Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

636 дела е решил Окръжният съд във Враца през 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

През 2022 г. са  свършени 636 наказателни дела на първа инстанция, в това число дела общ характер, частно наказателни дела І инстанция и частно наказателни дела – разпити, това личи от годишния отчет на врачанския окръжен съд. 

От свършените наказателни дела най-голям е процентният дял на частните наказателни дела – 84.28 %, следвани от разпитите пред съдия – 9.91 % и делата от общ характер – 5.82 %. 
За изминалата година са били завършени 37 наказателни дела общ характер, от които  29 в срок до 3 месеца, което в процентно съотношение представлява  78%. От свършените дела от общ характер, със съдебен акт по същество са приключили 13. Прекратените производства  са 24, от които17 със споразумения по чл.382 от НПК, 3 със споразумение по чл. 384 от НПК и  4 са върнати за доразследване. 
В края на годината са останали  висящи 12 дела от общ характер. За същия период са свършени 536 частни наказателни дела І инстанция, в които са включени и делата за разрешения по ЗСРС, от които  в тримесечен срок - 534 или 99.66 %.
През 2022 г. в Окръжен съд-Враца са свършени общо 346 граждански  и търговски дела на първа инстанция. Останали несвършени към 31.12.2022 г. са общо 191 първоинстанционни граждански, търговски дела, в т.ч. и едно фирмено дело. В тримесечен срок от образуването им са свършили 67% от първоинстанционните граждански дела (без частните граждански), пише в отчета на Окръжния съд във Враца.

При свършените търговски дела през миналата година се наблюдава устойчивост на показателя за дела, приключили в тримесечен срок – 47%, спрямо 50% за 2021 г. и спрямо 2020 г. - 48%. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И във Видин не се разбраха за състава на Районната избирателна комисия

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състав на Районна избирателна комисия – Видин за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. На проведените днес консултации о бластният управител Ани Арутюнян представи квотното разпределение в съставите на районните избирателни комисии. РИК 05 в област Видин ще се състои от 13..

публикувано на 01.09.24 в 17:35

Видинският драматичен театър откри новия творчески сезон

Общинският драматичен театър "Владимир Трандафилов" откри днес новия творчески сезон с първа репетиция "на маса". Заглавието, което видинският театър ще подготви за публиката е "Бог високо" - пиеса на проф. Кирил Топалов. Режисьор на постановката ще е Минчо Събев, а сценографията ще бъде дело на Богдан Гешев. Пиесата е свързана с историята на Видин и..

публикувано на 01.09.24 в 15:00

Назначават служебно РИК - Монтана

Централната избирателна комисия ще трябва да определи състава на Районната избирателна комисия в Монтана. Това стана ясно след като к онсултациите за избор на Районна избирателна комисия в Монтана, при областния управител инж. Калин Хайтов, се провалиха. 13 са членовете на РИК Монтана. За председател ГЕРБ – СДС предложи Габриела Николова, която бе..

публикувано на 01.09.24 в 13:44
Община Враца

Избраха директор на общинско предприятие във Враца

Сашко Вълков остава директор на общинското предприятие "Спорт и туризъм" във Враца. Той ще бъде начело на дружеството през следващите 3 години, след като спечели конкурс за поста. Възложител на състезанието беше Община Враца. Вълков спечели овакантената позиция от предишния началник Кирил Кирков с оценка от Много добър 4.50. На този етап не е ясно..

публикувано на 01.09.24 в 13:00

Кметът на Враца инспектира строителството на Е-79

Кметът на Враца Калин Каменов инспектира строителството на международния път Е-79 в отсечката между Мездра и Ботевград. Градоначалникът опроверга медийните спекулации, че по трасето не се работи. По думите на Каменов най-голяма активност има на подлеза при Мездра. Изцяло е премахната старата железопътна линия и контактната мрежа, което позволява..

публикувано на 01.09.24 в 11:00

Бойница отбеляза празника си

С празнична програма Бойница отбеляза традиционния събор на селото. Откриването на празничните дни бе вчера на площада от кмета Анета Генчева, която пожела на жителите и гостите: "По стара традиция в Бойница отбелязваме Богородица. Закрил ница на семейството, на майките и  на децата. Пожелавам ви от все сърце да посрещате много, много такива..

публикувано на 01.09.24 в 08:30

Свикват консултации за РИК Враца

Областният управител на Враца Николай Николов ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за състав на РИК – Враца. Консултациите за избор на членове на Районна избирателна комисия ще се проведат днес, 1 септември от 11.00 часа в Заседателната зала на областната администрация. Съгласно Изборния кодекс, консултациите при..

публикувано на 01.09.24 в 07:42