Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 април 2023 година

Снимка: Ива Антонова

В газохранилището в Чирен беше дадено начало на разширението на подземната му част. Очаква се там да могат да бъдат съхранявани 1 милиард кубически метра природен газ. 


Ясни са имената на петима от шестимата народни представители на Врачанско. Според информация от Централната избирателна комисия, оповестени вчера, 2 мандата печели коалицията ГЕРБ-СДС, а по един свой представител в парламента изпращат от "Продължаваме промяната-Демократична България", "Възраждане", "БСП за България" и ДПС.


Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд-Видин, с което е отменено като незаконосъобразно решението на Общинския съвет за повишаване на таксата битови отпадъци в община Видин за 2022 година. В мотивите на съда се посочва, че не са спазeни законовите процедури за публично оповестяване на проекта за решение и възможност за подаване на възражения, не е налична и правна обосновка за повишаването на таксата.


Сдружение „Съхрани Монтана“ свиква първото си общо събрание. То ще се проведе тази вечер, от 18 часа, в малката зала на Младежкия дом. Неправителствената организация е основана в края на февруари.


Окръжна прокуратура – Монтана предаде на съд 22-годишен мъж, обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда. Престъплението е извършено на 28.03.2020 г. в Берковица. Жертвата е 31-годишен мъж, който е бил пребит смъртоносно от обвиняемия. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.


Видинският държавен архив представи сборника с материали от IV-ата Международна научна конференция на тема "Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко ХVІІІ– ХХ век". Във  форума, който се състоя във Видин през 2018 година, участваха учени и краеведи от България, Сърбия и Русия.


Наградиха победителите в общинския етап от конкурса „С очите си видях бедата” в Монтана. Той се организира от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към Министерството на вътрешните работи. Рисунките бяха класирани в три възрастови групи.


Изложба „Избрани творби от пленерите по живопис в Монтана“ е подредена в Художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана. Творбите са в залата за временни експозиции. Картините са от пленерите по живопис, които са се провели в града в периода 1997 – 2003 г. Изложбата може да бъде видяна до 28 април. 


Панорама на висшето образование се организира във Видин за първи път. Университети ще представят своите възможности за обучение. Проявата е утре, 6 април, в залата на Общинския съвет във Видин, от 13:00 до 18:00 часа.


Народно читалище “Цвят 1870” във Видин ще отбележи своя патронен празник на Цветница (9 април). Културното средище, което навършва 153 години от основаването си, обяви програма по случай празника.


Районната избирателна комисия (РИК) във Враца обяви графика за изплащане на възнаграждения на секционните избирателни комисии за изборите на 2 април. Изплащанията ще стават, както следва: на 10 април, секции 1 – 30, в интервала от 10,00-12,00 часа и от 13,00-16,00 часа; на 11 април, секции 31 – 60, в интервала от 09,00-12,00 часа и от 13,00-16,00 часа; на 12 април, секции 61 – 90, в интервала от 09,00-12,00 часа и от 13,00-16,00 часа; на 13 април, секции 91 – 114, в интервала от 09,00-12,00 часа и от 13,00-16,00 часа. Възнагражденията ще се изплащат във фоайето на Градска концертна зала и се получават лично, при представяне на удостоверение от РИК и лична карта, посочват от комисията.


На 7 април 2023 г., при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/с, от 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10.00 ч., ще се извърши авиационно третиране срещу ларви на комари в землището на община Лом. Ще бъде използван препарат VectoBac за ларвицидна обработка на водни биотопи, при доза 50 мл./дка по поречието на реките Дунав и Лом, местностите „Садовете“, Бахчите“ и Моминбродското блато. Ще бъде извършена и имагоцидна обработка с препарат „Ротрин 100“ при доза 20 мл. АДВ/дка. В случай на неблагоприятни метеорологични условия, третирането ща се извърши на 8 април, информират от местната общинска управа. 


С различни събития ще отбележат Седмица на гората стопанствата на територията на Северозападно държавно предприятие, във връзка с инициативата „Зелени градове, зелени коридори“.  Повечето териториални поделения вече са организирали съвместни дейности  с общинските администрации и граждани-доброволци. Тази година празникът на горските експерти ще премина под мотото: “Довери се на лесовъда!”.
По публикацията работи: Полина Тодорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18