Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как работят Общините в условията на неприет държавен бюджет

Снимка: БГНЕС

Кметовете на Общини очакват новия парламент и държавния бюджет за 2023 година, за да могат да приемат и бюджети на общините.  Как работят Общините в условията на неприет държавен бюджет и ръст в цените?


Златко Живков, кмет на община Монтана„Сложно и трудно се работи в тази ситуация. Ние нашата рамка сме я приели в така наречения удължителен бюджет. Но е трудно да работиш, когато са те върнали на 30 декември 2022 година. Това особено важи за капиталовите програми на Общините и за безброй различни ангажименти, които касаят инфлационни процеси и най-вече кариерно развитие на хората, възнаграждения и всичко останало“, каза кметът на Монтана Златко Живков.  


Общината не се е отказала от нито един проект и нито една програма, допълни кметът на Монтана. Капиталовите разходи на Общината са на база миналогодишните актуализирани бюджети. Бюджетът, който подготвя служебният кабинет може да бъде приет, може и да не бъде приет от следващите управляващи, в зависимост кой влезе в парламента и каква отговорност ще поеме.


Общинският съвет в Мездра удължи действието на бюджетните плащания, лимити и финансирания на Община Мездра през тази година до приемането на Бюджет 2023 на базата на техните размери, определени за 2022 г. Съгласно разпоредбите на Закона за публичните финанси, при липсата на приет до началото на бюджетната година държавен бюджет, приходите на общината се събират в съответствие с действащите закони, а разходите се извършват в размери не по-големи от размера на разходите за същия период на предходната година, при спазване на фискалните правила.


Иван Аспарухов, кмет на община Мездра„Съгласно указанията гласувахме някакви параметри, които не са много сигурни, ама все пак,  за да можем да вървим в посока на поръчки, защото иначе пък  се губи много време. Основно инфраструктура. С тази цифра, която ни е подадена, разполагаме. Гледаме, че се готви нов бюджет, ама дали ще има нещо нагоре или надолу, не се знае. Ако има надолу, е лошо. Но какво по-надолу от 2022 година, първо тримесечие. Така че продължава хаосът. Работим без никаква перспектива. Същото е с програмите и с проектите“, каза кметът на Мездра Иван Аспарухов.


Община Белоградчик работи с 1/12 от бюджета за миналата година. Общинското ръководство разчита на собствените приходи. Превеждат се ежемесечно субсидиите за издръжка на общинските дейности. Парите не стигат, заяви кметът на Белоградчик Борис Николов:


Борис Николов, кмет на община Белоградчик„Проблем е, че нашите капиталови не може да започнем да ги усвояваме. Той тука си е наш, местен проблем, защото някак си с Общински съвет не можем да се разберем, трудно стават договорките, не се приемат нещата. Високата цена на енергията на всичко е убийствена. Хранителните продукти - по същия начин. Всичко е много тежко и все се надяваме след тези избори да се направи правителство, въпреки че сега правителството, в общи линии, си работи.“


Бюджетът за тази година трябва да бъде с поне 30% по-висок за всички дейности, смята Борис Николов.


С писмо от Министерския съвет се указва на Общините, че могат да приемат размера на капиталовите разходи, като използват миналогодишната база, която е фиксирана за всяка община. На тази основа Общината може да разпредели обектите за ремонти.


Александър Александров, кмет на община Ружинци„Когато вече получим новия бюджет, той ще бъде със завишени параметри и в капиталовите. Тогава ще направим една актуализация, ще вкараме и нови обекти за работа през тази година. Макар че ще бъде изпълнен на един много по-късен етап. Дори бих казал, че ще прескочим и в следващата година. Да предположим, че месец май някъде се приеме държавният бюджет. Ние ще имаме 30 дни да подготвим нашия, юни, значи през юли някъде според мен очаквано е да приемем нашия бюджет. Докато го приемем, докато тръгнат нещата и процедурите за обществени поръчки и други такива технологични процеси, тогава ние ще забавим изпълнението на тези проекти и ако са вътрешни ремонти, то не пречи да се правят и през ноември, декември. Но, ако е водопровод или асфалтиране на улици, трябва да имаме хубаво време, за да може да работим“, обясни кметът на Ружинци Александър Александров.


Община работи с парите от платените данъци, от услугите, които извършва: 

"И в крайна сметка сумите, които при нас пристигат, са много по-малко от тези, които харчим на ден. Очакваме по-сериозна изравнителна субсидия, реално погледнато и минимум 20 процента да бъде увеличен бюджетът на всички общини."

Светлин Сретениев, кмет на община БойчиновциВъз основа на миналогодишния бюджет плюс капиталовите разходи и местните приходи проектобюджетът на Община Бойчиновци е на стойност 15 165 421 лева. За издръжка на местната администрация, кметствата и общината са заделени 6 131 000 лева. Приходите от местни дейности се окачват в размер на 6 560 000 лева.


