината, а агнешко така или иначе не консумирам, но ще си намерим все от някъде. Всичко се надявам да си мине тази година по конец..."


Великденската трапеза за едно четиричленно семейство възлиза на около 120 лева. В сметката влизат козунакът, яйцата, агнешкото и зелената салата. 


Всичко по темата може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Виктория Топалска

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00