Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Във Видин представиха нова платформа за споделяне на архивни документи

Доц. Християн Атанасов (вляво) и проф. Орлин Събев
Снимка: Радио Видин

Електронен портал за споделяне на архивни документи от и за периода на Българското възраждане бе представен във Видин. Той ще събере документи за периода, които се пазят от културните институции, и ще се превърне в посредник между тях и потребителите. Това обясни ръководителят на научния проект доц. Християн Атанасов от Университета по библиотекознание и информационни технологии /УНИБИТ/.

„Има такава цяла теория в академичните среди, че се движим към „ново Средновековие“, тоест период, в който хората са вярвали в всякакви неща, които нямат нищо общо с реалността. С оглед на това, че в настоящето голяма част от младите хора особено, много лесно намират всякакви спекулативни теории, информации и фалшиви документи в интернет, хора си измислят, че притежават всякакви документи, преспокойно го промотират това през медии и социални мрежи. Решихме, че никак не е лошо и културните институции, институциите на паметта да могат да представят това, което притежават, освен на сайтовете си и на друго място.“

Освен културните институции, потребители на платформата ще бъдат студенти от УНИБИТ, краеведи, изследователи и колекционери, които разполагат с информация за архивни документи. Порталът ще бъде активен и ще може да се ползва от началото на месец май.

В рамките на научния проект са издадени пет книги. Последната от тях - сборникът "Българските земи в архивите и документите от XVIII-XIX век: Модерност и традиция“, бе представена от проф. Орлин Събев. Тя е резултат от работата на научна конференция за документалистика и архивистика. Посветена е на 80-годишнината на преподавателя по османотурски език доц. Мария Калицин.


Вижте още

Петима задържани шофьори във Враца през последните 24 часа

Петима шофьори, управлявали моторни превозни средства под въздействието на наркотици, са задържани в ареста на районното управление във Враца през изминалата нощ.  По данни на ОД на МВР всички те са били заловени през изминалите 24 часа, в нарушение заради което срещу петимата са образувани бързи производства. Трима от задържаните са врачани – на 20,..

публикувано на 28.05.23 в 13:46

Сдружение ще развива потенциала на Берковица

Вчера в Берковица се учреди ново гражданско сдружение с името „Обичам Берковица". Неправителствената организация ще е в обществена полза и си поставя амбициозни цели, свързани с развитието на Берковица като туристически град и развитието на гражданското общество. Повече за целите на сдружението от Милован  Жан Панталеев, избран за председател на..

публикувано на 28.05.23 в 13:18

1500 души тръгват по стъпките на Ботевата чета

Започва 75-то издание на националния туристически поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх историческия връх Околчица.  Походът по пътя на Ботевия подвиг е най-старата и най-масовата туристическа проява у нас. Тази година в него участват близо 1500 души от 16 области на страната.  1200 от участниците са ученици.  Евгени..

публикувано на 28.05.23 в 07:23

Над 200 души блокираха международния път Е-79 край врачанското село Краводер

Местни жители излезнаха на протест срещу лошото състояние на пътя. Движението беше ограничено за близо половин час по обяд. В протеста се включиха жители на селото и врачани.  "Тук е най-натовареният път от години. От Видин минават тирове и както виждате всичко се съсипва, то просто асфалта не подлежи на натиска на тировете. Батак.. От години..

публикувано на 27.05.23 в 15:10

Колоездачи от шест държави участват във Велообиколката на Северозапада

За трета поредна година Чипровци е домакин на Велообиколката на Северозапада. 350 участници от страната и чужбина се пуснаха по мартрушите от 45, 75 и 105 километра на територията на областите Монтана и Видин.  Еленко Еленков е един от организаторите на Велопохода: "Правим го за трета година. Радваме се, че сме го превърнали в традиция и ще..

публикувано на 27.05.23 в 14:09

Изпратиха походниците във Враца

На тържествена церемония от площад "Христо Ботев" бяха изпратени участниците в 75 Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета – от Козлодуй до Околчица". Кметът на Враца Калин Каменов поздрави походниците.  "Това е преживяване, свързано с почитта към героизма на Христо Ботев и неговите четници. Именно заради тяхната саможертва, ние..

публикувано на 27.05.23 в 13:11

Близо 30 ученици от Видин тръгват по стъпките на Ботевата чета

Видин изпрати група от 27 души, които тръгват по пътя на Ботевата чета "Козлодуй - Околчица". Всеки от участниците тръгна оборудван с ръчен багаж, включващ най-необходимите неща, а една от ученичките държеше и знамето на България с внушителни размери. До колко е важно да развее българския флаг след края на похода, сподели за Радио Видин момичето:..

публикувано на 27.05.23 в 12:58