Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бездомно коте беше открито с изгаряния във Видин

Снимката е илюстративна
Снимка: Марсел Фенс

Малко коте беше намерено с изгаряния в областта на муцунката и предните лапи в жилищен комплекс "Панония" във Видин. То е открито от Юлия Иванова, председател на Сдружението за защита на животните "Добрина, Хуманност, Състрадание"- Видин. По думите на жената котето е изгорено умишлено и е станало поредната жертва на човешката жестокост. Животното е стояло три дни пред магазин в жилищния квартал, преди да бъде намерено. 


"По-скоро съпругът ми го видя. То стоеше пред магазина сгушено и видимо му беше зачервено нослето, като го повдигнах, цялата му муцунка беше в рани. Беше много дехидратирано... Мъжът ми попита в магазина и му казаха, че котето стои така от три дни и те са се опитвали да му топят нослето в кисело мляко, което е все пак малко безотговорно, защото това е болно същество... Безхаберието на хората може би е допринесло още повече котето да се влоши", посочи Юлия Иванова.


 Тя завежда веднага раненото животно на ветеринар, който е категоричен, че то е изгорено.


"При ветеринарите във Видин, когато го заведох при д-р Иванов, той и неговата асистентка бяха категорични, че котето е изгорено, било с киселина или с нещо друго химическо... явно  е махало с лапички, мустачките са му изгорени, така си е изгорило и лапичките. Не е от двигател на кола, защото аз попитах... Не ми се иска хората да са стигнали дотам вече да палят и мустачки на котенца. Искаше ми се да е случайно или някакъв нещастен случай, но не е влязло в двигател на кола, не е изгаряне от това, просто е изгорено с киселина или някой му е плиснал нещо, или са му изгорили мустачките и впоследствие му е изгоряла муцунката..."


Във Видин не могат да помогнат на котето, затова в сряда вечерта Юлия го транспортира до ветеринарна клиника "Вяра, надежда и любов" в София.


"С тази клиника много често работим и ни спасяват много животни. Д-р Яначкова и д-р Стефанова също бяха категорични, че това е от изгаряне. В момента котето е на стационар. Лошото е, че освен че е изгоряло, има и котешки СПИН - това е болест, която се предава по кръвен път и много от бездомните мъжки котараци, за съжаление, са болни от това. Той може да живее. СПИН-ът не му е проблем в момента, стига да се полагат адекватни грижи и трябва да е отделен от други котараци..." 


Раните на котето са обработени, направени са и необходимите изследвания. 

"Бяха направени всички тестове - кръвна картина, биохимия, бъбреците, чернодробните изследвания - всичко е в норма. Само левкоцитите са му много завишени, но това е нормално от инфекцията, която е развил, тъй като не се знае колко дни е стоял така. На задните крачета имаше дори и червеи".

Предстои ветеринарните лекари да направят пластика на раните.

"Ще отрежат кожа от него или ще придърпат, за да може от долната челюст да сложат, тъй като то направо костта се вижда. И ще стои, може би, десетина дни докато се възстанови там. Трябва да му търся дом - първо приемен, после постоянен, защото това коте в никакъв случай няма да бъде върнато на улицата. По принцип ние, когато лекуваме животно, нашето сдружение, никога не връщаме животното на улицата... Ние ще подсигурим абсолютно всичко, което е необходимо за това котенце, но ако оцелее- то трябва да живее, защото с толкова болка, която е преживяло и когато го галех и той мъркаше. Просто отново се доверява на хората въпреки манипулациите и това, че го боли, не е опитал нито да ухапе някой, нито да одере. Изключително добро коте, затова и някой го е хванал и се е изгаврил с него."  

След случката Юлия е потресена и разочарована за пореден път от жестокостта на хората.

"Не знам понякога съзнанието на хората до каква степен може да стигне в техния садизъм. И отделно и това безхаберие, да го гледаш три дни, че стои пред един магазин, в който влизат десетки, да не кажа стотици хора и всеки да го подминава и дори да не се обади, било на 112, било на нас... Просто хората са... не знам, живеят в техните си черупки, само с техните си проблеми. Отвратена съм и от хората, и от това, което са направили."

Всеки, който иска да помогне за лечението на пострадалото коте, може да посети Фейсбук страницата на Сдружение за защита на животните "Добрина, Хуманност, Състрадание"- Видин или да дари на откритата сметка

IBAN:BG86RZBB91551003624738
ДМС НА НОМЕР 17777 С ТЕКСТ DOBRINA

БНР подкасти:

Вижте още

Идете, научете всичките народи

Според богослужебния календар на светата Православна църква  Осмата неделя след Пасха  е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите - Петдесетница . Свършили пасхалните дни, но нищо не се е изменило и ако ние с вас бихме се оказали в същото време около дома, в който се събирали учениците..

публикувано на 04.06.23 в 08:00

Ученици от иновативно училище във Враца споделят знания с връстници

Десетокласници от училище "Козма Тричков" във Враца решиха да споделят с други ученици знанията по предмет, който изучават в училище и получиха подкрепа от фондация "Благотворител" за инициативата. Те сред финалистите в конкурса "Млад Благотворител". В училището, което е иновативно, изучават "финансова грамотност". Дисциплината не фигурира в..

публикувано на 02.06.23 в 17:30

Европа през погледа на един американец

Нали помните знаменития роман на Марк Твен "Един янки в двора на крал Артур"? Сблъсъкът на времена и култури, неизбежен когато един почти съвременен американец попада сред рицарите на Кръглата маса, в епоха на дуели, суеверия, фанатизъм и кървави борби за власт. Е, нещо подобно преживява писателя и пътешественик Бил Брайсън, когато тръгва от..

публикувано на 02.06.23 в 17:15
Валентин Митев и Александра Валентинова от Видин рисуват графити.

Графитите - да изразяваш себе си чрез изкуство

Графитите са част от уличната архитектура. Рисуването по стени е изкуство, затова и внимателно изписаните с боя фасади са цветни и красиви. Двама млади хора от Видин в момента рисуват по стените на старото лятно кино в парк "Толбухин". Това са Александра Валентинова- ученичка от 11 клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков", профил "Английски и испански" и..

публикувано на 02.06.23 в 16:10

Читалището в Неговановци ще отбележи 95 години

Народно читалище "Светлина-1928" в село Неговановци , община Ново село, ще отбележи 95 години от основаването си и традиционния събор на 3 юни.  Програмата за празника включва концерт с участието на танцови състави от Капитановци, Неговановци и Видин, каза Мариана Димитрова - секретар на културното средище: "На 3 юни, от 17.30 часа..

публикувано на 02.06.23 в 16:05

Бъди - добричък, но и малко ревнив

Днес гостуваме в дома на Бъди и Силвия Иванова-Георгиева . Бъди този месец ще навърши 2 години. Ревнува Силва и не иска никой да я пипа, защото тя си е неговата Силва. Дразни се и започва да им ръмжи. Любимата му поза, когато  спи, е по гръб. Силва му се кара само когато има за какво, но това почти не се случва, защото Бъди е добър и..

публикувано на 02.06.23 в 15:50

Видинска танцова школа ще представи концерт-спектакъл "Имало едно време..."

Видинската танцова школа за модерен балет "Суинг" ще отбележи края на учебната година с голям концерт-спектакъл . Проявата ще се състои в Драматичен театър "Владимир Трандафилов" и ще съчетае модерен с класически балет и актьорско майсторство. В концерт-спектакъла "Имало едно време..." ще участват близо 100 деца, всяко от които ще има..

публикувано на 01.06.23 в 17:45