Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ина Данчева: Правилно хранене, спорт и качествен сън е най-добрата формула за всеки

"Най-хубавият спорт е този, който ни харесва", посочва инструкторът.

2
Снимка: личен архивС идването на първите топли дни изведнъж се сещаме, че лятото се задава и искаме бързо да се отървем от килограмите, натрупани през зимата. Но дали бързото отслабване е полезно за тялото ни? Кой е най-ефикасният и бърз начин да отслабнем и същевременно да изваем тялото си? Съществува ли перфектният хранителен режим? 

Всъщност е невъзможно да се определи точно откъде е най-добре да започне човек, който иска да се храни по-здравословно, без индивидуална консултация със съответния специалист. Точно поради тази причина ви срещаме с Ина Данчева от Видин, която е нутриционист и хранителен специалист, работила е в немска компания, а от 2019 година е главен хранителен експерт в една от водещите фирми по здравословно хранене в България. Тя е сертифицирана към световната програма "Steel programs" като инструктор по "steel training" (силова тренировка с движения от бойните изкуства). Треньор е по табата от 2015 година. Също така Ина провежда и кондиционни тренировки


В последните години гладуването стана много популярно. Има редица доказателства за ползите от това да се подлагаме на периодично гладуване, но при всеки човек работи различно, казва Ина.


"Това, което аз препоръчвам на хората, е - има едно разпространено твърдение "яжте често и по малко", когато приемаме храна постоянно, ние вдигаме инсулина си с нея. И когато инсулинът е висок, ние блокираме производството на много хормони от тялото, а когато инсулинът спадне под ниски нива, ние позволяване на тези хормони да работят, да се произвеждат, да функционират правилно... А когато инсулинът е висок, ние пък стимулираме производството на мазнини. Затова е хубаво да имаме три основни хранения през деня, от три до четири и между тях да има интервал от три, четири часа. Защото самото смилане на храната е около два часа, два часа и половина, после оставяме инсулина да падне. Когато инсулинът падне, се случват тези процеси в тялото." 


Според Ина е хубаво да оставяме веднъж или два пъти седмично тялото на 14-16-часов интервал, в който да се случват тези промени.


"Хубаво е да бъде нощният интервал. Много често хората, да кажем в петък, вечерят в 7 часа. В събота стават малко по-късно, вместо да закусват рано, излежават се в леглото и първото им хранене в деня идва към 10-11 часа и ето го този интервал, в който ние напълно позволяваме на тялото и организма да има това гладуване и да се случват тези процеси."


Най-разпространените режими на хранене са фастингът, кето и житната диети.


"Със сигурност имат техните ползи, има и минуси. Кето диетата не знам колко е позната на хората, но тя е измислена, може би, преди повече от сто години от лекар, който иска да излекува деца с епилепсия, т.е. тя е лечебна диета и не би трябвало всеки да я спазва. Има хора, които им понася, но все пак при кето диетата ние махаме голямо количество от въглехидратите и съответно много хора не ядат плодове и зеленчуци, а те са в основата на всяко хранене. Те съдържат много витамини и минерали, от които организмът ни има нужда. В основата на кето диетата знам, че е високо мазнинното хранене... Със сигурност едно високо мазнинно хранене, с ниско съдържание на всякакви въглехидрати, не би било полезно. Всичко трябва да е в баланс."


Комбинацията от правилно хранене и спорт, съчетано с качествен сън е най-добрата формула за всеки, казва Ина.


"Най-хубавия спорт е този, който ни харесва, т.е. няма тренировка, спорт, движение, което да е най-добре. Всичко е, може би, като маркетингов трик, ако видим някъде: "С тази тренировка горите 500 калории", с друга пък - 1000, това са си маркетингови трикове. А спортът трябва да е част от ежедневието ни, от начина ни на живот и не бива да бъде задължение. Ако не обичаме да ходим на фитнес, трябва да си намерим друго занимание, което ни доставя удоволствие. Разходки в планина, групови тренировки, групови спортове, разходка с куче - каквото и да е, всяко едно движение, всеки един вид спорт е полезен спорт, няма по-добър, няма по-лош. Движението е в основата на всичко."


Вижте активностите на Ина тук


Чуйте цялото интервю в звуковия файл


БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Кирил Радовенски - за журналистиката с любов

Днес в "Думата имат старейшините" имаме среща с журналиста и писател Кирил Радовенски. Той е на 75 години, роден е в мездренското село Царевец. Завършил е Софийския университет "Свети Климент Охдирдски". Над 45 години работи в различни печатни издания. Към журналистическата си кариера се насочва още от 14-годишен. Казва, че ако отново трябва да..

публикувано на 08.06.23 в 16:55

Полицейското куче Кай - героят спасил възрастна жена край село Водна (видео)

Патрулното следово куче Кай спаси възрастна жена и се превърна в герой за хората от видинското село Водна . Преди броени дни - на 5 юни, четириногият служител на реда откри обявената за местно издирване 83-годишната жена в близост до селото. Това е неговото първо участие в реална акция. За труда си 2-годишният Кай получава много благодарности от..

публикувано на 08.06.23 в 16:09

Опасни ли са литиевойонните батерии

Литиевойонните батерии намират все по-широко приложение в ежедневието ни. Те се използват за захранване на редица електронни устройства, като мобилни телефони, лаптопи. С тях се зареждат електрически тротинетки, дори автомобили. Макар и да не сме обърнали внимание, тези батерии са навсякъде около нас. Има случаи обаче, когато тези източници на..

публикувано на 08.06.23 в 14:00

В "Музикална зона" на 08 юни 2023 слушаме Йохан Хумел

Йохан Хумел е австрийски композитор и виртуозен пианист, чието творчество отразява прехода от класическата към романтичната музикална епоха. Въвежда специфична пианистична техника, приятел и съперник на Бетховен по отношение на импровизирането на пиано. Силно повлиява творчеството на композитори като Шуман и Шопен. Реномиран високо хоноруван..

публикувано на 08.06.23 в 09:00

Библиотеки в Северозапада изнасят култура и изкуство на открито

Регионалните библиотеки във Видин и Враца обединиха усилията си, за да създадат нови и атрактивни форми за достъп до култура и изкуство на открито в  продължение на близо две години . Двете културни институции работиха по съвместен проект -  "Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия" , който приключва..

публикувано на 07.06.23 в 16:28

Деца пресъздават Радичкови герои на театралната сцена в Лом

Малки актьори представиха премиерата на спектакъла за деца "Училищно звънче" на сцената на ломското читалище . Създаден по едноименния разказ от сборника "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков, спектакълът е дело на Детската театрална школа при Народно читалище "Постоянство", в която участват ученици от училищата "Константин Фотинов" и "Димитър..

публикувано на 07.06.23 в 15:07

Архитекти проучват недвижимото културно наследство на Видин

Архитекти проучват и заснемат емблематични сгради и културно-исторически паметници във Видин . От 5-и до 9-и юни градът е домакин на ателие, което се провежда в рамките на курс за архитекти по опазване на културното наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство и Центъра за висши науки "Шайо" във..

публикувано на 07.06.23 в 14:15