Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Курсове по английски език и музика започват в Ружинци

Снимка: Радио Видин

Идеята е на Петранка Лъутару. Завършила е музикална педагогика, свири на цигулка, а освен английски език може да провежда обучения и по руски и италиански език.

„Моята идея е да мога да ангажирам подрастващото поколение, за развитие, както интелектуално, така и емоционално. Ангажирайки децата с нещо съществено, да могат да изградят навици и дисциплина най-вече. Защото, ако някой иска да изучава музика или език, това изисква дисциплина. Да ги откъсна от сивото ежедневие, да им дам някаква цел, към която да се стремят и да вложат усилията си в нещо, което ще им помогне в живота, което ще ги изгради. Това беше моят мотив да потърся начин да направя тези курсове и благодаря на кмета на oбщина Ружинци Александър Александров за неговата отзивчивост, който ми съдейства по всякакъв начин, както с реклама на тези курсове, така и с предоставяне на база материална - сграда, помещение, сцена и всичко необходим, което трябва да има в наличност, за да може да има добър творчески процес и да е удобно както за обучаващите, така и за мен като преподавател“, каза Петранка Лъутару.


Предстои да се проведе родителска среща, в която ще бъдат обсъдени условията, провеждането на часовете. В курсовете по английски език могат да се включат и възрастни. Предстои и прослушване на желаещите за детския хор.


„Предвиждам да се разшири езиковата школа. Да преподавам уроци по руски и по италиански, защото говоря и тези два езика. Имам опит с италианския език 8 години, с английския език - горе-долу още толкова, а руския вече го говоря от много малка“, допълни Петранка Лъутару.


Още по темата може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Вижте още

Баготворителен базар за Биляна организират в Брегово

Благотворителен базар за събиране на средства в помощ на 32-годишната Биляна Христова организират в Брегово. Младата жена се нуждае от спешно лечение в турска клиника, заради усложнения след прекарано заболяване.  Нужната сума, по представена оферта, е 55 170 евро. Това обясни за Радио ВИДИН Кремена Гогорицова, зам.кмет на Община Брегово:..

публикувано на 03.06.23 в 12:38

Монтана посреща гости от осем държави за празника Свети Дух

Денят на Свети Дух на 5-ти юни за пореден път ще събере хора от близо и далеч в Монтана. Очакват се гости от Сърбия, Румъния, Северна Македония, Словения, Полша, Италия, Аржентина, Исландия и Киргизстан. Дипломати ще гостуват на деня на Свети Дух в Монтана. Те са посланикътна Сърбия Желко Йович и посланикът на Аржентина  Алфредо Нестор..

публикувано на 03.06.23 в 09:47

В Оряхово започва фолклорният фестивал "Коренът на стария орех"

За поредна година в Оряхово ще се проведе фолклорният фестивал "Коренът на стария орех". На сцената ще се изявят танцови и певчески състави от Враца, Монтана, Козлодуй, Горна Оряховица, село Нефела, село Кутово, село Крушовене, село Селановци, село Остров, село Горни Вадин и, разбира се, местните самодейци от съставите от Оряхово. Водещ на фестивала..

публикувано на 03.06.23 в 11:00

Шесто издание на фолклорния фестивал "Хоп- троп на хорото" в село Иново

В Иново бе проведен фолклорния фестивал  "Хоп- троп на хорото". На откритата сцена своето творчество показаха 26 танцови състава. Имаше и изяви на трима индивидуални изпълнители. Тази година за първи път бе организирана кулинарна изложба на северозападната баница с награден фонд. Гост на фестивала бе и кметът на Община Видин  Цветан Ценков,..

публикувано на 03.06.23 в 09:30

ІХ-ти Международен фолклорен фестивал "Пъстра огърлица" -Вършец 2023

Днес и утре Вършец е домакин на ІХ Международен фолклорен фестивал "Пъстра огърлица" Вършец 2023. Той  е част от културния календар на Община Вършец. За пръв път фестивалът се провежда през юни 2013 г. Целта на форума е популяризиране на фолклорното богатство и културните традиции на страните от Европейския регион, както и затвърждаване..

публикувано на 03.06.23 в 09:24

Състезание по риболов за деца в Монтана

Състезание по риболов на плувка за деца ще се проведе в Монтана днес  в парк "Монтанензиум" в Монтана . Турнирът е посветен на 1 юни- Деня на детето, празника на града "Свети дух", обявяването на Монтана за Европейски град на спорта за 2023 година и 120 годишнината на Ловно рибарско сдружение "Огоста".   Състезанието е за възрастовите групи деца..

публикувано на 03.06.23 в 08:50

Община Видин с рекорден брой предложения за саниране

Община Видин е с рекорден брой подадени за саниране жилищни сгради, съобщават от общинската администрация. Подадени са 35 проекта за саниране жилищни сгради. Част от документацията по проектните предложения са изработени благодарение на активността на Сдруженията на етажната собственост.  Общата стойност на проектите е малко над 35 521 390 лв. При..

обновено на 03.06.23 в 08:44