Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнението на видинчани: резултатите от изборите, изводите и следизборните посоки

Снимка: Радио ВИДИН

Едва 6 месеца след последния парламентарен вот, вчера България отново трябваше да избира Народно събрание.

Резултатите, следизборните посоки и изводите от изборите дискутирахме с видинчани.

"Гласувах, от моя вот съм си доволен винаги, но мога да кажа, че ще стане още по-зле. Надежда няма, чакаме го вече толкова време, а истината е, че всичко е от нашия джоб. Искат данъци, а те трябва да се плащат. Тепърва почва лошото. Те не искат да управляват, искат просто парите... Гласувах, но ефектът е никакъв. За пореден път е никакъв. Нямаше разлика в нещата. За мен е невъзможно да има правителство. Защо стигнахме дотук? Решавайте вие, защото сте младите... Стигнахме, защото хората се продават. ДПС са трети във Видин. Как така? Във Видин има ли турци? Един приятел беше в комисия, 100 хартиени бюлетини, 70 за ГЕРБ, трийсет за турците. Нормално ли е? На следващите разбира се, че ще се гласува, но лошото е, че младите не гласувате. Разчитате на бабичките, а не ходите да гласувате... Аз гласувах, защото вярвам, че моят глас е от значение, че мога да променя нещо, а и се надявам това да са последните избори... Не съм ходил да гласувам и не мисля изобщо да ходя, не съм се двоумил хич. Бях си решил повече да не стъпвам на избори. Първото ми разочарование дойде, когато с такава надежда очаквахме демократичните сили. Оказа се, че това всичко е подготвени от бившите номенклатурни червени кадри и от ДС, това беше сценарий. Набутаха в СДС агенти и после защо не успя СДС-то? Защо България е на такова дередже? Да вземем Полша, Унгария, Чехия, защо тези бивши соцдържави тръгнаха напред? При тях имаше лустрация, ние не я направихме. В управленските места си останаха същите лица. Иначе ме боли, разбира се, и аз имам деца, не ми е безразлично. Иначе конфигурацията кажи-речи е същата, дали ГЕРБ са първи или ПП, никоя партия няма да има мнозинство. Икономическият интерес е да направят правителство, за да откраднат еврофондовете... Гласувах за ГЕРБ. Една партия нека почне, да изкара мандата, защото идват други и те не правят нищо без това... Гласувах, нямах проблем с машината... Още не мога да кажа какво ни очаква, малко разбрах от резултатите... Надявам се на промяна, разбира се. Ако и сега не стане, сигурно няма и да стане някога. Ако успеят да се договорят, може би ще има решение, просто не трябва всеки да дърпа за себе си... Христо Иванов е отговорът, той дърпа да оправи правосъдието и така държавата".

Данните на ЦИК към 14.00 часа при обработени 99,58% от секционни протоколи в Районните избирателни комисии показват, че шест политически формации ще влязат в 49-ото Народно събрание: ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ, партия "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв народ".

ГЕРБ - СДС имат 26,54%, или с 1,93% преднина пред ПП-ДП, които получават 24,61% от гласовете. Разликата между двете водещи коалиции е 48 682 гласа.

Сумирани, гласовете от страната и чужбина за коалиция ГЕРБ-СДС до момента са 667 550, а за ПП-ДБ са 618 868.

Поглед и към област Видин, където са обработени 100 % от протоколите.
Първа политическа сила е ГЕРБ-СДС с 29.91 %, коалицията Демократична България-Продължаваме промяната е на второ място с подкрепа от 21.14 %, на трето място е ДПС с 14.56, а четвъртата позиция е за Възраждане с 11.74. Разликата с петия - БСП - е едва 14 гласа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Библиотека на открито" привлича читатели в Оряхово

В Народно читалище "Надежда 1871" в Оряхово стартира "Библиотека на открито" . Финансовата стойност на проекта е общо 3000 лева, като 2600 лв. са от обществен дарителски фонд, а 400 лв. са от бюджета на културното средище. Основната цел на инициативата е създаване на читалня на открито и стимулиране на интереса към четенето най-вече в децата, казва..

публикувано на 27.08.24 в 13:00

Стартира второто издание на фестивала "Отвори Враца 2024"

В края на седмицата - на 31 август и 1 септември ще се проведе второто издание на градския фестивал "Отвори Враца 2024". "Open Vratsa Festival" е културно събитие, което съчетава съвременно изкуство, музика и култура с традиционните елементи на град Враца. Провежда се на улица "Търговска" и в Етнографския комплекс "Софроний Врачански" в града под..

публикувано на 26.08.24 в 17:00

Кой ще грабне короната в конкурса "Мис и Мистър Монтана"

Както всяка година, така и тази   Монтана  се превръща в сцена на блясък и красота по време на конкурса "Мис и Мистър Монтана" . Този петък, 30 август, ще бъдат обявени победителите. Конкурсът в Монтана не е просто състезание на външната красота, а и на характера, увереността и присъствието на сцената. Участниците са не само млади хора,..

публикувано на 26.08.24 в 15:20
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: Бутилките задължително се отварят пред клиентите в заведенията

При посещение на барове и ресторанти често се случва, когато поръчаме напитка, било то безалкохолна или алкохолна, да ни я сервират вече отворена, без капачка. Според нормативната уредба, обаче, би  трябвало сервитьорите в заведенията задължително да отварят бутилката пред клиентите .  Изискването е посочено в наредбата за..

публикувано на 26.08.24 в 13:00

„Мениджър за един ден“ запознава учащи с бизнес средата

На 24 октомври ще се проведе 22-рото издание на националната инициатива „Мениджър за един ден “, организирана от "Джуниър Ачийвмънт" ("Junior Achievement", JA Bulgaria).  Събитието предоставя уникална възможност на над 1000 ученици от цяла България да се потопят в динамичната атмосфера на над 100 водещи компании, институции и организации в..

публикувано на 26.08.24 в 10:06

"Неделник" от 25 август 2024 година

Какво ви очаква в днешният "Неделник"? Събор при прохода "Свети Никола" на границата между България и Сърбия организират община Чупрене и сръбската Княжевац . Събитието ще е на 31 август. Целта е да се опознаят по-добре съседите, които живеят само на няколко километра и да се съберат родовете с дългогодишни връзки. Коментар на..

публикувано на 25.08.24 в 13:21

Колко са велики Словата на Бога

В Девета неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството.      "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Иска ми се да насоча вашето внимание към две неща: всеки път, когато ние четем..

публикувано на 25.08.24 в 08:00