Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великденската трапеза - колко ще ни струва

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН



Наближава Великден и няма как да не си зададем въпроса колко ще ни струват подготовката за празника и традиционните за трапезата на този ден храни - яйца, козунак, агнешко и зелена салата.


От Съюза на птицевъдите в България не се ангажираха с точна прогноза дали ще има поскъпване на яйцата преди Великден. Един брой към момента струва 40 стотинки. Пазарът е напълно задоволен, обясни изпълнителният директор на съюза Петя Петкова:


"Независимо от трудностите и предизвикателствата, българските птицевъди ежедневно работят, за да гарантират, че на пазара за Великден ще има достатъчно количество качествени български яйца и птичи продукти. Пазарът ще бъде задоволен с необходимите количества яйца, защото през 2022 година птицевъдният сектор остана стабилен, тази тенденция продължава и в началото на тази година."


Цената на козунаците във видинските магазини варира в зависимост от вида на печивата. Обикновените могат да се намерят във веригите на цена от 3 до 5 лева. Служители в магазини посочват, че преди около седмица цената на козунаците значително се е вдигнала, което, по думите им, предполага, че с наближаването на Великден не би трябвало да се покачва допълнително.


За разлика от яйцата и козунаците, при зелената салата и зеленчуците особени промени на цените няма, казват местни производители. Елена Маринова е търговец от 20 години и продава продукцията си на общинския пазар в града. Казва, че тя и колегите ѝ не смеят да повишават цените, защото по този начин ще изгонят клиентите си.


"При нас, производителите, увеличение няма. Същото си е, както и през миналата година. Инфлацията не се отразява, защото ако увеличим, няма съвсем кой да купува. То и така е слаб пазарът, защото в града няма много хора, няма много работещи и повечето са пенсионери. Едва ли някой ще може да си позволи да си купи скъпа салата например" - коментира Елена Маринова.


С наближаването на Великденските празници традиционно се засилва и търсенето на агнешко месо. По информация на Националната овцевъдна асоциация цената за килограм българско месо в търговската мрежа ще бъде между 25 и 29 лева, в зависимост от разфасовката. По-евтино се очаква да се търгува вносното агнешко, но там рискът е да си купим замразено месо, без гаранция за годината на производство. За да си гарантират прясно, качествено и вкусно месо, много хора предпочитат да купят директно от производител. 

Ромел Гаврилов и Диана Димитрова от години отглеждат животни във видинското село Гомотарци. Стадото им е от 260 овце-майки. Те казват, че няма да вдигат драстично цените за празника.


"С едно левче. Горе-долу така излиза в сравнение с миналата година. Тогава беше между 8 и 9 лева за килограм живо тегло. Сега е 10 лева. Не може да вдигнем много, защото ще остане непродаваемо" - посочва Ромел.


Диана знае цената на всяка минута от ежедневния труд, който полага във фермата, но прави всичко с любов, без да мисли за печалба.


"Не мога да кажа, че имаме кой знае каква печалба. Имаме четирима работници, даже петима и те казват така, щом ние сме добре и те са добре. Това ме радва. Печалба, какво ще рече печалба? Да ми извират пари от джобовете ли?"


В анкета на Радио ВИДИН повечето от запитаните казват, че по-скоро не биха се лишили от нещо за трапезата, колкото и скъпо да струва:


"Не, няма. Ще си купя... Ограничаваме се от всичко. И за Великден няма да си купя всичко. С една пенсия от 400 лева какво да взема? Поне яйца си имам от село, това ме спасява... Сигурно ще се наложи да се лишим, предвид високите цени на яйцата и месото, като се има предвид, че за едно четиричленно семейство няма как да купиш половин килограм месо за празника и не можеш да боядисаш 10 яйца. От кое да се лишиш? Краставиците и доматите са над 5 лева. Просто се усеща инфлацията... Ще излезе доста по-скъпичко този Великден, може би двойно по-скъп от предишния. Предвид, че е веднъж в годината и си е традиционен празник за българите, ще се лишиш от нещо друго за сметка на трапезата за Великден... Не бих се лишила от абсолютно нищо. Всичко вкъщи ни е домашно производство, салатите си ги взимаме от градината, а агнешко така или иначе не консумирам, но ще си намерим все от някъде. Всичко се надявам да си мине тази година по конец..."


Великденската трапеза за едно четиричленно семейство възлиза на около 120 лева. В сметката влизат козунакът, яйцата, агнешкото и зелената салата. 


Всичко по темата може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Виктория Топалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30