„И приходи от държавните дейности, дано там да няма някакви проблеми, аномалии и намалявания- 8 601 000. Толкова е било и миналата година. Ние направихме добри местни приходи миналата година и от собствени средства плюс капиталните средства, които са на стойност миналогодишните 841 000 лева, капиталните разходи за общината ще бъдат около 2 000 000 лева“, коментира кметът на Бойчиновци Светлин Сретениев.


Трудно ни е, но ще се справим, коментира кметът на община Медковец Венцислав Евгениев как се справя Общината с условията не неприет държавен бюджет и ръст в цените.


Венцислав Евгениев, кмет на община Медковец„Трябва да се проявява висш пилотаж, за да може да сглобяваш нещата, особено в общините, в които не се обилни финансовите ресурси и където социалните проблеми са силно изразени. Но ще се справим, нямаме друг избор освен да се справим. Сега, кога ще има нов бюджет, какви ще бъдат неговите параметри това може само да гадаем. Това не е нещо, което сега може някой да го коментира. Имаме очакване и надежда, че поне в някаква степен ще отрази всичките тези лавинообразни процеси, свързани с инфлацията, цени на основни неща, с които ние всеки ден се сблъскваме и ръста на минималната работна заплата, въобще това, че доходите на хората, реално като покупателно способност са редуцирани сериозно. Балансираме на ръба на пропастта и водим битка, особено в населените места, където и едно работно място е важно, да съхраним работните места и да съхраним хората“, заяви кметът на Медковец Венцислав Евгениев.


Какво казаха още по темата кметовете от Северозапада може да чуете в звуковия файл.


Вижте още
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Най-трудно създадените неща са най-трайни

102-рото правителство в историята на България вече е факт.  Представен като програмно управление, чиято цел е да рестартира парламентарната република, кабинетът "Денков-Габриел" е изправен пред редица съдбоносни задачи, сред които новият бюджет, законите по Плана за възстановяване, съдебната реформа и потвърждение на прозападната ориентация на..

публикувано на 08.06.23 в 10:00

Теодор Димокенчев: В политиката какво трябва и какво се случва са две различни неща

102-рото правителство в историята на България вече е факт.  Представен като програмно управление, чиято цел е да рестартира парламентарната република, кабинетът "Денков-Габриел" е изправен пред редица съдбоносни задачи, сред които новият бюджет, законите по Плана за възстановяване, съдебната реформа и потвърждение на прозападната ориентация на..

публикувано на 08.06.23 в 10:00

Драстичен ръст на регистрациите по настоящ адрес в страната преди местните избори

За драстично увеличение на регистрациите по настоящ адрес в страната месеци преди местните избори сигнализират от Института за развитие на публичната среда . От началото на годината до края на април, когато изтече шестмесечният срок за уседналост преди вота, регистрациите са 38 683. Увеличението е със 78% в сравнение със същия период на..

публикувано на 07.06.23 в 16:05

Ще успокои или ще задълбочи напрежението правителство "Денков-Габриел“

Номинираният за премиер от Продължаваме промяната-Демократична България Николай Денков върна изпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев и днес кабинетът ще бъде гласуван в Народното събрание. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ декларираха, че ще подкрепят предложеният от Николай Денков министерски съвет в името на стабилността и..

публикувано на 06.06.23 в 11:36
Градушката с размери на лешник

Защитен ли е Северозападът от унищожителна градушка

Активният сезон по градозащита с ракетен способ започна тази година на 14 май, съобщиха от Изпълнителна агенция "Борба с градушките" (ИАБГ). Противоградова защита се осъществява над около 22 милиона дка в 9 области- Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен от 11 командни пункта и 263 ракетни площадки към тях...

публикувано на 05.06.23 в 16:26

Тополовец - село без кражби

Тополовец е малко, но красиво село, с прекрасни природни дадености, което се намира в община Ружинци.  Разположено е на река Лом и в миналото тя е използвана за всякакви дейности - поливане, риболов, отдих. Климатът е умереноконтинентален, с изобилие от подпочвени води и възможност за отглеждане на селскостопанска продукция. Преди години е била..

публикувано на 02.06.23 в 12:55

Димитър Къцарков: Парламентаризмът в България е под обсада

От идеологически врагове към постепенно стопляне на отношенията под предлог бъдещето на България, та до повторно замразяване на контактите: диалогът между двете водещи политически сили продължава да се развива като в "ледена епоха". Държавният глава връчи втория мандат за съставянето на кабинет със заявката, че той не трябва да се реализира...

публикувано на 01.06.23 в 10:05