Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините Медковец и Монтана ще работят по общ проект

2
Снимка: Любо Андреев

Общините Медковец и Монтана учредяват Местна инициативна група (МИГ) за създаване на партньорство в сферата на публичния, стопанския и нестопанския сектор. За целта те ще получат безвъзмездно финансиране в размер на 60 000 лева. В МИГ ще участват 28 села от двете общини. Финансирането е по мярка „Водено от общностите местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони.


„Програмата касае само 23-те села на общината, без града”, подчерта кметът на Монтана Златко Живков:


"Чакаме да видим във визията всички допустими дейности, които има тук. Не крия, че хората се интересуват от всичко, което касае развитието на тази територия, която обхваща селата ни - нашите и на Медковец, и включва наистина, надявам се, разнообразни дейности - водопроводи, улици, читалище, други центрове, включая други местни инициативи. Вижда се, че хората, когато бъдат подкрепени, подпомогнати, наистина има шанс за развитие на Местната инициативна група." 


„Община Медковец е водеща по този проект и обхваща пет села”, каза кметът Венцислав Евгениев:


"Тя ще ни даде шанс да направим нещо, което е много необходимо за нашите населени места. Голямата истина е, че чрез инициативите, които ще се случат, ще дадем глътка въздух на нашите населени места, че има шансове да се направят добри неща и то да е свързано с поминъка, с подобряване качеството на живот на територията на нашите населени места."


До средата на септември трябва да се извърши подготовка по проекта. Изпълнението ще бъде в следващите 4 години. Двете общини могат да кандидастват с проекти за финансиране между 4.5 и 6 милиона лева. Обхванато е население от 12 500 души. Ще бъдат направени анализи на територията, обучени поне 50 лидери на местната общност, организирани 140 работни срещи. В рамките на проекта ще бъдат създадени умения и капацитет на МИГ "Медковец - Монтана", която ще бъда четвъртата, учредена в областта. Партньори по проекта са читалище „Народна просвета 1908” в Смоляновци, читалище „Кирил и Методий” в Пишурка, както и земеделци от двете общини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08