Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Библиотеките в Северозапада се включват в "Походът на книгите"

Традиционният Маратон на четенето започна в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Проявата е част от националната кампания в подкрепа на четенето "Походът на книгите". В инициативата се включиха третокласници от СУ "Любен Каравелов". Децата обичат да четат и имат любими книжки, показа анкетата ни:

"Аз чета "Пипи Дългото чорапче"... Аз чета "Емил от Льонеберя"... Аз чета "Карлсон, който живее на покрива"."

След това децата с помощта на библиотекарите от Детския отдел си измислиха приказка чрез интерактивна игра. Маратонът на четенето продължи с четене на книгата "Чарли и шоколадовата фабрика" от Роалд Дал. Инициативата ще продължи с други учебни заведения, обясниха от библиотеката.

Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана и тази година се включва в националната кампанията за насърчаване на детското четене „Походът на книгите“ с множество инициативи и дейности, разказва Пенка Вацкова, от културния институт:

"Кампанията стартира всяка година на 2 април – Международен ден на детската книга и рожден ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен и продължава до 23 април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право.

Дванадесетото издание на „Походът на книгите“ се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, издателства и книжарници от цялата страна. Кампанията цели да насърчи четенето не само сред децата, но и сред възрастните. В рамките на националната кампания „Походът на книгите“, в библиотеките в цялата страна ще се проведе XVIII-и „Маратон на четенето“.

В Регионална библиотека „Гео Милев“ Маратонът на четенето ще е на 20 април 2023 г. През целия април библиотеката организира поредица от събития за повишаване на интереса към четенето и книгата.

С ученици от Монтана, по график, ще проведем „Един учебен час в библиотеката“, в който, с мултимедийни презентации, ще представим творчеството на български и чужди автори и ще четем техни произведения.

Възпитаници на I ОУ  „Св. св. Кирил и Методий“ ще имат „Литературно междучасие“, ще се проведе тук, при нас, в което ще четат щафетно откъси от произведения на Йордан Радичков и други местни автори. Детската писателка Ели Томинска ще гостува на първокласници от IV ОУ „Иван Вазов“.

На 11 април, преди Великден, в парк „Монтанезиум“, Регионална библиотека „Гео Милев“ организира пъстър Великденски празник. За четящите деца на Монтана ще има „Библиотека и читалня под небето“, ателие за малки художници, ателие за млади художници с мандали, ще има сцена и микрофон за таланти, викторини и забавни игри.

До края на месеца предстои среща с писателката Елена Павлова, тя ще представи "Птиците на моята хранилка", защото към книгата има и хранилка, която може да се сглоби. Много интересно издание..."

В Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца началото на Маратона на четенето ще даде журналистът Георги Милков, който ще направи две срещи днес, 4 април. От 16 ч. ще прочете любимата си приказка пред ученици в Детски отдел, а от 17.30 ч. започва представянето на книгата му „Истории от ръчния багаж“. Срещата ще се проведе в читалнята на библиотеката. В книгата Георги Милков описва не само срещите си с епохални персонажи, но размишлява за интригуващи събития, накарали го да се превърне в усърден колекционер на преживявания от Триполи, Афганистан, Ирак, Корея, Азия, Латинска Америка.

На 5 април във Враца пристига детската писателка Събина Георгиева, която ще представи книгата си „Опашати непознати“ и по атрактивен начин ще предизвика децата да разкажат за своите домашни любимци. Книгата разказва историята на пет кучета, преживели различни трудности. Това е една книга за емоциите, емпатията и прошката. Книгата е подходяща за деца от 4 до 8 години. Срещата започва в 10:30 ч.

В 13:00 ч. на 5 април гост на библиотеката ще бъде и детската писателка Цвета Брестничка, която ще представи книги си „Истории с крачета“ и „Небивалици с буквите от А до Я“. Срещата започва в 13:00 ч.

Най-малките приятели на приказките ще могат да се включат и в мобилната игра „Разбъркано колело“, която заедно с библиотекарите ще пътува в библиобуса и ще се провежда на място в детските градини, след предварителна заявка на сайта на библиотеката: https://libvratsa.org/zapazi-bibliobus/ Играта ще се провежда в периода 3 – 21 април.

Във филиала в ж.к. „Дъбника“ ще имат възможност да гостуват първокласниците от СУ „Никола Войводов“. Те ще се включат в интерактивната игра „Книгите – нашите нови приятели!“ в периода от 18 до 21 април.

Повече може да чуете в звуковите файлове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45